Tovább élnek az NFL-játékosok az átlagos amerikainál?

2012.05.09. 16:58

Tegnap délután háromezernél is több korábbi NFL-játékos kapta kézhez azt a jelentést a ligától, amit a National Institute of Occupational Safety and Health állított össze. A tanulmány elsősorban a korábbi profik és a sportolói múlttal nem rendelkező amerikaiak várható élettartamára fókuszál - adta hírül a CBS

A játékos-szakszervezet által igényelt vizsgálat alanyául az a 3439 férfi szolgált, akik 1959 és 1988 között legalább öt évet töltöttek el a sportban. Az adatok az NFL szerint egyértelműek, az exjátékosok tovább élnek azoknál, akik egyáltalán nem rendelkeznek profi sportolói múlttal. Annyi bizonyos, hogy a felmérés megcáfolja azt az elképzelést, hogy a focisták fiatalon halnak, hiszen valóban vannak tragikus esetek, ezek azonban jóval nagyobb nyilvánosságot kapnak, mint az idős korban elhunyt korábbi NFL-játékosok halálhíre. 

A CBS a birtokába került információk alapján több beszédes statisztikára is rávilágított. A 3439 volt profi közül 349-en hunytak el a vizsgált időszakban, ez az arány az átlagnépesség körében 625 lett volna várhatóan. Alacsonyabb a rákos megbetegedések okozta halálozások száma is, 85 játékos halálát okozta a rák, az NOISH számításai alapján ez az átlagnépességre levetítve 146 lett volna.  


 (forrás: CBS)

A szívbetegségek okozta mortalitás szintén alacsonyabb az exjátékosok körben, de azt meg kell jegyezni, hogy azok a focisták, akiknek fiatalon harmincnál magasabb testtömegindexük volt, kétszeresen nagyobb kockázattal rendelkeztek a szívbetegségek tekintetében, mint más játékosok. A halálos szívbetegségek kapcsán a tanulmány megállapítja azt is, az afro-amerikai játékosok körében 69 százalékkal nagyobb mortalitást tapasztaltak, mint a fehér játékosoknál. Ennek magyarázata az lehet, hogy az afro-amerikaiak sokkal nagyobb számban képviselik magukat védőpozíciókban, a vizsgálat pedig pont a védőkkel kapcsolatban szolgált kirívó statisztikákkal. A védőfal emberei ugyanis 41 százalékkal nagyobb kockázatnak teszik ki magukat a halált okozó szívmegbetegedéseknek, mint egy átlagos amerikai férfi. A vizsgált időszak alatt elhunyt 41 védő közül 8 halálát okozta kardiomiopátia (szívizom-működési rendellenesség), ez szintén jóval az átlag fölött van. 

A tanulmány publikálásának időpontja nyilván nem véletlen, egyre szaporodik azoknak a korábbi játékosoknak a száma, akik kártérítésért perlik a ligát, mondván az NFL nem tájékoztatta őket a profi életvitel kockázatairól. Ugyanakkor fegyverténynek sem nevezhető az NOISH statisztika-áradata, hiszen több szempontból is támadható. Nem tér ki arra, hogy a focisták milyen életmódot folytattak karrierjük befejeztét követően, s ami talán még ennél is fontosabb, nem foglalkozik azokkal a maradandó, elsősorban kognitív funkciókat érintő károsodásokkal, melyeket a pályájuk során az ütközések által szenvednek el a játékosok, s ami mostanság egyre égetőbb téma.

Az OIMH ugyanakkor jelezte, rajta vannak az ügyön, a Parkinson, Alzheimer és Lou-Gehrig kórral összefüggésbe hozható betegségeket fogják vizsgálni ugyanebben a csoportban.