Mi az a football, és mire jó?

2009.10.02. 15:14

"Adj, király, katonát!" Ismerős, ugye? Az óvónők rémálma nem más, mint az amerikai futball végtelenül leegyszerűsített változata, így igazából minden magyar gyerek elmondhatja magáról, hogy az első találkozása ezzel a sporttal nem akkorra esett, amikor a Bosszú börtönében Stallone arcába fröcsögték a klasszikus mondatot: Hulla vagy, Leone! Beindult a szezon, Faragó Ricsi örömsikolyaitól hangos az éter hétfő éjszakánként, így a Sportiskolának sem maradt más választása, mint bemutatni az első számú amerikai sportot, a footballt.

Az elnevezés furcsa, hiszen lábilabdának hívni egy olyan sportot, amiben csak annyi szerepe van a lábnak, hogy nem árt gyorsan kapkodni, minimum furcsa, de ne feledjük, egyúttal a pankráció földjén is járunk, úgyhogy ezen érdemes gyorsan túllépni. Az amerikai futball őse természetesen az európai értelemben vett futball, avagy az abból kinövő rögbi, amivel a mai napig meglehetősen sok hasonlóságot mutat. A sportág ősatyjaként egy Walter Camp nevű urat tisztelünk, aki szabályok formájában letette a vidám lökdösődés alapköveit valamikor a XIX. század végén. A tengerentúli emberek igencsak rágerjedtek a dologra, a feljegyzések szerint a kiegyezés környékén már profinak mondható játékosok is kergették a labdá(s ember)t.

nfloldies

Az amerikai futball sokkal több, mint amit a soccerhez szokott ember első pillanatra belelát. A szabályok között zavarodottan bolyongó sportbarát nem sok élvezetet talál abban, hogy hegyomlásnyi sportemberek gyömöszölik egymást egy tojáslabda környékén, hogy aztán transzba esve, tébolyult indiántánccal ünnepeljenek a földbe döngölt ellenfél porhüvelye fölött. A football a taktikai variációk legszélesebb skáláját felvonultató csapatsport. Minden egyes rezdülést gondos előkészítés előz meg, a látszólag cséphadaróként össze-vissza tolongó játékosok minden mozdulata megkomponált rendszerben zajlik.

A pályán levő 11 védő és támadó mindegyikének káptalan a feje, annyi variációval kell egyszerre tisztában lenniük, hogy sikerre vigyenek egy akciót. Egy csapat playbookja (a támadásvariációkat tartalmazó, csak a Bibliához mérhető értékű gyűjteményről van szó) számtalan olyan lehetséges akció aprólékosan kidolgozott tervét tartalmazza, amelynek célja megegyezik a játék céljával: a területnyeréssel.

Erre azért van szükség, mert a másik oldalon hasonlóan eltökélt sportemberek állnak, akiknek céljuk, hogy a saját területüket megvédjék. Egy honvédő háborúban pedig mindent szabad, csak visszavonulni nem, így nem csoda, hogy Zsukov marsall eltökéltségével hágnak a falakra a védők is, aminek eredményeként kezdjük megérteni azokat az amerikaiakat, akik százezrével vonulnak ki a stadionokba, hogy tanúi legyenek egy-egy NFL- (de ugyanúgy College-) meccsnek.

nflstadion

Az amerikai futball-pálya hossza 360 láb (110 méter), szélessége 160 láb (49 méter), de az SI-mértékegységeket azonnal el is felejthetjük, mert semmiféle szerepük nincs. A lábnak sem sok, ennél jóval fontosabb a yard, amelynél 0,9 a váltószám, azaz 10 yard kb. 9 méter. Aki azt gondolja, hogy ez kis különbség, az próbálja meg ennyit előrevinni a labdát mondjuk a Pittsburg védőfalán keresztül, és nyugodjon békében. A pálya küzdőtere 100 yard hosszú, mindkét végén egy-egy 10 yardnyi, end zone elnevezésű sávval, ami nem más, mint a gólterület. Ezt a sávot igyekszik bevenni a támadó-, megvédeni a védőcsapat. Az end zone-ban található a goalpost, azaz a kapu, ami nem más, mint egy nagy Y betű, amelynek felső részébe a touchdown utáni jutalomrúgást, és a field goalt kell berúgni. Mindkét csapatból 11 játékos van egyszerre a pályán, de a vonal mellett ott tobzódik a komplett keret, és nem ritka, hogy mind a 46 játékos pályára lép egy meccsen.

