Még mindig borzasztó a Szajna vízminősége, a triatlonosok hétfői edzése is elmaradt

GettyImages-2148880068
2024.07.29. 09:15
Tekintettel az elkövetkező 36 óra időjárás-előrejelzésére, a szervezőbizottság és a Nemzetközi Triatlonszövetség biztos abban, hogy a víz minősége a határérték alá fog süllyedni a triatlonosok keddi versenyeit megelőzően, így a hétvégi edzések után a hétfői felkészülés is elmarad. Magyar részről kedden a férfiak versenyében a világkupagyőztes és világbajnoki futamon bronzérmes Lehmann Csongor, valamint a legutóbbi, tokiói nyári játékokon minden idők legjobb férfi ötkarikás magyar eredményét elérő Bicsák Bence lesz érdekelt. A szerdai női viadalon a Tokióban 12. – és ezzel a sportág történetének legjobb magyar női olimpiai helyezését elérő – Kuttor-Bragmayer Zsanett képviseli majd a magyar színeket.

Ahogyan arról az Index is több ízben beszámolt, a párizsi olimpiát érintő egyik legnagyobb probléma már az előkészületek óta a Szajna vízminősége, amely megtisztítására annak ellenére, hogy 1,4 millió eurót költöttek, a játékok elstartolásáig is kétséges volt az, hogy meg tudják-e rendezni az ide tervezett versenyszámokat.

Ez a kérdés aztán ismét felmerült, ugyanis a pénteken Párizst sújtó esőzések miatt a szakértők szerint romlott a folyó vizének minősége, így a triatlonosok vasárnapi edzését sem tudták megtartani a helyszínen.

A hétfői napra virradóan sem érkeztek jobb hírek a folyó minőségét illetően, ugyanis a szervezők közleményükben arról tájékoztattak, hogy tekintettel az elkövetkező 36 óra időjárás-előrejelzésére,

a szervezőbizottság és a Nemzetközi Triatlon Szövetség biztos abban, hogy a vízminőség a határértékek alá fog süllyedni a versenyek keddi kezdete előtt.

Az úszható Szajnát a szervezők az olimpia egyik jelképének és kulcsfontosságú örökségnek szánták. Franciaország mintegy 1,4 milliárd dollárt fektetett be új infrastruktúrába, hogy csökkentse a folyóba ömlő szennyvíz mennyiségét. A francia fővárosban jövő év júniusáig három fürdőhely megnyitását tervezik a nagyközönség számára.

Mindez ráadásul a magyar csapatot is érinti, ugyanis három magyar indulója is lesz a párizsi olimpia kedden kezdődő triatlonversenyeinek. Magyar részről kedden a férfiak versenyében a világkupagyőztes és világbajnoki futamon bronzérmes Lehmann Csongor, valamint a legutóbbi, tokiói nyári játékokon minden idők legjobb férfi ötkarikás magyar eredményét elérő Bicsák Bence lesz érdekelt. A szerdai női viadalon a Tokióban 12. – és ezzel a sportág történetének legjobb magyar női olimpiai helyezését elérő – Kuttor-Bragmayer Zsanett képviseli majd a magyar színeket.

A férfi mezőnyben a 25 éves Lehmann komoly reményekkel vághat neki a versenynek, a világranglistán ugyanis jelenleg a hatodik helyet foglalja el, idei teljesítménye és az előzetesen felépített, pontról pontra végrehajtott felkészülése nyomán pedig jó előjelekkel várja a keddi futamot. Az olimpián a rövid távnak megfelelően 1,5 kilométer úszás, 40 kilométer kerékpározás, majd zárásként 10 kilométer futás vár a versenyzőkre.

A japán fővárosban hetedik Bicsák felkészülése szintén jól alakult, s bár a csaknem két évig tartó kvalifikációs időszak mentálisan és fizikálisan is megviselte a spanyolországi Gironában élő és ott készülő sportolót, július elején az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, évek óta nem érezte magát olyan jól, mint most. Az 55 fős mezőnyben ott lesz többek között a címvédő norvég Kristian Blummenfelt mellett a 2022-ben világ- és Európa-bajnok, a világranglistát jelenleg vezető francia Léo Bergére, a tokiói játékokon egyéniben ezüstérmes, a vegyes váltóval győztes brit Alex Yee, valamint a három éve olimpiai bronzérmes új-zélandi Hayden Wilde.

A nőknél Kuttor-Bragmayer célja elsősorban az, hogy a 12. helynél előrébb végezzen Párizsban, de amint azt május végén az MTI-nek elmondta, ha sikerül a tudása maximumát nyújtania, akkor helyezéstől függetlenül már nem lehet majd csalódott.

A női egyéni mezőnyben is ott lesz a címvédő, Tokióban ugyanis a bermudai Flora Duffy diadalmaskodott, és a négyszeres vb-győztes sportoló most a világranglista 48. helyezettjeként vesz részt a nyári játékokon. A Bermuda történetének első ötkarikás aranyát megszerző Duffyn kívül a tokiói ezüstérmes brit Georgia Taylor-Brown is indul Párizsban, de a három éve bronzot nyert amerikai Katie Zaferes ezúttal nem lesz ott.

A vb-címvédő, 2019-ben Eb-győztes brit Beth Potter viszont rajthoz áll a francia fővárosban, akárcsak a világranglista első és második helyén álló két francia, Cassandre Beaugrand és Emma Lombardi.

(Borítókép: Az eső nem tett jót a Szajna vízminőségének. Fotó: Tim Clayton – Corbis / Getty Images Hungary)