Lebénult legenda segített a Saintsnek a drafton

2013.04.27. 15:31

gleason.jpg

Jónéhány egykori NFL-játékos tette tiszteletét az ide drafton, hogy bejelentsék egykori csapatuk soron következő választását, ám egyikük sem kapott akkora ovációt, mint Steve Gleason, a New Orleans Saints egykori safetyje. Gleason nyolc évet töltött a Saints soraiban mint safety, és hozzá fűződik a modern NFL egyik legemlékezetesebb pillanata is: a New Orleans Saints a Katrina hurrikán dúlása utáni első meccsen Gleason volt az a játékos, aki blokkolta az Atlanta Falcons puntját, az akcióból pedig azonnali touchdown született.

Gleason 2007-ben vonult vissza a profi futballtól, nem sokkal később pedig az áldozatait szinte teljes bénaságra kárhoztató Lou Gehrig-betegség támadta meg: ebben a kórban szenved egyébként a gitároslegenda Jason Becker is.

Gleason mára a beszédképességét is elvesztette: az arca elé függesztett monitor, illetve a szemmozgása segítségével kommunikál, a szöveget pedig egy beszédszintetizátor olvassa fel. Ez a géphang mondta be a Saints harmadik körös pickjét, aki egyébként Terron Armstead offensive tackle volt. Gleason a betegsége ellenére is igyekszik teljes életet élni: a Team Gleason alapítvánnyal pont a hozzá hasonló betegségben szenvedőknek gyűjt adományokat.