Tavasszal is lesznek meccsek - jövőre újraindul az USFL

2012.05.14. 13:51

Huszonöt évnyi szünet után a jövő tavasszal visszatér az United States Football League, tájékoztatott a CBS. A szervezők tervei szerint a bajnoki sorozat márciustól júniusig futna, így az amerikai futball kedvelői a tavasz folyamán sem maradnának kedvenc sportjuk nélkül. Az USFL igazgatója, James Cuadra elmondta, tanulva a múltból nem szeretnének rivalizálni az NFL-lel, elsősorban olyan területeken akarnak hódítani, ahol nincs nagyobb foci és baseball-csapat a környéken. 

Ezek a városok a hírügynökség információi szerint Portland, Salt Lake City, Memphis, Birmingham, Columbus, Oklahoma City, Omaha, valamint Texasból Austin vagy San Antionio lehetnek. A megnevezett városok kihasználatlan sportlétesítményekkel rendelkeznek az év ezen időszakában, indokolt Cuadra. A helyszínekből az is egyértelműnek tűnik, hogy az USFL ott próbál piacot keresni, ahol a főiskolai foci komoly hagyományokkal rendelkezik. Így a Texas University vagy az Ohio State focistái a tavasz folyamán akár az USFL-ben is megmérettethetnék magukat, mielőtt még az NFL-csapatok edzőtáborai elkezdődnek. 

A dolog azonban - ahogy arra a CBS is kitér - elsősorban azon áll vagy bukik majd, hogy sikerül-e komoly tévés szerződést kicsikarnia az USFL-nek. Cuadra konkrétumokkal még nem tudott szolgálni ezzel kapcsolatban, a lehetőségeket mérlegelik egyelőre. A jelenleg élőhalott, négy csapattal operáló United Football League vesztét is az érdektelenség és a biztos tévés háttér hiánya okozhatja egyesek szerint.

A United States Football League 1983-ban indult útjára tizenkét csapattal, az évek során több neves játékos is megfordult a bajnokságban, mely azzal a célzattal jött létre, hogy az off-season során szórakoztassa a nagyérdeműt. Itt kezdte karrierjét például a San Francisco 49ers legendája, Steve Young, de olyan később Hall of Fame-be beválasztott focisták is az USFL-ből indultak, mint Reggie White és Jim Kelly. Az utolsó bajnokságot 1985-ben rendezték, ezt követően a franchise-ok megszűnése és az NFL-lel való pereskedés járult hozzá többek között ahhoz, hogy 1987-ben bezárták az USFL-t.