Ők ugyanis egytől egyig specialisták. Egy footballcsapatban minden játékhelyzetre megvan a megfelelő ember: van, aki a hóna alatt a labdával, két behemóttal a nyakában is 10 mp körül pörgeti a száz métert, vagy olyan, aki egy szénszállító uszályt is meghátrálásra késztet a mellizmaival, és van olyan, aki a furcsa alakú labdával 50 méterről kilövi az uborkát a lelátón falatozó szurkoló hamburgeréből. A specialisták játékának esszenciáját a Reebok egy reklámsorozatban szedte össze.

Az amerikai futball a legcsapatabb csapatjáték, az összhang fontossága a spártai falanxban sem bír nagyobb jelentőséggel, mint itt. Ha valaki hibázik, a másik 10 hiába tette tökéletesen a dolgát, a nem kevésbé felkészült ellenfél azonnal büntet. A két oldalvonal mentén a legkomolyabb technikával felszerelt tábornokok próbálnak rájönni, mire készül az ellenfél, minden egyes véráztatott yardért öldöklő küzdelem dúl.

A támadók célja tehát nem más, mint az ellenfél területét fokozatosan (vagy éppen egyetlen zseniális megmozdulással) elnyerve a labdát az end zone-ba juttatni. A touchdown hat pontot ér, ehhez jön még a jutalomrúgás, amit az ellenfél 3 yardos vonaláról már ritkán hibáznak el a támadók, ennek sikeres teljesítéséért további egy pont jár. A védők területének meghódítása nincs időhöz kötve, a támadóknak összesen négy kísérletük van, hogy 10 yardot előrevigyék a labdát. Ebben a védők úgy akadályozzák meg őket, hogy a labdát birtokló játékost a földre viszik (tackle), vagy megpróbálják elkapni a támadók irányítójának passzát (interception), de legalábbis megakadályozzák, hogy embert találjon az átadás. Ez elérhető akár a labda, akár a célszemély levédekezésével.

Ha az irányító passza nem talál embert, a védők megnyertek egy ütközetet a háborún belül. Ha a labdát birtokló támadót a földre vitték, szintén. Ha ezen felül még azt is elérik, hogy a támadó elejtse a labdát (fumble), a labda szabad prédává válik, és a másodperc töredéke alatt akkora kicsi-a-rakás alakul ki, hogy az emberhegy alján fekvő sportoló iránt önkéntelenül szánalmat érez az ember. Amennyiben a támadók négy kísérletből nem tudják megtenni az előírt 10 yardot a kiindulóponttól (line of scrimmage), a védőegység küldetését teljesítve boldogan levonul a pályáról, helyüket csapatuk támadói veszik át, a labda már az övék.

nfltackle

Pontokat azonban nem csak touchdown formájában lehet szerezni. Gyakori eset, hogy a harmadik sikertelen területfoglalási kísérlet után a támadók negyedszer már nem próbálkoznak a labda előrejuttatásával (hiszen ha nem sikerül, az ellenfél onnan jöhet, ahol ők megfeneklettek), hanem megpróbál field goalt szerezni, azaz hagyományos gólt rúgni. Ehhez a pályára lép az egyik fent említett specialista, akit csak arra tartanak, hogy az ilyen eseteknél megpróbálja a földre lekészített labdát a világ végéről is az Y-kapu felső részébe bombázni. Ha sikerrel jár, csapata 3 ponttal gazdagodik. Itt kell megjegyeznünk, hogy ha a támadók az ellenfél kapujától túl messzire vannak egy field goal-kísérlethez, akkor egyszerűen csak elbikázzák a labdát minél messzebbre, hogy onnan kezdhesse támadását az ellenfél. Ezt úgy hívják, punt, és kivitelezése idején általában mindkét csapatnál egy speciális egység van a pályán. Létezik továbbá egy olyan lehetőség is, amikor a védőegység szerez pontot (amellett, hogy a fent említett interception után nem ritka, hogy touchdownt érnek el), ez az úgynevezett safety, és azt jelenti, hogy a saját gólterületén ledöntenek egy támadót. Ezért két pont jár, de nem különösebben gyakori eset.

