Hatalmas feszültségben veszített Szilágyi

2013.08.07. 20:02
A budapesti Mol vívó-világbajnokságon Oroszországé és Olaszországé az első két aranyérem. Szilágyi Áron mindent megtette a döntőért, a hazai közönség előtt, de egy találattal jobb volt Kovaljov. Felállva tapsolták így is.

A századik vívó-világbajnokság első döntős napján a férfiak kardoztak, és a legjobb nyolcig hárman is eljutottak, méltón tisztelegve az elképesztő hagyományok előtt.

Nem véletlenül mondta Navarrete József a válogatott másodedzője, ilyen utoljára a Gerevich, Kárpáti, Kovács-korszakban volt.

A junior világbajnok Szatmári végül 14-13-as vezetésről kapott ki a negyeddöntőben az orosz világbajnok Kovaljovtól, az olimpiai bronzérmes versenyző így vívhatott Szilágyi Áronnal, akitől kikapott a londoni elődöntőben. Szilágyi Gémesi Csanádot verte a negyeddöntőben. (15-9)

Kovaljov hatalmas meccset vívott Szilágyival, az elején jobban érezte a távolságot, elment 3-1-re. Innen viszont Szilágyi támadásai következtek, négy találatot adott zsinórban, az ötödik szenzációs volt, az orosz kétszeri támadását is kivédte, majd végigrohant a páston, és harmadszorra bevitte a sajátját.

A közönség ekkor már tombolt, ritkán szokott ilyen hangulat lenni vívóversenyen. Fej-fej mellett haladtak, a nyolcadikat azonban a Vasas vívója érte el hamarabb, így az egy perces szünetet 8-7-es előnyben kezdhette. Ekkor már nem is halkult el a csarnok, végig szólt a magyarok kórus. Még a VIP felől is Magyarország kiáltás hangzott.

Adott az orosz egy tust – ezzel már most többször eltalálta, mint Londonban -, hatalmas fejvágással válaszolt rá Szilágyi. Kovaljov duplával válaszolt, fordított is. Szilágyinak rendeznie kellett a gondolatait.

A helyes megoldás megvolt, egyenlített, de Kovaljov újra megtalálta a két jó akcióját. (12-10)

Védése után lendületesen visszatámadt, közelebb jött. A következőnél nem sikerült ugyanaz a terv, az orosz leszorította és megvágta a karján.

Innen visszajött, 13-12 lett, a közönség buzdítása alig akart elhalkulni: Áron, Áron, Áron. Vitatott orosz találat következett, nem zökkentette ki, óriási vágással egyenlített.

Kovaljov ismét terelte a pást vége felé, és eltalálta, amivel ő vezetett. Innen kellett fordítani. Kétszer találni.

Sok együttes találat jött, próbáltak eközben kitalálni valamit. Kovaljov támadása rövid lett, Szilágyi bátran nekiiramodott, ő pedig pontos. (14-14) Egy találaton múlt minden.

Tovább nem lehetett fokozni az izgalmakat, a feszültséget sem, menetrendszerű együttes találat után az orosz azonban alulról eltalálta.

Orosz házidöntő lett: Szilágyinak a bronz jutott. Mivel még sohasem vívott egyéniben vb-elődöntőt, ez sem rossz eredmény.

Végül Resetnyikov nyerte meg az aranyat, 15-13-ra legyőzte Kovaljovot.

Női tőrben az olasz Errigo 15-8-ra verte a döntőben a német Golubitsky. Az aranyérmet Schmitt Páltól kapta meg.

Jegyzőkönyv:

A végeredmény, női tőr: 1. Arianna Errigo, 2. Carolin Golubitsky, 3. Elisa Di Francisca és Inna Deriglazova, ...13. Mohamed Aida, ...16. Knapek Edina, ...27. Varga Katalin, ...41. Varga Gabriella

A végeredmény, férfi kard: 1. Venjamin Resetnyikov, 2. Nyikolaj Kovaljov, 3. Tiberiu Dolniceanu és Szilágyi Áron, ...7. Gémesi Csanád, 8. Szatmári András, ...72. Iliász Nikolász