Elég egy Youtube-videó a profi karrierhez

2013.04.12. 16:16

Aláírt az NFL-es Detroit Lionshoz a norvég Havard Rugland, akinek semmilyen profi sportolói múltja nincs, de a tojáslabdát annyira jól rugdosta, hogy trükkjeit az interneten már többmillióan látták.

A huszonnyolc éves norvégnak tavaly decemberben ment híre, miután Youtube-os trükkvideót látva próbajátékra hívta a New York Jets. A barátaival készített összeállításban 50-60 yardról vágja a mezőnygólokat, ollózva is betalál, úgy bánik a tojáslabdával, mint egy profi európai futballista edzésen rúgdosna a labdát.

A Jets végül nem igazolta le Ruglandot, aki nem adta fel, próbálkozott a Cleveland Brownsnál is, az utóbbi hetekben több NFL-es válogatón is részt vett. Ennek péntek hajnalban lett meg az eredménye, a Detroit Lions bejelentette, szerződtették, ő lesz a csapat egyik rúgója.

Kickalicious™

Rugland csak néhány éve ismerkedett meg az amerikaifutballal, tavaly november óta már a korábbi NFL-es rúgó, Michael Husted edzette, aki nagyon jó véleménnyel volt a fejlődéséről és a rúgóerejéről.

A Detroit Lions vezetedzője megerősítette, hogy a Youtube-videó miatt figyeltek fel a norvégra, láttak benne fantáziát, úgyhogy a múlt hónapban már egyszer kipróbáltak, a döntést pedig a napokban hozták meg. Ruglandnak lesz konkurenciája is, a múlt szezonban a döntős San Francisco 49ersben játszó David Akerst is aláírt a Lionshoz. Akers tavaly NFL-rekordot állított be, 63 yardról küldte be a labdát a kapuba, de utána egyre rosszabban ment neki játék, el is küldték a 49erstől.

Rugland folytatja az európai rúgók tradícióját a ligában, honfitársa, Jan Stenerud negyven éve bekerült a hírességek csarnokába, a Raidersben még aktív lengyel Sebastian Janikowski U17-es futballválogatott volt otthon, mielőtt amerikaifutballista lett. A magyar származású Meskó Zoltán a New England Patriots puntere, a hatvanas években pedig egy magyar testvérpár, Gogolákék mutatták meg az amerikaiaknak, hogyan kell ellőni a labdát.