Fel a történelmi rekordra, Belgrádban karnyújtásra a cél!

2024.06.23. 15:30
Vasárnap Belgrádban zárónapjához érkezett a vizes Európa-bajnokság. A medencés számokban hat nap után 22 éremmel állt a magyar válogatott, és kézzel fogható közelségbe került a 2012-ből datálódó magyar Eb-rekord, a 26 medália elérése, esetleg felülmúlása.

Vasárnap délelőtt mindössze négy számban, a két 400 méter gyorson és a két 4x100 méteres vegyes váltóban rendeztek előfutamokat. Logikusan, hiszen vége az Eb-nek, este legördül a függöny a Milan Gale Muskatirovics uszodában.

A szombat éjszakai vihar és a kisebb eső felfrissítette a levegőt Belgrádban, a hidegfrontnak csúfolt meteorológiai jelenségnek hála vasárnapra már „csak” 30 Celsius-fokot prognosztizáltak a szerb fővárosban.

A mennydörgés, villámlás mindenesetre bekavart kissé a szervezőknek, mert a férfiak 1500 méteres gyorsúszó döntőjét szombatról áttették vasárnapra, méghozzá a 18.30-as programkezdet elé, 18.10-re. Ennek nem mindenki örült, egyebek között Sárkány Zalán, a magyar finalista sem, de hát ez van, ezt kell szeretni. 

Ha már záróra: jó esély volt arra, hogy a mieink megdöntsék az abszolút rekordunkat, a 2012-es debreceni Eb-n szerzett 26 érmet. A vasárnap előtt 22 medáliával állt a csapat, benne nyolc arannyal, de maradt még robbanóanyag bőven a lőporszaruban.

Ilyen ütőkártyákat tudott előhúzni Sós Csaba szövetségi kapitány a pakliból:

  • női 400 m gyorson Késely Ajnát,
  • a női 4x100 m-es vegyes váltót (Komoróczy Lora, Kékési Eszter, Ugrai Panna, Ábrahám Minna),
  • a férfi 4x100 m-es vegyes váltót (Jászó Ádám, Sós Dániel, Kós Hubert, Mészáros Dániel),
  • férfi 1500 m gyorson Sárkány Zalánt,
  • férfi 50 m gyorson Szabó Szebasztiánt,
  • férfi 100 m háton Jászó Ádámot,
  • női 200 m pillangón Telegdy Kapás Boglárkát és Jakabos Zsuzsannát,
  • férfi 200 m vegyesen Kós Hubertet és Török Dominikot.

Összejöhet a rekordbeállításhoz szükséges négy, és a -döntéshez hiányzó öt érem? Miért is ne?

Női 400 gyorson Késely Ajna laza 14:14.93 perccel melegített, ez a második legjobb idő volt, Telegdy Kapás Boglárka a 200 m pillangó miatt törölte a programjából ezt a számot.

Jólesett az úszás, kellemes délelőtt volt – mondta a 22 éves klasszis, aki itt Belgrádban már megnyerte a 800 gyorsot. – Az már elég régen volt, a közbeeső időt karbantartó edzésekkel és pihenéssel töltöttem. Este jó eredményre számítok.

A férfiaknál ugyanebben a számban Sárkány és Holló Balázs sem indult, előbbinek a 400 m ütközik az esti 1500 m-es döntővel, Hollónak egyszerűen már elege lett az Eb-ből a végére. Hm... Gálicz László 4:04.80 perccel a 27. lett.

A női 4x100 m-es vegyes váltó előfutamában az első idővel (4:04.30 perc) lett döntős (Komoróczy Lora, Békési Eszter, Ugrai Panna, Ábrahám Minna felállással), a férfiak a harmadikkal (3:35.73 perc), ebben az összetételben: Jászó Ádám, Sós Dániel, Kós Hubert, Mészáros Dániel. 

Sós Dánielnek ez a hattyúdala, a szövetségi kapitány fia a Georgia Tech egyetemen dolgozik a mesterfokozatán, a jövőben már nem tudja összeegyeztetni a tanulást, a munkát és az edzéseket. Az ő karrierje példa lehet a fiatalság előtt arra, hogy az élsport nem feltétlenül zárja ki a magas szintű tanulmányokat, sőt...