A támadóknak a pályán is van egy tábornokuk, ő a quarterback, amit nagyon helytelenül először hátvédnek fordítottak abból kiindulva, hogy ő a leghátul álló támadó. Igazából ő az irányító, feladata a támadásvariációk közül a legjobbnak ítélt kivitelezése. Dönthet úgy, hogy a védőfal mögé bevágtató társait játssza meg egy hosszú passzal, amit a levegőben kell elkapnia a támadónak, hogy a célterület felé vágtázhasson vele.

Ez a játék leglátványosabb része, hiszen a védők addig nem bántalmazhatják a vonal mentén robogó ellenfelet, míg nincs nála a labda, ha meg már nála van, akkor gyakran késő. Ha a passz rossz (incomplete), jöhet a következő kísérlet, de taktikát is válthatnak, és hosszú passz helyett megpróbálhatnak futójátékkal (rushing) területet nyerni. Ebben az esetben a quarterback feladata leegyszerűsödik, csak odanyomja a labdát a társ kezébe, aki aztán beleveti magát a sűrűjébe, és megpróbál rendet vágni a védők áthatolhatatlannak tetsző falában. Ebben természetesen segítségére vannak a támadófal behemótjai, akik megkísérelnek folyosót nyitni a kamikáze-küldetést bevállaló sporttársnak. Ez persze csak úgy sikerülhet, ha mindenki pontosan tudja, mi a dolga, ha csak egy valakiről elfelejtkeznek, hajukra kenhetik az egyébként jól megkomponált támadást.

Ahogy a támadóknál, úgy a védőknél is megvannak a kulcsszereplők. Elsősorban azokra hárul komoly feladat, akik a gyorslábú szélső elkapókat (wide receiver) próbálják megregulázni, nekik ugyanis egyszerre kell a szemüket a labdán, és az átadást váró támadón tartaniuk. Aztán ott vannak a falemberek, akiknek a futójátékos (running back) megállítása a fő feladatuk, a közöttük szlalomozó támadók elkaszálása nem kevésbé nehéz, de pont ugyanolyan fontos.

nflsack

A védők elsődleges célja persze nem más, mint a támadások csírájában elfojtása, ennek leghatékonyabb eszköze pedig minden harctéri taktika alapja: kapd el a vezért. A quarterback köré azonban rendszerint komoly védelmet vonnak a támadók (ezt zsebnek nevezik), és megpróbálnak minél több időt biztosítani neki ahhoz, hogy pontosan passzolhasson. Ha ez nem sikerül, és egy védő ledönti az irányítójukat, eljön a tébolyult esőtánc ideje: a sack minden védő legnagyobb álma, hiszen zászlójukra vérrel festették fel, csak a fekvő quarterback a jó quarterback.

Amikor a pályán nagy létszámban szolgálatot teljesítő bírók egyike szabálytalanságot lát, egy sárga zászlócskát dob fel. Ha ez még a játék kezdete előtt megtörténik, a vezetőbíró megállítja az akciót, és azonnal tudatja a stadion közönségével, hogy mi volt a szabálytalanság, és mivel szankcionálják a kihágást. Ha már játékban van a labda, akkor az akciót adott esetben még végig is vihetik, lévén előfordulhat, hogy a védők szabálytalankodtak, de a támadók ennek ellenére megcsinálják, amit akartak.

A játék iszonyú durvának tűnik (és az is), ennek ellenére szinte példátlan, hogy valaki szándékosan okozzon sérülést, amikor nem feltétlenül szükséges, nem törnek egymás életére a játékosok. A leggyakoribb szabálytalanság a bemozdulás, vagy a labda nélküli játékos bántalmazása, de azért előfordul sérülésveszélyes fault is, mint például a sisakkal előre történő ütközés, vagy az ellenfél maszkjának rángatása. Ezekért a feudalizmus hagyományainak szellemében a legnagyobb érték, azaz a földterület elkobzása a büntetés: ha a támadók szabálytalankodtak, hátrébb rendelik őket, ha a védők, a fal kénytelen hátrálni néhány (legtöbbször 5) yardot.

Ennyi tudással már tökéletesen élvezhető egy footballmeccs, holott messze nem írtuk le minden részletre kiterjedően magát a játékot. Akit egy jóval alaposabb, taktikával, pozíciókkal, történettel kiegészített magyarázat érdekel, kattintson bátran a Kell még egy yardra, de bátran leülhet egy közvetítés elé is, a kommentátorok pont annyit szakértenek, amennyit kell, lelkesedésük pedig segít átvenni a játék sodró ritmusát.