A magyar szövetség kiegészíti Hámori Luca prémiumát a bronzérmesnek járó összegre

DEBRE20240803051
2024.08.04. 13:17
Úgy tűnik, Hámori Luca nem jön ki rosszul az algériai Imane Helif elleni negyeddöntőjéből. Természetesen a pénz nem kárpótol a vereségért, de az biztos, hogy a 23 éves kőszegi lány örökre beírta a nevét az egyetemes sporttörténelembe, amiért bátran kiállt a vitatott nemi hovatartozású algériai bokszoló ellen a 66 kilós súlycsoport olimpiai negyeddöntőjében. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség vasárnap úgy döntött, hogy kiegészíti Hámori pénzjutalmát az olimpiai bronzéremért járó összegre.

Ahogy az Index helyszíni riportban beszámolt róla, Hámori Lucát szombaton hősként ünnepelte Kőszeg apraja-nagyja a vasi város főterén, a Hősök tornya árnyékában kihelyezett hatalmas kivetítőn végignézett olimpiai negyeddöntője közben és után.

A 66 kilós magyar hölgy ugyan egyhangú pontozással vereséget szenvedett az algériai Imane Heliftől, akit tavaly eltiltott a világszövetség (IBA) állítólagos magas tesztoszteronszintje miatt. Helifet azonban a NOB engedte indulni, mivel az IBA és a NOB szabályrendszere nem fedi egymást, sőt a két szervezet háborúban áll egymással.

Szombati hír, hogy az IBA orosz elnöke, Umar Kremljov az aranyérmeseknek járó 50 000 dolláros pénzjutalommal honorálja mindazokat a bokszolókat, így nagy valószínűséggel Hámori Lucát is, akik Heliftől vagy az ugyancsak az IBA által eltiltott tajvani Lin Jü-tingtől kaptak ki. Ezenkívül az illető versenyző edzője (Varsányi Áron) és nemzeti szövetsége (MÖSZ) 25-25 ezer dollárt kap. 

Vasárnap délben a Magyar Ökölvívó Szakszövetség a Facebook-oldalán jelentette be, hogy kiegészíti Hámori Luca állami olimpiai pénzdíját, amit az ötödik helyért kapna, a bronzérmeseknek folyósított összegre. Íme a közlemény:

Hámori Luca kiváló szereplését a Magyar Ökölvívó Szakszövetség külön jutalmazza.

Mint ismert, a XXXIII. nyári olimpián a magyar ökölvívócsapat két olimpiai pontszerző 5. helyet szerzett Párizsban, amivel az elmúlt 12 év legsikeresebb ötkarikás szereplését érte el.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség Ügyvivő Testületének tagja, Berkó Lajos a helyszínen izgulta végig versenyzőink olimpiai menetelését.

Elmondása szerint elismerés és gratuláció jár a versenyzőknek, Akilov Pylypnek és a két pontszerzőnek, Kovács Richárdnak és Hámori Lucának, illetve az edzői stábnak, Hamid Tangrinbergenov szövetségi kapitánynak, Nagy Lajos és Varsányi Áron edzőknek és Papp Róbert erőnléti edzőnek. Berkó Lajos tájékoztatása szerint a Magyar Ökölvívó Szakszövetség Hámori Luca pontszerzésért járó pénzjutalmát kiegészíti a bronzéremért járó összegre!

A MÖSZ ezúton is szívből gratulál a magyar csapatnak, kiemelten a két pontszerző versenyzőnek, bízva abban, hogy a párizsi sikerek jó alapot adnak a sikeres folytatásra!

Hajrá, magyar ökölvívás!

Az olimpiai ötödik helyezettnek járó állami pénzjutalom 15 730 000 forint, a bronzérmesé ennek éppen a duplája, 31 350 000. Ha ehhez hozzátesszük az IBA 50 000 dollárját, ami jelen kurzuson 18 235 000 forint, akkor Hámori Luca fájdalomdíja 49 585 000 forint lesz.

(Borítókép: Hámori Anna Luca (kék) az algériai Imane Helif elleni küzdelemben a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 3-án.  Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)