Még a boksz is biztonságosabb az amerikaifutballnál

2013.05.17. 13:52

boxingnfl.jpg

Legalábbis a korábbi Atlanta Falcons defensive end, Ray Edwards szerint, aki hat évnyi profi karrier után tavaly vonult vissza 28 évesen. Azóta bokszolni kezdett, és állítja, mostani sportja biztonságosabb, mint előző szakmája. 

„Az amerikaifutballban százszázalékos a sérülésveszély. Sosem tudhatod, hogy merről, hogyan kapsz ütést. Ha valaki sokáig játszik, jó eséllyel szakadnak el a térdszalagjai, töri el a lábát, a kezét vagy a nyakát. A bokszban tudod, honnan fog érkezni az ütés: attól a sráctól, aki előtted áll. Persze, a bokszban is kiüthetnek, eltörhet a kezed vagy az orrod, de ott van a bíró, hogy megvédjen. A futballban sosem tudhatod. Olyan sebességgel zajlik a játék, hogy nem készülhetsz fel mindenre, teljesen védtelenül érhet egy szerelés, ütés" - indokolt a korábbi futballista, akinek annyiban igazat lehet adni, hogy a bokszban sokkal jobban kontrollálhatók a körülmények, de hosszabb távon ugyanolyan komoly veszélyei vannak a sportnak, mint az amerikaifutballnak.

Egy connecticuti ringorvos is megszólalt az ügyben, szerinte Edwards gondolkodása hibás. „Nem szabad azt elfelejteni, hogy amíg a bokszban az a cél, hogy bevigyék az ütéseket, harcképtelenné tegyék az ellenfelet a fejre mért ütésekkel, addig a futballban a sérülések a játék velejárói, a cél az, hogy az egyik csapat bejuttassa a labdát a másik endzone-jába".