A Bucs valóra váltotta a lebénult játékos NFL-álmát

2012.05.03. 08:58

Számos sikertörténet és nagy karrier első fejezete a draft, a huszonegy éves Eric LeGrand számára azonban egészen más okból marad emlékezetes az idei. LeGrand soha nem lesz már profi focista,  a draftolatlan játékosok piacán mégis leigazolta a korábbi defensive tackle-t a Tampa Bay Buccaneers.  

2010. október 16-án a Rutgers University játékosaként a fiatal sportoló olyan súlyosan megsérült egy ütközés következtében, hogy nyaktól lefelé lebénult. Néhány héttel a baleset után került át a Kessler Institute-ba, amit az Egyesült Államok egyik legjobb rehabilitációs intézeteként tartanak számon. Felépülésének története országszerte ismertté vált, LeGrand twitterén folyamatosan tájékoztatott állapotáról. A javulás lassan, de biztosan haladt: januárban már tudta mozgatni a vállait, júliusban megmozdította a kezét, egy hétre rá twitterén publikált egy fotót, melynek tanúsága szerint segítséggel ugyan, de lábra tudott állni. Tanulmányait már a tavasszal folytatta, nagyjából egy évvel a sérülést követően, tavaly októberben pedig az ő vezetésével vonult a pályára csapata az Army elleni meccsen. A visszatérést később a Sports Illustrated olvasói 2011 egyik legemlékezetesebb eseményévé választották.

A Bucs részéről tett szimbolikus gesztus kapcsán a csapat vezetőedzője, Greg Schiano nyilatkozott, kinek kezei alatt dolgozott LeGrand főiskolai évei során: "A draft közeledtével csak az járt az eszemben, hogy ez Eric draft-osztálya lehetett volna. Ez az apró gesztus a legkevesebb, amit tehetünk, hogy elismerjük karakterét, szellemiségét és kitartását. Eric élete képviseli mindazt, amit a Buccaneers játékosaitól is elvárunk" - idézi Schianót az ESPN. 

LeGrand - aki először meghökkent, amikor korábbi edzője felhívta a hírrel - elmondta, valóra vált az álma, hiszen mindig is NFL-játékos akart lenni. Facebook oldalán gyorsan posztolt is egy képet, amin már egy Buccaneers-sisak boldog tulajdonosa.