Egy 12 éves magyar kissrác lábai előtt borult le Portugália

FZ97852
2024.10.28. 16:44

A Lisszabon belvárosától egy köpésre található Costa da Caparica partjainál nemrégiben mindenkit elkápráztatott egy csupán 12 éves magyar fiú, aki a Hungarian Surf Fest keretein belül az olimpiai számnak számító rövid deszkások (short board) mezőnyének nyílt versenyében felnőtt férfiakkal megküzdve bronzérmet szerzett. A jövő bajnokait bemutató idei sorozatunk első részének főszereplője Cser Noel, akit egyelőre csak a szörfözés élvezete foglalkoztat, ugyanakkor azért a távlati célok között – ha halkan is, de – megfogalmazódik egy ötkarikás álom.

Amikor először megláttuk Noelt, rögvest gyerekkorunk szörfös életérzése ugorhatott be róla. Egy nyurga srác, hosszú, szőke hajjal, valamint olyan csibészes mosollyal, amivel rögvest mindenkinek a szívébe belopja magát.

Beszélgetésünket – korából fakadóan érthetően – kicsit félénken kezdi, de aztán fokozatosan kezd oldódni, miközben mesél a sportról, a versenyek jelentette kihívásokról vagy éppen távlati céljairól is.

Iskolai tanulmányait még Magyarországon kezdte meg, de már öt éve a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek legnagyobbikán, Tenerifén él családjával. Ilyen tengerparti környezetben aligha meglepő módon hamar szörfdeszkát ragadott.

„Eléggé szeles helyen lakunk, így édesapám itt windsurfözni kezdett, de ennek ellenére rengeteg szörföst láttam a vízen. Egyből megtetszett a sportág, és nagyjából fél éven belül elkezdtünk ezzel foglalkozni” – elevenítette fel a kezdeteket Cser Noel.

Ahogyan nemrégiben, a télen Ausztriában, nyáron az óceánon sportokat oktató Stramszky Péter esetében is láthattuk, nem ez az egyetlen sportág, ami egy fiatal figyelmét leköti. 

Noel esetében az alternatíva a labdarúgás, amelyet kiemelt korosztályos bajnokságban, középpályásként űz egyesületi szinten, de jelenleg inkább a szörf irányába fordulna a jövőjét illetően.

Ügyes focistának tartanak, de hát ezt rengeteg gyerek játssza. Már a szigeten is nagyon sok tehetséges fiatal van, nemhogy az országban vagy éppen a világon. Emiatt lehet, hogy a szörf felé megyek el a jövőben. Persze ott is nagyon sok az ügyes gyerek, de úgy látom, hogy ebben talán több esélyem lehet kitörni. Egyszerűen imádom ezt a sportágat, nagyon jó érzés szörfversenyekre járni, és szeretnék minél jobb helyezéseket elérni

– tekintett előre a 12 éves sportember.

A távlati célok között a nemzetközi versenyeket említi, esetleg egy olimpiai kijutást, de ekkora léptékben, konkrét évszámokban egyelőre nem gondolkodik, most csak a szörfözés élvezete foglalkoztatja.

„Ennyire előre nem tervezek, egyelőre inkább csak az a cél, hogy minél többet szörfözzek – mert ezt nagyon szeretem csinálni –, valamint hogy egyre jobbá váljak, és eljussak versenyekre. Az a fő, hogy fejlődjek, és ha majd összejön egy napon az olimpia, akkor nagyon fogok örülni neki.”

Fiatal kora ellenére a 2024-es Hungarian Surf Fest már a harmadik szörfversenye volt, viszont a felnőtt mezőnyben még csak az első. Ezzel együtt rögvest mindenkit elkápráztatott az aprócska fiú az elképesztő technikájával és bevállalós trükkjeivel.

A saját korosztálya viadalaihoz képest elmondása szerint egy kicsit jobban izgult, de a korábbi versenytapasztalatai előnyt jelentettek ennek leküzdésében. A legnehezebbnek azt tartja, hogy egészen a futam végéig fent tudja tartani a koncentrációját – ebben pedig, már mi jegyezzük meg, hogy egészen kiemelkedően teljesített.

