Egymilliárd forint az olimpiai bajnok magyar úszónő ékszereiért

2018.09.29. 12:59

Édesanyámnak volt a legcsodálatosabb ékszergyűjteménye, amit imádva és nagy élvezettel hordott a fontos társadalmi eseményeken, fogadásokon.

Remélem, az új tulajdonosok ugyanolyan szeretettel viselik majd, ugyanannyira elbűvölik majd őket, amennyire anyámat”

– mondta Bryan Domyan a diamondworld.net nevű oldalon.

A Bonhams nagyon büszkén hirdette az árverés előtt, hogy egy olimpiai bajnok, Katherine Domyan ékszereire lehet licitálni. Minden várakozást felülmúló érdeklődés volt a héten, több mint 20 országból érkeztek ajánlatok.

Minket azonban a karátoknál jobban érdekelt, ki is lehetett ez az úszónő, és hogyan kapcsolódik a magyar sporthoz?

Katherine Domyant kizárólag a neve alapján még a legolvasottabb sportrajongók sem tudnák beazonosítani.

Őt ugyanis itthon Szőke Katóként ismerjük.

Szőke 1952-ben egyéniben és váltóban is olimpiai bajnok lett, a valaha volt legsikeresebb magyar olimpiai szereplésből így vette ki a részét.

100 gyorson 1:06,8-at úszott.

Ezzel lett olimpiai bajnok úgy, hogy még nem töltötte be a 17. évét.

Ő volt a teljes magyar küldöttség legfiatalabb tagja Helsinkiben.

Ismert sztori, a nála esélyesebb Temes Juditnak itthon meg kellett ígérnie, hogy aranyat fog hozni Rákosi Mátyásnak.

Neki nem sikerült, harmadik lett, Szőke viszont a holland Hannie Termuelen előtt két tizeddel ért célba.

A versenyről beszámoló tudósítás szerint az utolsó métereken újítani tudott. "Jól jött ki az utolsó karcsapása, és tisztán elsőként ütött a célba." 

A váltóban ő volt a negyedik, tehát a befejező ember, és végül ő hozta be a magyar csapatot világcsúccsal, öt másodperccel Hollandia előtt az első helyre.

A most is élő Novák Ilona kezdett, Temes volt a második ember, Novák Éva (Ilona öt évvel fiatalabb húga) ugrott harmadiknak a medencébe, végül Szőke. 4:24,4-et mutatott az eredményjelző.

Az akkor kiosztott öt aranyból négyet a magyarok nyertek. A hazai úszósportnak váltóban ez az egyetlen aranyérme a mai napig.

Szőke jó géneket örökölt, mert édesapja a kétszeres vízilabdázó olimpiai bajnok Homonnai Márton,

édesanyja, Katalin hátúszásban volt magyar bajnok.

Mivel a szülők elváltak, édesanyja nevén lett ismert. A névváltoztatásban az is közrejátszott, hogy Homonnai a nyilasok oldalán tűnt fel a második világháború végén, és vállalt szerepet. Homonnai Argentínába emigrált, azt a sztorit Szőke később cáfolta, hogy a tiszteletére a tőle kapott kettes számú sapkában versenyzett a helsinki döntőben.

A magyar sport legnagyobb ígérete volt, aki 1956-ban sem érkezett esélytelenül a melbourne-i olimpia helyszínére, de a forradalom után már nem volt igazán esélyes. A 17. időt érte el, ami nem volt elég az elődöntőre sem.

Szőke nem tért haza, részt vett a Sports Illustrated amerikai túráján, és az Egyesült Államokban telepedett le. Akkori férje, Markovits Kálmán hosszas hezitálás után végül hazatért.

A szabadságról (freedom) elnevezett túrán a vízilabdázó Domján Árpád is ott volt, ő lett Szőke második férje. Onnan a Domján név, amit elírtak, amikor a papírjaikat megkapták.

Szőke Kató és Domján Árpád (jobbra) ausztrál sportolókkal beszélget a melbourne-i olimpián Forrás: Nemzeti Sport 2015.08.17. 224.szám / Arcanum adatbázis
Szőke Kató és Domján Árpád (jobbra) ausztrál sportolókkal beszélget a melbourne-i olimpián Forrás: Nemzeti Sport 2015.08.17. 224.szám / Arcanum adatbázis
Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár

Szőke előbb egy bankban dolgozott, modelkedett. Domján az építőiparban talált munkát. 1961-ben házasodtak össze.

Árpád a feleségének vásárolt egy szőrmeboltban boltban, amikor elkapott egy beszélgetést. Egy ingatlanügynök kivitelezőt keresett egy ház építéséhez. Domján gyorsan megállapodott vele. A munka utáni túlóráiban, lényegében a két kezével építette fel ezt a házat. Amiből annyi jövedelme lett, hogy befektette. Hamarosan saját vállalatot alapított.

Domján cége ezek után 25 ezer lakóingatlan épített, rendkívül vagyonos ember lett. Feleségével együtt rajongtak az operáért, rendszeresen támogatták is. A város elegáns részén, Beverly Hillsben éltek, Gábor Zsazsával is rendszeresen kapcsolatban álltak. Találtunk egy olyan fotót is, amelyiken Szőke és Domján között Ronald Reagan amerikai elnök áll.

Egy fiuk született, a cikk elején megszólaló Bryan, aki a kosárlabdát választotta.

Szőkét 1985-ben beválasztották a Hírességek Csarnokába,

így tisztelegtek eredményei előtt.

Gyarmati Dezső úgy emlékezett vissza, hogy Domjáné lett volna a jövő Zádor Ervinnel együtt, akit megütöttek azon a híres magyar-szovjet (4-0) meccsen. Egyiken sem tértek haza.

Domján nem került be egyik meccsen sem a csapatba, ezért ha végig is csinálta a felkészülést, ha ott is volt valamennyi meccsen a kispadon játékra készen, az olimpiai aranyat nem akasztották a nyakába. Ugyanígy járt Martin Miklós is, ő sem játszott a meccseken, ezért ő az 1952-es olimpia miatt mondhatja el magáról, hogy olimpiai bajnok, mert már akkor is ott volt.

A már sikeres vállalkozó Domján a 90-es évek elején Budapesten az akkor romokban lévő Császár uszodát szerette volna felújítani, mert oda kötötték a gyerekkori élményei. A szerződést azonban nem írták alá, Domján pedig egyre kevesebbszer jött Magyarországra.

Szőke tavaly októberben, 82 éves korában meghalt, ezért kerültek az ékszerek az aukciós házhoz. A Bonhams elsőre több mint 3 millió dollárra becsülte fel azok értékét, mert közülük jó néhány Harry Winston keze munkája volt. Volt olyan darab, amiért félmillió dollárt fizettek.