Idióta gólörömök az első NFL-hétvégén

2012.09.10. 12:40 Módosítva: 2012.09.10. 13:09

Peyton Manning, az Indianapolis Coltsból tavasszal megalázó módon kirakott sztár visszatért. A Denver Broncoshoz igazolt irányító az alapszakasz első meccsén 31-19-re lépte le a Pittsburgh Steelerst, azt a csapatot, amit a Broncos még Tim Tebow-val az élen ejtett ki a rájátszásból idén januárban.

Manningnak nemcsak ezért emlékezetes ez a mérkőzés, hanem azért is, mert a veterán irányító itt dobta a négyszázadik touchdownját. Rajta kívül még mindössze két legendás játékos tudta beállítani ezt a rekordot, Dan Marino és Brett Favre.

Egy másik rekordot is beállítottak a hét végén, David Akers, a San Francisco 49ers rúgójátékosa 63 yardról veselkedett neki egy három pontot érő mezőnygólnak, a labda pedig, igaz, csak épphogy, de bepattant a kapuba. Ezzel a rúgással egy 1970-ben született rekordot állított be: a New Orleans Saints játékosa, Tom Dempsey ugyanis ugyanilyen messziről rúgott gólt a Detroit Lionsnak.

Dempsey bravúrját eddig csak elérni lehetett, felülmúlni nem: rajta és Akersen kívül eddig mindössze Sebastian Janikowskimak (Oakland Raiders) és Jason Elamnek (Denver Broncos) sikerült. A San Francisco 49ers egyébként biztos játékkal 30-22-re verte a két éve Super Bowlt nyerő Green Bay Packerst, akik tavaly és idén is az egyik legnagyobb favoritnak számítnak.

Leiskolázott Saints, megtáltosodó Jets

A New York Jetsnek az előszezonban egyetlenegy touchdownra futotta, az alapszakasz első mérkőzésén viszont Mark Sanchez irányító megtáltosodott, és rögtön hármat is dobott. Szintén szolgált tanulságokkal a két elsőkörös draft pick, Robert Griffin III és Andrew Luck szereplése. A Luck vezette Colts 21-41-re kapott ki a Chicago Bearstől, miközben az újonc irányítónak egy touchdown-passzra és 309 passzolt yardra futotta, míg Griffin III és a Washington Redskins gyakorlatilag majmot csinált a New Orleans Saints-védelméből, és 40-32-re verte a tavaly is a rájátszásba jutott csapatot. Griffin III ráadásul olyan érett játékot mutatott be, mintha nem is egy újonc, hanem egy harcedzett veterán lenne: a meccs első touchdownját ráadásul egy 88 yardos akicóból szerezte.

Az idiotizmus határán

Az alapszakasz első meccsét pedig hülyébbnél hülyébb gólörömökkel tették színesebbé a játékosok. Vernon Davis, a San Francisco 49ers tight endje szerette volna eljátszani, hogy ő LeBron James, és megpróbálta bezsákolni a kapuba a labdát, de felsült. Von Miller, a Denver Broncos linebackere az ellenfél Pittsburgh irányítójának szerelése után az egykori Denver-irányító Tim Tebow tavaly mémmé vált jellegzetes térdeplésével, a tebowinggal ünnepelt. Nate Washington, a Tennessee Titans elkapója pedig egyenesen azt a táncot adta elő, amit a Minden héten háború című megkerülhetetlen amerikaifoci-film egyik főszereplője, a Jamie Foxx által megformált Willie Beamen. A legeredetibb megmozdulást viszont Antonio Smith, a Houston Texans védője találta ki, aki képes volt vörös terrorista-maszkban bevonulni, vagy inkább berontani a pályára.