18 év után Super Bowlban a San Francisco

2013.01.21. 04:30

Az NFL egyik legnagyobb múltú csapata a Baltimore Ravensszel találkozik a döntőben, ahol  testvérharc lesz.

Tizenhét pontos hátrányból a Super Bowlba

A San Francisco 49ers hatalmas játékkal ejtette ki a Green Bay Packerst a múlt héten, ennek azonban nyoma nem volt az Atlanta Falcons otthonában játszott konferenciadöntő elején.

Az irányító Colin Kaepernick robbanékony futásai elmaradtak, a Falcons védői meglepően könnyen törtek át a vendégek támadófalán.  Az atlantai irányító Matt Ryant viszont remekül védték a társai, volt ideje pontos passzokat szórni, Julio Jones remekül kapta le a labdáit. Hamar 17-0-ra húztak el, az első touchdown egy negyvenhat yardos passz után jött.

A második negyedben aztán kezdte összeszedni magát a 49ers. Gore remek sprintjeivel vitte előre csapatát, az akció végén James rohant be az endzone-ba, ezzel jöttek fel 17-7-re. A folytatásban is a San Francisco-iak maradtak lendületben, a remekül passzoló Matt Ryan egyre kellemetlenebb pillanatokat élt át a 49ers védők miatt. A szünet előtti Davis három pontra hozta fel a 49erst, de még maradt idő egy Falcons támadásra is, ezt ki is használták, a szezon végén visszavonuló tight end, Tony Gonzalez verekedte be magát a labdával az endzone-ba, 24-14 volt az állás.

Matt Ryan nagyot játszott az első félidőben
Matt Ryan nagyot játszott az első félidőben

A második félidőt a 49ers kezdte jobban, Kaepernick tökéletesen hozta játékba célpontjait, egy zseniálisan felépített támadás végén Gore tört be az endzone-ba, három pontra faragták a hátrányt. Meglehetett volna az egyenlítés is, ha a szezon végére elképesztő formahanyatlást produkáló rúgó, David Akers nem hagyja ki 38 yardos mezőnygól-kísérletét.

Matt Ryan nehéz percei következtek ezután, előbb eladta a labdát, majd nem sokkal később, kiejtette, de a San Franciscó-i csapat egyik labdaszerzést sem tudta pontra váltani. Dráma volt a másik oldalon is, a 49ers egészen az ellenfél endzone-ja elé jutott, de a gólvonal felé igyekvő Crabtree kezéből fél yarddal a cél előtt kiverték a labdát, elmaradt a fordítás.

A Falcons továbbra sem tudott pontokat szerezni a második félidőben, így ismét a 49ers támadhatott, újra Gore fejezett be egy akciót touchdownnal, hét perccel a vége előtt fordítottak a vendégek.

A Falcons hiába menetelt egészen az ellenfél 10 yardos vonaláig, negyedik kísérletre sem sikerült beljebb jutni, így elvesztették a támadás jogát, a 49ers pedig lepörgette az időt, 28-24-re nyertek. Tizennyolc hosszú év után jutott be a döntőbe az NFL egyik legeredményesebb csapata, amely eddig ötször nyert már Super Bowlt.

Már rég vártak erre San Franciscóban
Már rég vártak erre San Franciscóban

Testvérharc lesz New Orleansban

Az AFC-döntőben a New England Patriots és a Baltimore Ravens találkozott egymással. A meccs első felében leginkább a védekezőjáték dominált, az egész szezonban remekül támadó Patriots az első tizenöt percben csak mezőnygólig jutott.

A második negyedben aztán a Ravens addig hatástalan támadószekciója is mutatott végre valamit, az irányító Flacco egy 90 yardos támadást vezetett, melynek végén a futó Ray Rice kerülte ki a rá vadászó védőket, és pördült be az endzone-ba, ezzel vezettek a baltimore-iak. A szünetig hátralévő időben viszont már a Patriots dominált, Brady előbb Wes Welkernek adott touchdown-passzt, majd Gostkowski rúgott újabb mezőnygólt, félidőben 13-7 volt az állás.

A második negyedben már sokkal bátrabban és eredményesebben irányított a ravenses Flacco, előbb a Patriots endzone-jában üresen maradt Pittának adott touchdownt érő átadást, majd az utolsó negyed elején a Denver Broncos elleni elődöntőben sokat foglalkoztatott Boldinnak dobott touchdown-passzt, ezzel 21-13-ra húztak el.

A negyed félénél még nagyobb bajba került a Patriots. Futójuk Steven Ridley egy ütközés után nem csak az eszméletét, hanem a labdát is elvesztette, így a Ravensé lett a labda. Flacco újabb touchdown passzt adott Boldinnak, 28-13 volt már az állás, ezzel pedig gyakorlatilag el is dőlt a meccs, igaz még a végén Tom Brady kétszer eladta a labdát a nagy sietségben.

Ray Lewis utolsó meccse a Super Bowl lesz
Ray Lewis utolsó meccse a Super Bowl lesz

A Ravens győzelme két szempontból is fontos. Az egyik, hogy Ray Lewis egy Super Bowl után fejezheti be legendás karrierjét. A másik, hogy a New Orleans-i döntő a 49ers edzője, Jim Harbaugh és Ravenst irányító John Harbaugh testvárháborúja lesz a pálya két szélén, ilyen Super Bowl pedig még soha nem volt az NFL-történetében.