Az IBA 50 000 dollárral honorálja Helif ellenfeleit, így vélhetően Hámori Lucát is

2024.08.03. 21:07
Umar Kremljov, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által felfüggesztett és az olimpiai boksztorna rendezésétől eltiltott Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) orosz elnöke még pénteken azt nyilatkozta, hogy az olimpiai bajnoknak kijáró 50 000 dollárral jutalmazza az olasz Angela Carinit és az üzbég Sitora Turdibekovát, akik az IBA által felfüggesztett algériai Imane Heliftől, illetve a tajvani Lin Jü-tingtől szenvedtek vereséget a legjobb nyolc közé jutásért a párizsi olimpia női ökölvívótornáján. Logikusan gondolkozva ez azt jelenti, hogy Hámori Luca is meg fogja kapni a fájdalomdíjat, hiszen őt is Helif győzte le, méghozzá a szombati negyeddöntőben.

Umar Kremljov, a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség orosz elnöke még pénteken, tehát Hámori Luca szombati negyeddöntője előtt bejelentette:

annyira meghatódott az olasz Angela Carini könnyein, hogy az olasz bokszolót, aki az algériai Imane Helif ellen 46 másodperc elteltével feladta a küzdelmet, az olimpiai bajnoknak kijáró 50 000 dolláros pénzjutalommal honorálja.

Ugyanezt az összeget megkapja az üzbég Sitora Turdibekova is, akit viszont a tajvani Lin Jü-ting győzött le.

Mint ismeretes, az IBA tavaly mind az algériai, mind a tajvani bokszolót diszkvalifikálta a világbajnokságon azért, mert állítólag a megengedettnél magasabb volt a tesztoszteronszintjük, azaz „férfias” külsővel és izomzattal rendelkeztek. 

„Nem bírtam nézni Angela könnyeit – mondta Kremljov.Nem vagyok közömbös az ilyen helyzetekben. Mindenkit biztosíthatok, hogy megvédelmezzük minden versenyzőnket. Nem értem, miért ölik meg a női bokszot. Csak az indulásra jogosult bokszolóknak volna szabad indulniuk az olimpián, pontosan a biztonság érdekében.”

Mindez még pénteken hangzott el, így logikus, hogy mindazok, akiket Helif és a tajvani ver meg, megkapják az 50 000 dollárt. Egyebek mellett is. Sőt, a versenyző edzője és szövetsége is kap 25-25 ezer dollárt.  

Az IBA-t egyébként a Gazprom pénzeli bőkezűen, a párizsi aranyérmesek 50 000, az ezüstérmesek 25 000, a bronzérmesek 12 500 dollár prémiumot kapnak, ami teljesen független a NOB-tól. Az adott versenyző edzője és nemzeti szövetsége pedig ugyanezt az összeget kapja meg, elfelezve.

Az IBA ezzel a döntésével összesen 3,1 millió dollárt oszt ki Párizsban a helyezettek, edzőik és szövetségeik között.