Majka volt a magyar Super Bowl Madonnája

2012.07.15. 10:27

A rántotthúsos szendvics a hot-dogot, a dunaújvárosi Gorillaz a békéscsabai Raptorst alázta a magyar amerikaifoci-bajnokság döntőjében.

Az endzone túl messze van

A BKV-stadion területe leginkább háborús övezetre emlékeztetett délután fél ötkor. Az ember belépett, egyből sántikáló, valószerűtlenül nagydarab emberekkel találta magát szembe, a pálya fölött futó légifolyosónak köszönhetően a repülőgépmotorok zaja is megvolt: már csak Michael Dudikoff hangját hiányoltuk, ahogy üvöltve szanitécért kiált.

A sántikáló játékosok az Újbuda Rebels és a Budapest Cowboys második csapatának tagjai voltak, akik a magyar amerikaifutball-liga kettes divíziójának döntőjét játszották. A Cowboys 33:7 arányban kaszálta el a Rebels második számú csapatát. A döntőre befutó érdeklődő egyébként igazi családi majálison találta magát, csúszdavárban örültek a Steelers és a kötelező Patriots-mezes apukák gyermekei, a standokon pedig a rántotthúsos szendvicsek alázták az amerikai hot-dogokat. Volt amerikaifocis kellékek tömkelegét felvonultató zsibvásár is, a magyar pályákon már-már kötelező szotyiárust viszont sehol se találtuk.

Kés a vajon

A Pannon Bowl döntőjében az alapszakaszt veretlenül záró Dunaújváros Gorillaz - az elődöntőben az esélyesebb Budapest Titanst verő - Békéscsaba Raptorsszal találkozott. Az első negyed alapján azonban az alapszakaszban látott Gorillaz-fölénynek nem volt nyoma: ugyan a dunaújvárosiak átmasíroztak a békéscsabai védelmen, de a Raptors megállította a támadást, és a másodikban egy mezőnygóllal válaszolt.

A dunaújvárosiakat viszont nem törte meg a Raptors hárompontos előnye. A következő drive-jukat látva az ESPN tévécsatornán megszokott „Big play alert" felirat villogott a szemünk előtt, ahogy a Gorillaz elkapója egy jó huszonöt yardos passz után a békéscsabaiak end zone-jába cipelte a labdát, szopóbódéba küldve ezzel a komplett Raptors-védelmet és megfordítva a meccset. A félidő vége előtt a dunaújvárosiak ráadásul egy újabb touchdownnal biztosították előnyüket.

Madonna helyett Majka

„Én Tóth Gabit és Majkát akarom" -­ üvöltötte az egyik Raptors-játékos még a döntő mérkőzés kezdete előtt. Tóth Gabit ugyan már megkaphatta a Rebels–Cowbosys-meccs szünetében, de Majka a Pannon Bowl szünetében produkálta magát két haverjával együtt a Half Time Show keretében. Ennek jórészt csak a két csapat általános iskolásnak kinéző cheerleaderei örültek, akik később addig fotózkodtak az ózdi gengszterrel, amíg el nem kezdődött a második félidő. „Búcsúzóul: ezek a lányok egyre vékonyabbak" -­ konferált Majka a pomponlányokra mutatva, mi pedig tanácstalanul néztünk egymásra, aztán kiderült, hogy egyébként ez egy dalcím.

A Half Time Show intézménye

Az NFL-döntőben, a Super Bowlban rendszerint neves előadó szórakoztatja a félidők között a stadionban helyet foglalókat és a tévénézők millióit, egy szűk félórás produkcióval. Sting, Paul McCartney, a Rolling Stones, Bruce Springsteen és a The Who is lépett már fel a szünetben. Az idei nagydöntőben ez a szerep Madonnára hárult, aki becsülettel oda is tette magát, kisebb botrányt a vele fellépő M.I.A. okozott, az egyik vágáskor bemutatott a kamerának az előadó.

Az a szép zöld gyep

A szünet után is csak a gorillák voltak a pályán: ugyan az első félidőben látott gyönyörű játékot nem tudták megismételni, de fokozatosan növelték előnyüket a Raptors ellen. Utóbbiak támadásainál először nem értettük, hogy sokszor passzjátékot kívánó helyzeteknél miért erőltetik mégis a futást, amikor viszont passzolni próbáltak, rájöttünk. Sem a békéscsabai csapat irányítója, sem az elkapói nem álltak a helyzet magaslatán: a labda gyakran méterekkel a célzott játékostól esett ártalmatlanul a földre.

Az utolsó negyedre már huszonöt pontos volt a Gorillaz előnye, így maximum az egyre elviselhetetlenebb időjárás segíthetett volna a Raptorson. A tetemes hátrány ellenére a csabaiak közel negyven évnyi edzői múltat maga mögött tudó edzője, az amerikai John Lowry higgadtan figyelte csapata kétségbeesett játékát, míg a pálya másik szélén a dunaújvárosiak mestere ordítva hajszolta sajájait. Az utolsó negyed aztán pontok helyett főleg a szabálytalanságokról szólt, repkedtek a zászlók és a büntetések, míg nem a végén a Gorillaz vállalt egy újabb touchdownt, beállítva ezzel a 34-3-as végeredményt.

Az elsöprő győzelem után is volt olyan Gorillaz-szurkoló, aki a meccs utáni ceremóniára már nem volt kíváncsi. „Menjünk már haza, ezt a részét már nem szeretem" – jegyezte meg egyikük a szélviharban. Le is maradt arról az aranyos jelenetről, ahogy a kedves bácsiként a díjátadóra baktató John Lowryt fel-, aztán lesegítik a színpadról a vesztes csapat játékosai a szervezésből jelesre vizsgázott rendezvény egyik utolsó mozzanataként.

Villanyfénnyel lenne az igazi

A Pannon Bowl főszervezője, Ollári Mihály az Indexnek elmondta, az eredeti tervek szerint villanyfényes helyszínen rendezték volna a magyar amerikaifoci-döntőt, ugyanakkor a korábbi BKV-stadion is tökéletesen megállta a helyét, hiszen egyszerre négy csapatot tudtak elhelyezni területén. Amíg a Divizió 2-es döntő zajlott, addig a Divizió 1-es finálé részvevői a szomszédos műfüves pályán melegíthettek be. Megjegyezte, a döntő időpontja is szerencsés, mivel a foci-Eb és az olimpia között rendezték a finálét, ugyanakkor úgy véli, emellett a látvány is vonzotta a nézőket. A főszervező szerint egy esetleges tavaszi-őszi lebonyolítású bajnokság is növelhetné a hazai amerikaifoci-élet iránti érdeklődést.