Van ennél menőbb visszavonulás?

2013.04.24. 10:45

fujita.jpg

Scott Fujita, a Chiefs, Cowboys, Saints és Browns korábbi linebackere, aki 11 év játék után fejezi be az aktív játékot, újra a new orleansi csapat színeiben azzal, hogy egy egynapos szerződést írt alá a csapattal. Nem is akárhol, Peruban a Machu Picchu nevű inka romvárosban, mégpedig volt csapattársa, a súlyos betegséggel küzdő Steve Gleason társaságában. Minden jó, ha vége jó.

Fujita és Gleason pályafutása ugyanis pontosan tükrözi a Saints elmúlt pár évét. 2006-ban Fujita volt a hurrikán után talpraálló csapat és az új vezetőedző, Sean Payton egyik első igazolása. Majd érkezett többek között Drew Brees, és a Szentek lassan komoly tényezővé váltak az NFL-ben. Ennek egyik szimbóluma a 2006 szeptember 25-ei Atlanta Falcons elleni mérkőzés a Superdome-ban, ahol a safetyként játszó Gleason megfogta Michael Koenen puntját, amiből TD lett, a Saints pedig bebizonyította, hogy van élet a Katrinán túl is. 

És van élet a Super Bowl-győzelmen túl is. Scott Fujita 2010-ben bajnoki gyűrűvel az ujján a Cleveland Browns csapatához igazolt, ahol sérülések nehezítették a játékát, és egy 3 meccses eltiltás a jól ismert Bounty-botrány miatt, amit később egy enyhítettek. Végül kiderült, hogy Fujita voltaképpen ártatlan az ügyben.

Abban az ügyben, amelynek kirobbanása önhibáján kívül, de Steve Gleasonnal is kapcsolatos. 2011-ben ugyanis egy súlyos idegrendszeri betegséget diagnosztizáltak nála, ami mára tolószékbe kényszerítette. Erről dokumentumfilm is készült, amiben szerepel egy jelenet a Szentek öltözőjében is, Gregg Williams beszédével. A kiszivárgott felvétel később tovább fokozta a fejpénz-botrányt. Gleason érdemeit ez persze nem kisebbíti, hiszen 2012-ben a Superdome előtt egy szobrot is felállítottak, ami azt a mozdulatot ábrázolja, ahogy megfogja azt a bizonyos puntot az Atlanta ellen.

A két egykori csapattárs tehát elment Peruba, ahol a szerződés aláírása után Scott Fujita a Szentek színeiben hagyta abba az aktív játékot. A Superdome áll (bár néha elmegy az áram), Sean Payton az eltiltás után visszatért a csapathoz, jön a draft és ősszel majd meglátjuk, hogy van-e élet New Orleansban a Bountygate után is.