Elég egy Youtube-videó a profi karrierhez

2013.04.12. 16:16

Aláírt az NFL-es Detroit Lionshoz a norvég Havard Rugland, akinek semmilyen profi sportolói múltja nincs, de a tojáslabdát annyira jól rugdosta, hogy trükkjeit az interneten már többmillióan látták.

A huszonnyolc éves norvégnak tavaly decemberben ment híre, miután Youtube-os trükkvideót látva próbajátékra hívta a New York Jets. A barátaival készített összeállításban 50-60 yardról vágja a mezőnygólokat, ollózva is betalál, úgy bánik a tojáslabdával, mint egy profi európai futballista edzésen rúgdosna a labdát.

A Jets végül nem igazolta le Ruglandot, aki nem adta fel, próbálkozott a Cleveland Brownsnál is, az utóbbi hetekben több NFL-es válogatón is részt vett. Ennek péntek hajnalban lett meg az eredménye, a Detroit Lions bejelentette, szerződtették, ő lesz a csapat egyik rúgója.

Rugland csak néhány éve ismerkedett meg az amerikaifutballal, tavaly november óta már a korábbi NFL-es rúgó, Michael Husted edzette, aki nagyon jó véleménnyel volt a fejlődéséről és a rúgóerejéről.

A Detroit Lions vezetedzője megerősítette, hogy a Youtube-videó miatt figyeltek fel a norvégra, láttak benne fantáziát, úgyhogy a múlt hónapban már egyszer kipróbáltak, a döntést pedig a napokban hozták meg. Ruglandnak lesz konkurenciája is, a múlt szezonban a döntős San Francisco 49ersben játszó David Akerst is aláírt a Lionshoz. Akers tavaly NFL-rekordot állított be, 63 yardról küldte be a labdát a kapuba, de utána egyre rosszabban ment neki játék, el is küldték a 49erstől.

Rugland folytatja az európai rúgók tradícióját a ligában, honfitársa, Jan Stenerud negyven éve bekerült a hírességek csarnokába, a Raidersben még aktív lengyel Sebastian Janikowski U17-es futballválogatott volt otthon, mielőtt amerikaifutballista lett. A magyar származású Meskó Zoltán a New England Patriots puntere, a hatvanas években pedig egy magyar testvérpár, Gogolákék mutatták meg az amerikaiaknak, hogyan kell ellőni a labdát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?