Budapest Cowboys: EFAF csúcs a Népligetben

2010.04.19. 16:12

Egész napos rendezvényt tartott a Budapest Cowboys a népligeti Ferencváros Sporttelepen. Az első csapat idei első mérkőzésén az EFAF Challenge Cupban fogadta a sokkal szerényebb képességű Zagreb Raiderst, míg a Cowboys 2 a Veritas Divízió II. budapesti rangadóján csapott össze a Budapest Wolves második csapatával.

Az EFAF (Európai Amerikai Futball Szövetség) által négy darab háromfős csoport számára kiírt 2010-es Challenge Cup szombaton a Győr Sharks-Istanbul Tigers mérkőzéssel indult, mely 34-20-as hazai sikerrel ért véget. A vulkáni hamu miatt a törökök nem tudtak rögtön hazautazni, így ők is a helyszínen tekinthették meg, amint a másik magyar csapat is megkezdi szereplését az EFAF harmadik számú kupájában.

A Budapest Cowboys-Zagreb Raiders mérkőzés gyakorlatilag már a csoportok kialakításakor eldőlt, és néhány játék után már a nézők számára is egyértelművé vált, hogy a horvátok több súlycsoporttal gyengébbek vendéglátóiknál. Négy perc és négy játék kellett a Cowboys 14-0-ás vezetéséhez, és a két társaság közti különbség alapján nehéz  volt elképzelni, hogy a mérkőzés ne ebben a tempóban folytatódjon. Nem is vett vissza a budapesti alakulat, hiszen Pacuk László vezetőedző megparancsolta támadóinak, hogy minden labdabirtoklást touchdownnal fejezzenek be, és ez egy kivétellel össze is jött.

A Raiders defense számára a legszebb pillanat akkor jött el, amikor a Cowboys egyik drive-ja mezőnyrúgással ért véget még az első félidőben, de Sipiczki Péter ezt is beverte, ahogyan a TD-k utáni extrákat. A 43-0-ás első játékrészt követően a második félidőre Michaletzky Bálintot Váry Tamás váltotta QB-ben, de ettől még nem esett vissza az offense, és a három TD-t szerző kanadai futó, Andre Bynoé vezetésével 78 pontig jutottak, míg a másik oldal erre csak egy 15 yardos büntetés segítségével "kiharcolt" first downt tudott felmutatni, ezzel Budapest Cowboys-Zagreb Raiders 78-0, ami azt is jelentette, hogy a Cowboys megdöntötte a Győr által tavaly felállított EFAF-csúcsot.

A Cowboys legközelebb a Bologna Doves csapatával találkozik, míg a Sharks a szerb Klek Knights-szal csap össze, mindkét mérkőzés idegenben lesz, május utolsó hétvégéjén.

Sokkal izgalmasabb meccset hozott a második találkozó, mely a Cowboys és a Wolves második csapatainak utolsó pillanatokig kiélezett csatáját hozta. A két mozgékony irányító, Dalotti Gergely (Cowboys 2) és A. Molnár Péter (Wolves 2) játékán kívül természetesen elsősorban a futók, Veréb Zsolt (C2), Lenner Péter és Zmák Szilárd (W2) teljesítményéről szóltak a támadások, na meg a remek, labdákat szerző védelmekről, amelyek a második félidőt dominálták. A Wolves 2 gyakorlatilag végig vezetett, és az utolsó percekben többször is eldönthette volna a meccset, de a Cowboys 2-nek végül sikerült az egyenlítés, majd a rúgók közti különbség döntött. A vendégek nem rendelkeznek biztos lábú placekickerrel, így nem is rúgnak mezőnygólt, sem pedig extrát, viszont a hazaiak rábízhatták magukat Magyar Csanádra, aki 3 másodperccel a vége előtt 36 yardról eldöntötte a találkozó sorsát. Budapest Cowboys 2 - Budapest Wolves 2 25-22. A Cowboys 2 mérlege 1-1, a Wolves 2 neve mellett két vereség szerepel.