Fél lábon adta a döntőt érő tusokat Boczkó

2013.08.11. 16:25

A magyar férfi párbajtőr-válogatott a világranglista harmadik helyén áll, ennek megfelelően jó sorsolást kapott a budapesti MOL világbajnokságon.

Az ausztrálok nem jelenthettek nehézséget, utána a kazahok sem - mindkétszer 45-31 lett az eredmény -, és az első igazán rivális Venezuela ellen már az elődöntő volt a tét.

Az egyéni verseny második helyezettje, a Londonban olimpiai bajnok Limardo a végén ráijesztett a magyarokra, mert plusz háromról egy találatra megközelítette Boczkó Gábort.

A 36 éves magyar csapatvilágbajnok azonban minden tudását és rutinját összeszedte, tökéletesen kihasználta a találatkényszerben lévő dél-amerikai rohanásának hibáit, és meg is büntette.

Végül még növelte is az előnyét (43-39 lett a vége), igazolva, mekkora szükség van rá a válogatottban. Az egyéni negyeddöntőben épp Limardo búcsúztatta Boczkót, aki utána elsírta magát. Elsősorban nem a vereség, hanem amiatt, mert sokan már úgy gondolták, nincs már rá szükség. Ezúttal is bebizonyította, a tudása hasznára válik.

Az elődöntőben a lengyelek vártak mieinkre, akik Boczkó combsérülése után - fájdalmasan terült el a páston - 27-23-ra elléptek a magyar csapattól, ebből kettőt megőriztek az utolsó három párra is.

Akkor azonban jött Imre Géza és Mikolajczyk ellen fordított, Rédli András pedig megtartotta a kéttusos vezetést.

40-38-nál lépett ismét a pástra a bicegő Boczkó Gábor. Most is ugyanaz volt a feladata, meg kellett tartania a különbséget, vagy legalábbis egyet belőle.

Két együttes találattal kezdett, és akkor már csak három találat hiányzott a döntőhöz. A hazai vb-n magyar döntős még nem volt, a fél lábon álló, de hatalmas szívvel küzdő Boczkó két perccel a vége előtt újra megszúrta a lengyelek bejfejező emberét, Zawrotniakot.

Az újabb együttes, 44-41-et jelentett, és ekkor már érződött, még egyszer nem fordulhat elő, ami Szilágyi Áronnal történt. Boczkó 1:13-mal a vége előtt eltalálta riválisát, és ez egyben a döntőt érő tus volt.

A franciákat verő ukránok jönnek fél kilenctől, ellenük nagyobb is az esély. Az Index élőben közvetít azoknak, akik a Szigeten vagy otthon vannak, de a helyszínen is lehet drukkolni.

"Húzódás már volt a combizmomban, de most beszakadt. Elég fájdalmas, de asszó közben az adrenalin miatt nem figyeltem rá. Most alaposan megvizsgálnak, és majd kiderül, hogy vívhatok-e a döntőben - mondta a hősiesen küzdő Boczkó, akit azért nem cserélték le az utolsó asszóra, mert Zawrotniak ellen általában tud vívni. "A lengyelektől még sosem kaptunk ki, de furcsa módon éppen ezért volt nehéz ez a mérkőzés."  

"Drámaian alakult ez a mérkőzés Boczek sérülése miatt - kezdte értékelését Rédli. - Nekünk kellett menni az eredmény után, ezért a szív és a lélek diadala ez a győzelem. A csodás közönség nagy erőt adott, remélem, estére megduplázódik a nézők száma, és ezzel párhuzamosan megkétszereződik a mi erőnk is."

"Boczek az utolsó asszóban mindent, sőt még annál is többet kiadott magából - nyilatkozott Imre. - Aggódom a lába miatt, az ukránok ellen ugyanis jó lábmunka szükséges. Ezt tapasztalatból mondom, mert ebben az évben már többször találkoztunk velük és le is győztük őket. 2009 óta mindig dobogósok voltunk világversenyen, ezt már most is elértük, hiszen az érem biztos, de szeretnénk fényesíteni, az arany ugyanis még hiányzik."