Hazugság miatt tört ketté a karrierje

2013.04.07. 12:39
Brian Banks középiskolásként sztárjátékos volt Kaliforniában, már elígérkezett a nagy hagyományokkal rendelkező USC Trojans egyetemi csapathoz, amikor egy tizenöt éves lány, akit évek óta ismert, nemi erőszakkal vádolta meg. Tizenegy év után kiderült, hamisan. Most élete lehetőségét kapta meg.

Leigazolta az NFL legutóbbi szezonjában konferenciadöntős Atlanta Falcons azt a huszonhét éves amerikaifocista védőt, akinek karrierjét tizenegy éve egy hamis vád törte meg. Nemi erőszak miatt öt évet ült börtönben.

Negyvenegy évet is kaphatott volna

Az áldozat, Wanetta Gibson azt állította, hogy az akkor tizenhét éves sportoló az iskola területén rángatta magával, és megerőszakolta. Bankset rögtön kirúgták a csapatból, az iskolából pedig eltanácsolták. A lány családja beperelte az iskolát, mert nem tudták megvédeni lányukat, és másfél millió dollárt kaptak.

Banks bár tagadta, hogy elkövette a nemi erőszakot, ügyvédje azt tanácsolta neki, hogy fogadja el az ellene felhozott vádakat, különben negyvenegy éves börtönbüntetést is kaphat. Még úgy is, hogy a DNS-teszt negatív lett, így nem volt ellene bizonyíték. Az ügyvéd attól félt, hogy a termete és a bőrszíne miatt nincs esélye, hogy megússza a komolyabb ítéletét. Banks beleegyezett, és ötéves büntetést kapott, amint tizennyolc lett, elkezdte letölteni.

„Amikor börtönbe kerültem, le kellett mondanom számos dologról, hogy épeszű emberként kerüljek ki onnan. A futball volt az egyik, egyszerűen el kellett engednem. Arra kellett figyelnem, ami előttem volt, a több évnyi börtön és az erőszakos környezet. Távol voltam a családomtól is. A futball volt az utolsó dolog, ami eszembe jutott odabent" - elevenítette fel az időszakot, amikor dérékbe tört a pályafutása.

Öt évvel később

Öt évet ült a Chino State-i börtönben, aztán feltételesen szabadlábra került, újabb öt évre. Nyilvántartott szexuális bűnöző volt, éveken át GPS-jeladót viselt a bokáján, az iskolákat három kilométerre el kellett kerülnie, az államot pedig nem hagyhatta el. Ilyen feltételek mellett lehetetlen volt munkát találnia, nyilatkozta később.

Felbukkant az áldozat

2011-ben aztán történt valami. Már feltételesen szabadlábon volt, amikor Wanetta Gibson a Facebookon ismerősnek jelölte, hogy fátylat borítson a múltra. „Együtt akart lógni velem" - mondta a férfi később a CBS 60 Minutes műsorában. Banks nem igazolta vissza, de küldött neki egy üzenetet, hogy hajlandó lenne-e vele és egy magánnyomozóval találkozni. A nő beleegyezett, elment a nyomozó irodájába, és bevallotta, hogy az amerikaifutballista nem erőszakolta meg őt. Kiderült, hogy volt köztük kapcsolat aznap este, de nem szexuális.

A nyomozó, aki a sportoló korábbi csapattársának apja, rejtett kamerával felvette a beszélgetést, megvolt a bizonyíték Banks ártatlanságára. Azt Gibson korábban leszögezte, nem akar bíróságon vallomást tenni, mert családjának vissza kellett volna fizetnie a korábban megítélt pénzt. „Segíteni akarok neked, de azt a sok pénzt, amit kifizettek nekünk, nem akarom visszaadni, mert nagyon sokáig tartana" - mondta az akkor már kétgyerekes nő a felvételen. Banks ügyvédjei és a magánnyomozó később azt gyanította, Gibson családja tíz év alatt elverte a másfél milliót.

Egy kaliforniai jogvédő szervezet figyelt fel az amerikaifutballista esetére, és segítettek rajta, így a nő vallomása alapján tavaly májusban felmentették Bankset. Nem kellett tovább viselnie a GPS-jeladót, szabadságában sem korlátozták.

A férfi úgy döntött, hogy nem perli be Gibsont, akinek a másfél milliót sem kellett visszafizetnie.

