Agyrázkódás? Lejárt lemez!

2014.09.05. 12:52

Jelentősen csökkent az agyrázkódások száma a tavalyi szezon folyamán, adta hírül az AP, miután a liga hivatalos közleményt adott ki a témában. A kifejezetten sisak a sisakkal ütközésekből származó agyrázkódások száma 23%-kal esett, összességben pedig 13%-kal kevesebb esetet regisztráltak. Dr. Richard Ellenbogen, egy ligától független neurológus szerint ezek a számok egyértelmű jelei a korábbi szabályszigorítások hathatósságának, és mint mondta, ha a cél még messze is van, az irány mindenképpen jó.

Már csak azért is kijelenthetjük ezt, mert az említett csökkenésekkel párhuzamosan más sérülések sem nőttek, sőt, az ACL (térd elülső keresztszalag szakadás) sérülések szintén csökkentek, az MCL (térd belső oldalszalag) incidensek száma pedig stagnált. Ez azért is érdekes, mert a szigor kritikusai korábban nagyon is aggódtak a lábsérülések esetleges elszaporodásáért, hisz a játékosokat a szabály kifejezetten arra ösztönzi, hogy a fej- és nyakvonal alatti területet célozzák meg, ennek viszont logikus eredménye lehetne, hogy a szerelések közben sokan túl mélyre hajolnak, és feleslegesen lábat kaszálnak. A 2013-as számok azonban nem ezt mutatják.

Ellenbogen szerint az edzői stábok hozzáállása is sokat javult az elmúlt évekhez képest. Míg korábban vállrándítva annyit válaszoltak, hogy „agyrázkódás? ugyan már, mi az?”, mostanra a többség már nagyon is aggódik játékosaiért. A szakértő külön kiemelt egy esetet az előszezonból, ahol egy pozícióedző háromszor is megkérdezte az orvosi stábtól, hogy biztos jól van-e a játékosa, mielőtt visszaküldte volna, pedig már minden szükséges vizsgálatot elvégeztek rajta, és teljesen rendben találták.

A pozitív tapasztalatok csak ráerősítenek a továbbiakban várható intézkedésekre, a liga fókuszában ezután is a megelőző edukáció áll majd, de sokkal több pénzzel megtámogatva. Az NFL várhatóan 45 millió dollárt fektet az USA Football’s Heads Up tréning programba, aminek elsődleges célja, hogy már gimnáziumi és főiskolai szinten elejét vegye a veszélyes technikák elsajátításának, vagy éppen kijavítsa azokat. Ez az összeg 2013-ban még csak 1.4 millió dollár volt.

A kedvező számokat és magas költségeket természetesen jelentős politikai nyomás előzte meg, ahogy egyébként több más szempontból is, itt is Washingtonból jött az ukáz, aminek Ellenbogen a kezdetektől támogatója. Mississipi az év elején már az 50. államként foglalta törvénybe az ütközések tiltását 18 éve alatt, a témáról korábbi cikkünk itt.