Már az első fordulóban egy dudaszó előtti szenzációs (3,07 pontos) csúszással sikerült befurakodnia (4,80 ponttal) Bencze Szabolcs (4,37) elé, megkaparintva a második továbbjutó helyet, majd az új körben is láthattuk, hogy az utolsó pillanatokban is képes elképesztő hullámlovaglást bemutatni (ekkor 7,80 ponttal ment tovább a végső győztes Bakró Zoltán (11,96) mögött). Az igazi csúcspont számára viszont az elődöntőben jött el, amikor a visszaszámlálás másodperceiben megkezdett, végül 2,00 pontot érő csúszásával előzte meg az addig továbbjutásra álló Liptay Dávidot (3,10), valamint az akkor még harmadik Lotfi Peimant (2,90). Így 3,73-as összpontszámával Pinczés Csaba (4,83) mögött kiharcolta a finálét. 

Óriási tombolást kiváltva ezzel a partszakasz népéből!

Az utolsó pillanatok nagy mestere volt a Hungarian Surf Festen

„Bent azt sem mindig lehet könnyen követni, hogy mennyi időnk van hátra egy futamból, amikor például duck dive-ol az ember [merülési technika, hogyan lehet a hullámon átjutni a víz alatt – a szerk.], akkor nem hallja a hátralévő időt, néha meg kellett kérdezni a többieket, hogyan állunk. A lényeg az, hogy élvezd a versenyt, meg hogy ott legyél fejben végig. Ez a vége felé már elég nagy kihívás, mert fizikailag azért kezd fáradni az ember” – mondta Noel, kiemelve, hogy a végjátékot megelőző csapatverseny jelentette kihívással együtt a döntő végére nem maradt túl sok energiája.

Adódik a kérdés, hogy vajon sikerülhetett-e volna még jobban is a döntője, ha nincs a csapatverseny.

„Igen, lehetséges, de azért szerintem így is jól teljesítettem – felelte, és valóban nem lehet eléggé egyetérteni kijelentésével. – Talán akkor még jobban mehetett volna, több energiám maradt volna a duck dive-okhoz, még jobban ott tudtam volna maradni fejben a végéig, mert nem fáradtam volna el ennyire, de a kezdés így is nagyon jól sikerült.”

Hungarian Surf Open 2024

férfi open, döntő

  1. Bakró Zoltán 8,77 pont
  2. Pinczés Csaba 5,13
  3. Cser Noel 4,47
  4. Diószegi Zsolt 3,90

Érdekesség, hogy nem egyedül Noel képviselte a családot. 14 éves bátyjával, Maximmal rendkívül szoros a kapcsolatuk, és mindenben támogatják egymást. Testvére számára a végállomást épp a már említett harmadik forduló hozta el, amikor negyedik lett Bakró Zoltán, Noel és Bencze Szabolcs mögött a futamában.

Ami a folytatást illeti, korábban nem gondolkodott azon, hogy a szörffel keresse meg a kenyerét, legyen szó profi versenyzésről vagy oktatásról, de a kérdésre felelve csakhamar hozzátette, hogy:

„amúgy nagyon menő lenne profi szörfösnek lenni. A szörf remek sport, nagyon szeretem űzni, tehát most azt mondanám, hogy igen, szívesen foglalkoznék ezzel felnőttként is.”

A saját fejlődési lehetőségei között a trükköket emeli ki elsőként, amiben mindig lehet javítani, akár skatesurfözés közben – technikájával a női opent megnyerő Sebestyén Blanka dicsérő szavait is kiérdemelte a finálét követően –, de véleménye szerint a meditáció is rengeteget segít egy futamra való felkészítés során, és az, ha elképzeli előre, milyen mozdulatokat hogyan fog bemutatni majd a hullámokon a verseny során.

Korábban volt oktatója is, véleménye szerint ez is kellhet még a további fejlődéshez:

„Kielemeztük videón a csúszásokat, mi volt benne a jó, miben lehetne máshogyan csinálni, ezért úgy érzem, hogy jól jönne majd egy edző” – az eredményt látva ez valóban jó befektetésnek tűnne.

A nagy szörfparadicsomokra kitérve Srí Lanka, Bali és Latin-Amerika különböző remek helyeit nevezi meg, ahová szívesen eljutna, a korábbi kedvenceit illetőleg pedig a marokkói Imszuant emeli ki.

A marokkói Imszuan

Az iskolában a matematikát kedveli különösen, így ha most kellene a továbbtanulásról döntenie, ebbe az irányba menne el, de nyelvek terén sincs épp elveszve. Édesanyjával magyarul beszél, édesapjával franciául is szokott, az iskolában spanyolul tanul, de angolul ugyancsak jól kommunikál, így tehát 12 évesen már négy nyelven meg tudja értetni magát.

Ez pedig kifejezetten jól jöhet még számára a jövőben, akár a profi szörfözésben, akár az élet más pályáján találja meg a számításait végül.

(Borítókép: Hungarian Surf Fest)