Gyulay Zsolt: Budapest megint jelesre vizsgázott

thomasbachdelegacio
2024.06.25. 13:52
A Ludovika Campus adott otthont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által szervezett olimpiai kvalifikációs sorozat (OQS) második, utolsó fordulójának, ahol öt kontinens 120 országából 450 sportoló mérte össze tudását a 2024-es párizsi nyári olimpiára való kvalifikáció reményében. Az eseményen a legjobb 150 sportoló négy sportágban – sportmászás, bréktánc, BMX freestyle és gördeszka – biztosította be olimpiai indulását.

Amint arról korábban már beszámoltunk: a négynapos rendezvényen több mint hatvanezer látogató vett részt, vasárnap pedig a park teljesen megtelt, ami miatt rövid időre többször is le kellett zárni. A budapesti érdeklődés meghaladta a korábbi, Sanghajban tartott esemény nézőszámát is – hangsúlyozta honlapján a Magyar Olimpiai Bizottság.

A világeseményt 128 országban közvetítették a televíziók, és a világ legnagyobb tévétársaságai és hírügynökségei érkeztek Budapestre tudósítani. A népszerű külföldi sportolók organikus közösségi média posztjaikkal több mint százmillió embert értek el, dicsérve Budapestet és a versenyt.

Az esemény nemcsak a sport szerelmeseit vonzotta, hanem a különböző kulturális és szabadidős programok is nagy érdeklődést keltettek. Az „urban festival” keretében zenei programok, sportaktivitások és egyéb szabadidős tevékenységek színesítették a rendezvényt, valódi fesztiválhangulatot teremtve. Az esemény tízezer vendégéjszakával járult hozzá Budapest turizmusának sikeréhez.

Az érmes helyezéseket Japán, Hollandia, az Egyesült Államok, Korea, Kazahsztán, Franciaország, Kína, Lengyelország, Ausztrália, Spanyolország, Csehország, Olaszország és Nagy-Britannia sportolói szerezték meg. Magyar részről Kempf Zoltán kiemelkedő teljesítményt nyújtott, aki BMX freestyle-ban döntőbe jutott, és ott a tizenegyedik helyet szerezte meg.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki ellátogatott Budapestre, így nyilatkozott:

„Gratulálok Budapestnek! A hangulat nagyszerű volt. Az esemény remekül ötvözte a sportolás örömét, az utcai sportok sajátos kultúráját és a versenyzők elszántságát, hogy valóra váltsák olimpiai álmaikat.”

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke hozzátette:

Újabb nagy magyar olimpiai sikernek lehettünk tanúi, Budapest megint jelesre vizsgázott. Azt látjuk, hogy a nemzetközi olimpiai mozgalom képes a folyamatos megújulásra, és ezt a megújulást ma az utcai sportok olimpiai térfoglalása jelenti.  A világ legjobbjai versenyeztek nálunk és ez a négy nap igazi családi fesztivál is volt, amelynek keretében az utcai sportokat és sok más sportot is kipróbálhattak, gyakorolhattak kicsik és nagyok, kezdők és haladók. Nagyon köszönöm a szervezők és a megint csodálatos önkéntesek munkáját!

Budapest ismét bizonyította, hogy képes világszínvonalú sportesemények megrendezésére, és az utcai sportok terén is a világ élvonalába tartozik. Az olimpiai kvalifikációs sorozat második fordulója nemcsak sportolási, hanem kulturális és turisztikai szempontból is hatalmas sikert aratott, hozzájárulva a város és az ország nemzetközi hírnevének erősítéséhez.

Borítókép:  Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Fürjes Balázs, a NOB magyar tagja, az OQS irányító testületének társelnöke, Balogh Gábor, a Magyar Öttusa-szövetség elnöke, Thomas Bach NOB-elnök, Fábián László MOB-főtitkár, Gyulay Zsolt MOB-elnök és Gyurta Dániel meghatalmazott sportnagykövet. (Fotó:  MOB-Média/Szalmás Péter)