Tíz év kihagyás után kezdte újra

Huszonhat évesen, túlsúllyal kezdte újra a sportot, be akart kerülni a profik közé, ezért már hónapokkal a felmentése előtt elkezdte az edzéseket. Többéves lemaradása volt, hiszen egy korán draftolt játékos huszonhárom évesen már a profik között edződhet, azok után, hogy az egyetemi bajnokságban több szezont is lehúzott, és rutint szerzett. Banksnek ez mind kimaradt.

Egy MMA-edzőközponttal rendelkező sportriporter, Jay Glazer igyekezett segíteni neki, a sportoló ingyen készülhetett az edzőtermében. Glazer több profi NFL-es csapatot is felhívott, hogy beajánlja a játékost.

El is ment próbajátékra a Seattle Seahawkshoz, de a Kansas City Chiefsnél, a San Diego Chargersnél és az Atlantánál is próbálkozott, azonban egyik klub sem igazolta le. A Falconst az ereje meggyőzte, viszont a keretük akkor már végleges volt. Végül az NFL egyik ellenligájában, United Football League-ben szereplő csapathoz, a Las Vegas Locomotiveshoz került, de a bajnokság nem indult el, így nem kerülhetett formába.

Nem kap különleges bánásmódot

A Falcons edzői viszont kapcsolatban maradtak vele, és a klub szerda este bejelentette, hogy lehetőséget ad neki. A linebacker Banks NFL-es szereplése nem garantált, a nyárra szerződtették le. A szezonra készülő keretben lesznek nála tapasztaltabb és fiatalabb játékosok is, az adottságai azonban megvannak, hogy bekerüljön a végleges, ötvenhárom fős keretbe.

„Szürreális ami történt, alig hiszem el. Ez a legnagyobb dolog amellett, hogy visszakaptam a szabadságomat, és remélem, hogy még csak elkezdődött a karrierem" - nyilatkozta a Falcons bejelentése után, majd megköszönte a klubnak és a családjának a támogatást.

A klub igazgatója, Thomas Dimitroff szerint nem azért szerezték meg, mert jótékonykodni akartak. „Az összképet kell nézni, hogy milyen karakter és milyen keményen dolgozott. Itt van egy 190 centis, 110 kilós srác, aki 4,8 másodperc alatt futja a negyven yardot, jól is mozog. A fejlődése meggyőzött minket".

Banks nem kap majd különleges bánásmódot. „Mike Smith vezetőedző gratulált nekem, és abban egyeztünk meg a klubbal, hogy engem is ugyanúgy kezelnek majd az edzéseken, mint mindenki mást. Dolgozni fogok, az edzésmunkám dönti majd el, hogy elég jó vagyok-e az NFL-hez" - mondta sajtótájékoztatóján, aztán hozzátette, ő már így is nyert.

Roethlisbergert, Kobe Bryantet, Tysont is megvádolták

A Pittsburgh Steelers irányítóját, Ben Roethlisbergert egy kaszinó női alkalmazottja vádolta meg 2009-ben nemi erőszakkal. A nő azt állította, a sportoló a lakosztályába csábította, ahol az ágyra nyomta, és megerőszakolta. A Steelers-játékos tagadta a vádakat, védői szerint a nő már többször is megpróbált hazugságokkal és szexuális vádakkal pénzt kicsalni másoktól. Végül a felek peren kívül egyeztek 2011-ben. Roethlisbergert 2010-ben egy másik nő azzal vádolta, hogy szexuálisan zaklatta egy bárban. A hatóságok nyomozást indították, de nem lett eljárás az ügyből. Ennek ellenére a liga vezetősége hat meccsre eltiltotta.

Az egyik leghíresebb eset talán a Los Angeles Lakers-sztár Kobe Bryanté volt. A kosarast 2003 júliusában tartóztatták le, miután egy coloradói szálloda húszéves szobalánya nemi erőszakkal vádolta meg. A nős Bryant beismerte, hogy volt szexuális kapcsolat köztük, de az erőszakot tagadta. A vádat 2004-ben ejtették, a nő nem tett vallomást, mert folyamatos inzultusok érték az ügy miatt.

Mike Tyson, egykori bokszvilágbajnok viszont nem úszta meg a börtönt, másfél évet ült, mert egy szépségverseny után megerőszakolta az egyik résztvevőt.