A címvédő Giants kizuhant a rájátszás előtt

2012.12.31. 10:18

A Super Bowl-győztes New York Giants rájátszásba jutásához három csapatnak is ki kellett volna kapnia az NFL alapszakaszának utolsó fordulójában. A Minnesota Vikings az év egyik legjobb meccsét játszotta a Green Bay Packersszel.

A Giants annyit tehetett, hogy megnyeri a Philadelphia Eagles elleni meccset, 42-7-re ki is ütötték vasárnap esti ellenfelüket. Ezután előbb a Chicago Bearsnek kellett volna kikapnia a Detroit Lions otthonában, hogy a címvédőnek maradjon esélye a rájátszásra.

A Bears szerencséjére a Lions szörnyen kezdett, többször elvesztették a labdát, a klasszis wide receiver Calvin Johnson sem volt formában, így a Chicago 20-10-re vezetett a szünetben. Johnson a meccs második felére összeszedte magát, felzárkóztak, de fordítani nem sikerült, a Bears 26-24-re hozta a meccset, ezzel átmenetileg versenyben maradt a rájátszásért.

Győzelmük viszont azt jelentette, hogy februárban Super Bowlt nyert Giants biztosan nem lesz ott a rájátszásban, így az idei szezonban sem lesz címvédés az NFL-ben.

Eli Manning és a Giants szezonja véget ért
Eli Manning és a Giants szezonja véget ért

A győzelemmel záró chicagóiak sorsa a Minnesota Vikings-Green Bay Packers meccstől függött. Adrian Peterson kiismerhetetlen futásaival hamar elhúzott a Vikings, a szünetre tízpontos előnyt építettek, 20-10 volt az állás.

A második félidőben bekezdett a Packers, és egyenlített. A folytatásban a Vikingsnek és a vendégeknek is voltak hullámvölgyei és nagy pillanatai, Peterson parádés futásaira a Packers a levegőben vezetett támadásokkal válaszolt. Két perccel a vége előtt 34-34 volt az állás, és a hazaiak támadhattak a rájátszásért.

A főszereplő ismét Peterson volt, futásával mezőnygól pozícióba hozta csapatát, 29 yardról pedig az újonc Walsh bevágta a győztes gólt, 37-34 lett a vége. A meccset 199 futott yarddal zárt Peterson kilenc yarddal maradt le arról, hogy megdöntse Eric Dickerson 1984-ben felállított 2105 yardos futórekordját, de a társak így is a vállukon cipelték le a pályáról. Tavalyi térdszalagszakadása után az is kérdéses volt, hogy játszhat-e még valaha.

A Vikings győzelmével eldőlt, hogy a Chicago Bears szezonjának is vége, a hatalmas meccset játszó két csapat pedig a jövő héten a konferencia-elődöntőért a Wild Card-hétvégén találkozik ismét.

NFL, 17. hét

New York Giants–Philadelphia Eagles 42–7
Detroit Lions–Chicago Bears 24–26 
Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers 17–22 
Buffalo Bills–New York Jets 28–9
Indianapolis Colts–Houston Texans 28–16  
Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens 23–17
Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns 24–10 
Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars 38–20 
New Orleans Saints–Carolina Panthers 38–44
Denver Broncos–Kansas City Chiefs 38–3
Minnesota Vikings–Green Bay Packers 37–34
San Diego Chargers–Oakland Raiders 24–21
New England Patriots–Miami Dolphins 28–0
Seattle Seahawks–St. Louis Rams 20–13
San Francisco 49ers–Arizona Cardinals 27–13
Denver Broncos–Kansas City Chiefs 38–3
Washington Redskins–Dallas Cowboys 28-18

A Washington Redskins-Dallas Cowboys meccsnek is maradt tétje, győztese az egyetlen kiadó playoff-helyet szerezhette meg.

7-7-es első félidő után a harmadik negyed végén a Redskins újonc irányítója, Robert Griffin III futott touchdownjával szerezte meg a vezetést. Az utolsó negyedben a hazaiak running backje, Alfred Morris másodjára jutott el az endzone-ig, ezzel 21-10-re vezetett csapata. A Dallas összekapta magát, 21-18-re jöttek fel, de irányítójuk, Tony Romo harmadik labdaeladása eldöntötte a meccset, Morris pedig harmadik TD-jével beállította a 28-18-as végeredményt, az övék lett az utolsó kiadó hely a rájátszásban.

A Wild Card-hétvége meccsei

AFC:
Houston Texans-Cincinnati Bengals
Baltimore Ravens-Indianapolis Colts

Már továbbjutott: Denver Broncos, New England Patriots

NFC:
Green Bay Packers-Minnesota Vikings
Washington Redskins-Seattle Seahawks

Már továbbjutott: Atlanta Falcons, San Francisco 49ers