Lesül-e a rézbőr a Redskins arculatáról?

2013.03.13. 12:07

Az európaiak megjelenése óta vélhetőleg nem jó dolog észak-amerikai őslakosnak lenni. A felfedezők tévedése miatt indiánoknak hívjuk őket, pedig semmi közük Indiához, a telepesek irtották őket, elvették a földjeiket, rezervátumokba kényszerültek és a tetejébe ott voltak nekik a spagettiwesternek és a magyar politikusok által idézett dakota közmondások is. Nem csoda hát, ha az indiánok kiakadnak és ha mást nem is, azt megpróbálják elérni, hogy legalább egy NFL-csapat neve és arculata ne őket cikizze.

redskinslogo.jpg

Évekkel ezelőtt tettek már egy jogi kísérletet rá, hogy a szövetségi főváros csapata más nevet találjon magának. Olyat, ami nem egy népcsoporttal szembeni sztereotípiákra épül és nem sértő az indiánokra nézve. A per tizenhét évig tartott, míg végül a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a csapat megtarthatja a nevet. Az őslakosok azonban nem adták fel s újra az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hitvatalnál próbálkoznak, hogy a "Redskins" név veszítse el szövetségi jogvédettségét, mivel a törvény szerint nem lehet védett márkanév az, ami lealacsonyító, illetve megvetést tükröz másokra nézve. Márpedig az indiánok úgy gondolják, hogy a csapat neve igenis sértő a számukra és törvényellenes. A washingtoniak természetesen ennek épp az ellenkezőjét állítják, hogy ez inkább tiszteletadást tükröz, ráadásul köztudott, hogy a nevet az akkor még Bostonban székelő csapat 1933-ban indián származású vezetőedzője iránti tiszteletadásból vette fel.

Ha a bíróság ezúttal az őslakosok javára ítélne, az hatalmas veszteség lenne a csapat számára, hiszen a Redskins nevével és logójával ellátott összes tárgyat le kell cserélni és új arculatot kell építeni. És miközben megérthetjük az indiánok panaszait, érdemes elgondolkodni azon is, hogy ezek után mikor fognak perelni a vikingek Minnesotában, a műanyagfröccsöntő munkások a Steelers miatt, mikor átkozza ki a katolikus egyház New Orleans szentjeit s egy élelmes ügyvéd mikor áll elő a delfinek panaszával.