Kamuversenyt találtak ki az életmentő magyar vitorlázónak, hogy kitüntethessék

2017.09.04. 09:05

Balatonföldváron hétfőn startol el a finndingi-világbajnokság, ahol magyar esélyes is van. Berecz Zsombor az éremért a 40-es számú rajtszámmal megy, amit a nagy előd, Fináczy György tiszteletére választott. Az 1972-es olimpián nyolcadik helyen végző versenyző is ezzel a számmal ment. Fináczy 46 évvel ezelőtti, önfeláldozó tettét elevenítették fel most a szervezők.

Fináczy Balatonföldváron találkozott újra össze azzal a Gerardo Seeligerrel, akinek egy versenyen mentette meg az életét. A spanyol vitorlázó az 1971-es Európa-bajnokságon esett a vízbe.

„Az 1971-es Európa-bajnokságon történt Írországban, Dublin közelében. Az egyik futamon nagyon-nagyon erős szélben a befutó után a part felé vitorlázva felborultam, és elsodródtam a hajótól. Akkoriban nem volt korlátozva a ruházat súlya, tehát erős szélben nehéz, 25-30 kilós, vízszívó súlymellényeket használtunk, hogy segítse a hajó kiülését. Ráadásul mentőmellény nélkül, mert annak egyszerűen nem jutott hely. Nagyon fáradt voltam, és úgy három percnyi vergődés után elvesztettem az eszméletemet" – nyilatkozta a vb-szervezőket képviselő Ruják István vitorlás szakírónak a spanyol versenyző.

Fináczy György és Gerardo Seeliger a Balatonnál
Fináczy György és Gerardo Seeliger a Balatonnál
Fotó: Cserta Gábor

„Fináczy Gyuri – aki azon az Eb-n bronzérmes lett – látta a felborult hajót üresen sodródni, nem látott sehol és elkezdett keresni a vízben. Körözött a hajóm körül, míg meg nem talált. Berángatott a finnjébe, partra vitt és kórházba juttatott, még éppen időben. Nélküle egy percen belül elmerültem és megfulladtam volna. Megmentette az életem!"

Seeliger a verseny után a Spanyol Olimpiai Bizottsághoz ment, hogy tüntessék ki az életét megmentő Fináczyt. 

„Felhívtam Gyurit telefonon, hogy mikor tudna eljönni a kitüntetést átvenni. Azt válaszolta, hogy ő egy kommunista országban él, nem engedik ki, de ha eljön „zálogba” teszik a feleségét és a gyerekeit, nehogy kinn maradjon. Csak egy nemzetközi vitorlás versenyre engednék el. Megkérdeztem, mikor tudna jönni, mire azt válaszolta karácsonykor. Hát akkor gyere Christmas Race-re!" 

Az a verseny egészen addig nem is létezett. Csak két hajó indult rajta, Fináczyé és Seeligeré. A spanyolok ezután egy kamu eredménylistát küldtek el a magyar állami szerveknek és a szövetségnek. Fináczy nyert, Seeliger volt a második, az összes többi helyre pedig kitalált neveket írtak be. A lényeg, hogy így is hagyományt teremtettek, mert a következő években már valódi Christmas Race-eket rendeztek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?