Háromszoros olimpiai bajnokunk lett 60 éve

2016.12.01. 14:37

Napra pontosan 60 évvel ezelőtt, a melbourne-i olimpián sorrendben harmadik olimpiai aranyát nyerte Papp László. Ő volt az első ökölvívó, akinek ez sikerült, utána is csak két kubai tudta megismételni. A nehézsúlyú Teofilo Stevenson és Felix Savón.

Az első aranyát Papp még középsúlyban (73 kiló), a másik kettőt nagyváltósúlyban (71 kiló) szerezte. Ekkor már 30 éves volt, az amerikai José Torrest pontozással múlta felül, egy évvel később profinak állt. 1957. májusban már Kölnben Alois Brand volt az ellenfele.

Papp 27 győzelem mellett 2 döntetlent ért el. 1962-ben már Európa-bajnok a profik között, Chris Christensent Bécsben verte.

Az alábbi videó a Peter Müller elleni Eb-címmeccsen készült, Müller akkora ütést kapott, hogy kiesett a ringből. Ez volt a harmadik összecsapásuk, természetesen mind a hármat Papp nyerte.

Papp László kiüti a ringből Müllert

1964-ben az ír Mick Leahy legyőzése után karnyújtásnyira került tőle, hogy a profik között is a legjobb legyen, már kezdték szervezni a vb-meccsét.

A világbajnoki meccsére azonban nem engedte ki az MSZMP vezetése, nem vették jó néven ugyanis, hogy egy meccsel 30 perc alatt annyit keresett, mint egy munkás 300 év alatt. Az egyik nagy szervezet (WBC) 1989-ben tiszteletbeli bajnokává avatta.

A francia színészlegenda Jean-Paul Belmondo példaképként tekintett rá, miután látta egyszer Marseille-ben öklözni. Annex Hippolito volt az ellenfele, és a videó hetedik percénél látható, nem bírta tovább.

Amikor 1999-ben megválasztották és köszöntötték az előző évszázad legjobb sportolóit, a százas listára két magyar mellett ő is felkerült. Rajta kívül Puskás Ferencet és Egerszegi Krisztinát hívták meg Bécsbe, de Papp akkor már nem vállalta az utazást.

2003-ban, 78 évesen halt meg.