Kétezer egykori játékos perelte be az NFL-t

2012.06.07. 19:26

Kétezer egykori amerikaifutball-játékos perelte be az NFL-t - olvasható a CNN honlapján. A játékosok képviseletében eljáró ügyvédek nyilatkozata szerint a liga vezetői egyáltalán nem figyelmeztette az akkori újoncokat a sport egészségügyi kockázataira, nevezetesen arra, hogy a játékosok a nagyobb ütközések során komoly agysérüléseket szenvedhetnek, amelyek olyan betegségekhez vezethetnek, mint például a szellemi leépülés, depresszió vagy az Alzheimer-kór.

A játékosok képviseletében az izomsorvadásban szenvedő egykori running back, a New England Patriots és a Philadelphia Eagles színeiben is játszó Kevin Turner szólalt meg. "Az NFL-nek megvan hozzá a hatalma, hogy nemcsak a kiöregedett játékosaival bánjon méltányosan, de a következő generációt is megóvja attól, hogy úgy végezzék, mint mi.

Mi fel fogjuk nyitni a szemüket, és rá fognak ébredni, hogy mi a valóság" - nyilatkozott Turner. A játékosok által elszenvedett, maradandó sérülések káros hatása körül legutóbb az egykori Chargers-linebacker, Junior Seau esete hívta fel a figyelmet. Seau május elején lett öngyilkos, később pedig kiderült, hogy évek óta kínzó álmatlanságban szenvedett, és még a gyógyszerek sem segítettek rajta.

A gigantikus per elindítói közt nemcsak volt játékosok, de azok hozzátartozói is vannak. Többek közt Mary Ann Easterling, az áprilisban szintén öngyilkosságot elkövető Ray Easterling egykori Atlanta Falcons-safety özvegye is benyújtotta a maga keresetét, mert véleménye szerint a férje éveken át tartó, az öngyilkossághoz vezető szellemi leépülését is az okozta, hogy az NFL nem hívta fel a figyelmét arra, hogy milyen veszélynek teszi ki az egészségét.

"Kegyetlen éveket éltem át Ray mellett, és imádkozom, hogy másnak ne kelljen hasonló állapotban látni a szeretteit" - nyilatkozta a játékos özvegye a per kapcsán.

Brian McCarthey, az NFL szóvivője kifejtette: szerinte egyáltalán nem nevezhető drámainak a gigantikus per, mindössze arról van szó, hogy az eddig külön-külön kezelt perek - lásd például Lomas Brown és Sean Salisbury esetét - ezentúl egy szálon futnak majd össze.

"Az NFL mindent megtesz és a múltban is mindent megtett a játékosok biztonságáért. Alaptalan azt állítani, hogy elhallgattuk volna a játékosok elől a kockázati tényezőket" - szögezte le szűkszavúan a szóvivő.