A játékosokat védi a szakszervezet a Saints-botrányban

2012.04.21. 14:13

Az NFL a héten hozta volna nyilvánosságra azoknak a New Orleans Saints játékosoknak a nevét, akik érintettek a klub Bounty-botrányában, erre azonban több okból kifolyólag nem került sor az előzetesen kijelölt pénteki napon. Egyrészt, a liga főbiztosa, Roger Goodell Minnesotában volt, hogy közbenjárjon a Vikings új stadionjának ügyében, másrészt az NFL-alelnöke, Jeff Pash szerint a játékos-szakszervezet az érintett sportolókat igyekszik védeni, írja a CBS. 

Pash elmondta, ez már csak azért is szerencsétlen, mert azok a játékosok, akik megsérültek, vagy megsérülhettek volna a fejpénzek következtében, ugyanúgy a szakszervezet tagjai, mint azok, akik a szabályok ellen vétettek. Az alelnök igyekezett leszögezni, a nyomozás alapján nincs bizonyíték arra, hogy a Saints mellett más klub üzemeltetett volna hasonló rendszert, holott korábban voltak olyan szóbeszédek, melyek szerint a botrány központi figurája, Gregg Williams pályafutásának korábbi állomásain is külön motiválta játékosait az ellenfél kiütésére. 

Az elhangzottakra George Atallah reagált az NFLPA részéről, világossá téve, hogy a játékosok védelme és a fair-eljárás biztosítása ugyanúgy hatáskörükhöz tartozik. Véleménye szerint, ha a liga illetékesei több információval látták volna el a szakszervezetet a nyomozás során, akkor ők is könnyebb helyzetben lennének, s valószínűleg jobban tudnának együttműködni. 

A Bounty-gate felgöngyölítése tehát folytatódik, Pash szerint az edzők mellett a játékosokat is mindenképp felelősségre kell vonni, a döntés pedig akár már a jövő héten megszülethet. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, az, hogy mikor hozzák nyilvánosságra az érintettek nevét, szintén kényes téma. Pont a következő héten rendezik ugyanis az idei a draftot, a ceremóniába pedig csúnyán belerondíthatna a botrány újabb fejleménye, ugyanakkor a Saintsnek nem ártana tudni még a kiválasztás előtt, hogy hány játékosát fogják elmeszelni.

Márciusban egyébként már büntetett az ügyben a liga, akkor az alapot üzemeltető Gregg Williamset meghatározatlan időre felfüggesztették, a Saints vezetőedzőjét, Sean Paytont egy évre eltiltották fizetés nélkül, segédedzőjét Joe Vittet hat, a klub igazgatóját Mickey Loomist pedig nyolc meccsre tiltották el. Emellett a klubnak ötszázezer dolláros büntetést kellett fizetnie.