Telt ház és kiütés a magyar Super Bowlon

2012.10.22. 19:19

A Budapest Wolves kiütötte az első magyar kiemelt bajnokság, a HFL döntőjében az alapszakaszt veretlenül záró Budapest Hurricanest. Hét éve kétszáznegyven sportoló részvételével rendezték meg az első hazai bajnokságot, idén már közel kétezerötszáz sportoló, három divízió és huszonnégy csapat volt a mérleg. A kiemelt döntő iránt olyan érdeklődés mutatkozott, amire még a szervezők sem készültek fel.

A hazai amerikai foci újabb mérföldköve

Szeptember 29-én, nyolc év után egy magyar csapat is megverte (33-27-re) a hazai amerikai foci alapjait letevő Budapest Wolves-ot. A győztes ráadásul az a Budapest Hurricanes volt, ami a Wolves első igazi utánpótláscsapatát adta: kiskoruktól kezdve a Wolvesban játszottak, ott tanulták meg az alapokat, majd amikor felnőttkorúak lettek, joggal érezték úgy, hogy ők is egyenrangú versenytársak akarnak lenni. Lettek is, hiszen bebizonyították, hogy meg lehet verni a legjobbat is.

Nem mellesleg erre a vereségre régóta szüksége volt mind a Wolvesnak, mind a magyar amerikai focinak. Előbbi még motiváltabb és versenyképesebb, utóbbi pedig végre izgalmas és több osztatú lesz. A Wolves munkássága magával ragadó, és valószínűleg filmbe illő. A semmiből felépítettek egy profi csapatot, és közben arra is figyeltek, hogy miközben önmagukat építik és fejlesztik, ligát is létrehozzanak maguk köré. Ez persze sarkítás, de minden tiszteletet megérdemelnek. Hangsúlyozzuk, hogy a legjobb szuperhős-történetekhez hasonlóan, saját maguk hozták létre ellenfelüket. Pókembernek azért a legjobb ellenfele Venom, mert pontosan olyan, mint ő maga.

Ez a két fontos előzmény alaposan megágyazott a magyar amerikaifutball-elitliga (HFL) döntőjének: a Hurricanes még egyszer nyerni akart, a Wolvesnak meg bizonyítania kellett, hogy jó a csapat, és ott végzik a legjobb edzői munkát már évek óta. A végeredmény szempontjából ez sikerült: Cseperkáló Péter két TD-t futott, három TD-elkapása volt Piros Krisztiánnak, az irányító Récsei Dávid három TD-t passzolt, egyet futott. A meccs legjobbjának végül Storcz Andrást választották meg, aki futott és elkapott egy-egy TD-t, de még egy mezőnygólt is berúgott.

Nem csoda, ha a mérkőzésre olyan sokan látogattak ki a gyönyörű időben a BKV-pályára, amire a szervezők sem voltak felkészülve. A stadion főlelátója teljesen megtelt, a kapu mögötti területeket is megnyitották a nézőknek. Háromezer ember jött el, telt ház volt, ami igazi sportsiker. Ha van újabb mérföldköve a sportág történetének, akkor ez az.

Túl sok TD

Az első negyedben futójátékának köszönhetően hamar kéttouchdownos előnybe került a Wolves. A mérkőzés elején kétszer is földre vitt Bencsics Márk irányító rövid passza után tudott szépíteni a Hurricanes, amely az extra pontot kettőre váltotta, így 14-8-as állás után jöhetett a folytatás. A Wolves nem vett vissza a tempóból, jött az újabb TD, amivel még tartotta a lépést az ellenfél, de a második negyed végén egy újabb touchdownnal és egy mezőnygóllal 31-15-re ment el Lee Hlavka csapata.

A félidőben így már két TD-nyi volt a különbség a két csapat között, így amikor az irányító helyett Storcz András egy 58 yardos nagy passzt adott Piros Krisztiánnak, akkor beállt egy szinte behozhatatlan előny. Ezután két gyors labdaeladás után az irányító Pirosnak passzolt, aki ekkor már a második TD-jét szerezte, most 17 yardról.

Ezt követte a Hurricanes rendkívül szép hosszú játéka: Bencsics Márk 73 yardos passzt adott Elek Ádámnak, 44-21-re módosítva az eredményt. Majd megint jött Piros elkapása (51-21), később az irányító, Récsei futott be 1 yardról a gólterületre (58-21)

A 35 pontos különbségnél életbe lépett a Mercy Rule, vagyis onnantól kezdve futóórával játszottak a csapatok. A Wolves kíméletlen volt, mindvégig pontokat akartak szerezni, így a játékidő letelte előtt még Madarász Sándor passzolt Király Csanádnak, beállítva a 65-21-es végeredményt. Ebben a sportban szerencsére nem szokás nagyobb győzelemnél a cseréket játszatni, mert az ellenfél tisztelete legalább olyan fontos, mint a győzelem: a Wolves tisztelte a korábban őket legyőző Hurricanest, és nagyarányú győzelmet aratott felettük. Egy dolgot lehet felróni nekik, hogy 38-15-ös vezetésüknél onside-kicket rúgtak (nem rúgták el hosszan a labdát, ahogy szokták, hanem trükköztek, hogy megtartsák maguknak), amire nem volt szükség. A döntő legértékesebb játékosa a Wolves huszonötéves elkapója, Storcz András lett.

A Budapest Hurricanes másodszor játszott a Wolvesszal, és láthatóan ez lesz a következő évek legkomolyabb és legszínvonalasabb párharca. A fiatal Hurricanes-játékosok ahogy idősödnek, úgy lesznek tapasztaltabbak és erősebbek, vagyis csüggedniük nincs miért.