Hétfőn rendezik a HFL-döntőt - mi történt eddig?

2012.10.21. 14:45

Mivel tavaly az amúgy remek kezdeményezés hamvába holt, az egyszeri szurkoló felkerekedett, és elindult Nyíregyházára, Győrbe vagy Budapestre (utóbbi helyre kétszer is), hogy a Fall Bowl fantázianéven elindított őszi átmozgató kupa, mint részmegoldás szerepeljen a futballrajongók naptárában az NFL mellett. Később derült csak ki, hogy nem is helyesen hívtuk részmegoldásnak, ugyanis óriási meccseket, nemzetközi szinten sem gyakran látható izgalmakat kaptunk. Akkor azonban még nem volt ott az a csapat, mely idén már a hazai porondra is ténylegesen betört (Hurricanes), s nem rendezték át az erőviszonyokat.  Hogyan jutottunk el a hétfőn esedékes döntőig?

Még a bajnokság indulása előtt érte a futballrajongókat egy szomorú hír: a tavaly Fall Bowl-döntős, idén a Bratislava Monarchs-t káprázatos mérkőzésen legyőzve első nemzetközi kupáját megszerző Nyíregyháza Tigers nem vállalta az indulást a HFL-ben. Az okokat talán csak a Tigers vezetősége tudja pontosan, mindenesetre sokan biztosra vették, hogy a Tigers visszalépésével az egyetlen érdekfeszítő párharc a Wolves-Hurricanes, a régóta várt derbi lesz. És mennyire nem lett igazuk.
Évek óta tudvalevő, hogy a Budapest Rebelst illik komolyan venni, mert nem mindennapi játékerőt képviselnek. Arra azonban nyilván tényleg kevesen számítottak, hogy a zöldek rögtön az első meccsen harminc ponttal verik a bármikor bajnokesélyesnek számító Győr Sharksot. A 45-14-es győzelem óva intett mindenkit attól, hogy a Rebelst félvállról vegyék, a Sharks pedig a mutatott játék alapján is legfeljebb a tisztes helytállásban reménykedhetett.

Villantott a Rebels, de a Győrnek sem kell szégyenkeznie

A Győr persze még mindig javíthatott, rögtön a következő fordulóban otthon fogadták a Hurricanes-t. A meccs elején még vezettek is a fiatal budapesti gárda ellenében, akik mintha picit akadozva játszottak volna, egészen a második negyed elejéig. Onnan nem volt ugyanis megállás, előbb Tokaji Péter, majd Danku Dávid is pontokat írt a táblára. A Győrnek egész egyszerűen nem volt ellenszere a sokrétű offense-, valamint a kegyetlen defense ellen, a mérkőzést 41-7 arányban nyerte a Hurricanes. Kovács Zsolt vezetőedző akkor azt mondta, a nyári szünet még érződött a csapaton, de csak a már említett első negyed végéig. A Hurricanes jelezte tehát, hogy illik őket komolyan venni ebben a bajnokságban.

A következő fordulóban bemutatkozott az előzetes jóslások alapján a bajnoki címre legesélyesebb Budapest Wolves, a Láng-Vasas pályán fogadták a Rebelst. Semmi kétséget sem hagytak afelől, kinek kell dominálnia, a várakozásoknak megfelelően 38-0 arányban el is verték a zöldeket, sokan ezt az erődemonstrációt amolyan üzenetként értelmezték, mely leginkább a másik budapesti csapatot informálhatta: ez a bajnokság innentől kétesélyes.

Következett ismét a Wolves a negyedik fordulóban, ezúttal a Győr ellenében. Bár küzdött a Győr becsülettel, a Wolves ezt a mérkőzést már a Hurricanes elleni ráhangolódásnak szentelte, Lee Hlavka vezetőedző meg is jegyezte, hogy ez némelyik játékosán egyenesen látszott. Baj nem lett belőle (30-13), bár érdekesség, hogy a Győr szerezte a legtöbb pontot a Wolves-defense ellen a HFL során. A Győr tehát szépen búcsúzott, jövőre egész biztosan megerősített kerettel vágnak neki a bajnokságnak, rendezzék azt bárhogyan.

Következett a Hurricanes - Wolves derbi. Az a meccs, amelyre a két csapat szakadása óta mindenki várt, és nem csak a két csapat körül a játékosok vagy a szurkolók, erre a mérkőzésre megmozdult a teljes magyar futballvilág. Több, mint kétezren látogattak ki az Építők-pályára - magyar vonatkozású mérkőzésen legutóbb akkor voltak ennyien, amikor a Wolves legyőzte az osztrák bajnokságban akkor már hat éve egyeduralkodó Vienna Vikingst öt évvel ezelőtt.


A csapatok a nagy téthez miatt kissé idegesen kezdtek, gyakorlatilag az első négy playből három turnoverrel végződött. Sok öreg futballróka később az egész meccs folyamán azon tűnődött, mikor láttak ekkora meccset, hol az egyik, hol a másik gárda vezetett. Az ide-oda végül a Hurricanes-nek kedvezett (33-27), ezzel pedig a Wolves elveszítette azt az "apró" báját, hogy hivatalos mérkőzésen eleddig sosem kaptak ki magyar csapattól 2004-es megalakulásuk óta. Most, ha eddig nem tették volna, mindenki komolyan elkezdett azon gondolkodni: vajon új hazai királya lesz-e a futballnak? Mert amit a Hurricanes művel, az már valóban nem evilági.

Péter Csabáék igyekeztek - de a rutin sem volt elég a Hurricanes ellen

A Wolves az előző meccstől függetlenül már döntős volt, és a Budapest Rebels nagyon szeretett volna csatlakozni hozzájuk. Ismét a Hurricanes dicséretére szóljon, hogy eszük ágában nem volt félvállról venni az utolsó alapszakasz-meccsüket, egy meglehetősen sportszerűtlen, néhol igen csúnya jeleneteket tartalmazó (kell-e mondani, hogy súlyos játékvezetési hibákat sem nélkülöző?) mérkőzésen 30-14 arányban győztek, és itt ért véget a 2012-es HFL alapszakasz.

Nem tudjuk, ki nyeri a hétfői döntőt. Azt sem, hogy újítanak-e a csapatok valamit, vagy kellett-e különleges, a szokásostól eltérő a legnagyobb ellenfélre készülve. Az viszont biztos, hogy aki kilátogat hétfőn 14.00-kor a BKV Előre sporttelepére, az olyat láthat, amit nagyon ritkán. Egyszeri élmény. Látni kell.