Felépül a sci-fi stadion Atlantában

2013.06.21. 12:31

falconstadion.png

Egy új futballstadion mindenütt presztízsberuházásnak számít, hogy újabb lesz, jobb és tutibb. Minnesotában kisebb huzavona után, de egyenesbe került az új stadion ügye, míg Atlantában most dolgozzák ki a Falcons új otthonának végleges terveit, amit 2017-ben szeretnének átadni, és az építés költségei közel közel 1 milliárd dollárra rúgnának (ebből közel 200 millió dollár lenne az adófizetőké).

Atlantában úgy tűnik hát, hogy nem szarral gurigáznak. Ha már újat építenek az 1992-ben átadott Georgia Dome helyett, akkor az hadd szóljon: az új stadion 70 000 férőhelyes, nyolcszög alaprajzú lesz, és a fényképezőgép blendéjéhez hasonlóan záródna a teteje, ha úgy kívánja az időjárás. Az egyik fő cél a tervezésnél az volt, hogy olyan élményt nyújtsanak a szurkolóknak, hogy tutira elfelejtsék ezek után tévén nézni a meccseket. Igyekeztek minél több férőhelyet az oldalvonallal párhozamosan tervezni és minél kevesebbet az end-zone-ok mellé. Fontos volt az építészeknek az is, hogy a látogatói élménybe belejátsszon a város látványa is, a felhőkarcolók, így új épületnél rengeteg üveget fognak használni.

A leendő épület neve egyelőre "Stankonia Dome", amit persze majd átneveznek ha jelentkezik egy tőkeerős szponzor. Hogy hová fogják építeni az egyesek szerint űrhajóra, mások szerint rózsára, s a merészebbek szerint záróizomra hasonlító új stadiont, az még bizonytalan. Kézenfekvő lenne a Falcons jelenlegi otthonától, a Georgia Dome-tól délre felhúzni, csakhogy ott két régi templom is áll, amit el kéne onnan költöztetni, avagy északra, ahonnan viszont nem olyan jó a kilátás a belvárosra.