Kínos: rászállt a jog és az állam az NFL-re

2014.09.17. 14:44

Kormányzói és szenátori nyomás is kellett ahhoz, hogy a fiát bántalmazó Adrian Petersont újra eltiltsa csapata, a Minnesota Vikings, miután hétfőn visszatették a keretbe. A Washington Redskinst pedig az adókedvezmények visszavonásával fenyegetik, ha nem változtat a nevén.

Ugyanabba a csapdába szaladt bele a Minnesota Vikings az NFL-ben, amibe korábban maga a liga is, vagyis sikerült egy játékos bántalmazási ügyét addig húzniuk, amíg óriási lett a közfelháborodás, csak ezután tértek észhez.

Adrian Petersonról, a csapat futójátékosáról múlt héten derült ki, hogy egy bottal megverte négy éves fiát, állítólag nevelő célzattal. A gyerek meg is sérült.

A Vikings gyorsan lépett, és azonnal felfüggesztette a játékost a vasárnapi mérkőzésre, kedden viszont már vissza is tette a keretbe, arra hivatkozva, hogy a rendelkezésükre álló információk alapján, illetve Peterson közösségi szerepvállalása miatt megérdemli a játékos, hogy játsszon, amíg a jogi ügyei rendeződnek. Az igazságszolgáltatásra hagyják annak eldöntését, hogy a játékos valóban vétkes-e.

A Vikings közleményét hasonló felháborodás fogadta, mint amikor az NFL két meccsre tiltotta el Ray Rice-t, a Baltimore Ravens futóját, aki februárban egyetlen ütéssel eszméletlenre verte akkori jegyesét, ma már feleségét. Amikor az esetről kiszivárgott a videó, az NFL kénytelen volt visszakozni, és a kétmeccses eltiltást bizonytalan idejűre módosítani.

A döntés a Minnesota esetében sem bizonyult hosszútávúnak. Az állam kormányzója, Mark Dayton még aznap arra kérte a klubot, hogy függessze fel ismét Petersont addig, amíg nem tisztázódik a bíróság előtt a felelőssége. Ebben az állam egyik szenátora, Al Franken is csatlakozott hozzá.

A politikusok mellett a Vikings több szponzora is aggályát fejezte ki, a Nike minden Petersonhoz kötődő termékét eltávolította a polcokról, a Radisson szállodalánc felfüggesztette az egyesület támogatását, míg az NFL legnagyobb szponzorai közül a FedEx, illetve a Budweiser sört gyártó Anheuser-Busch is közölte, hogy figyelemmel kísérik, a liga megteszi-e a szükséges lépéseket a bántalmazási ügyekben.

Ezekre válaszul a Vikings kedd délután újra eltávolította Petersont a csapat keretéből, ráadásul azzal, hogy a "kivétel/főtitkári engedély" listára tették, a játékost az edzésekről és a csapat létesítményeiből is kitiltották. A hivatalos közlemény szerint újra átgondolták a helyzetet, és jobbnak látták, ha eltiltják addig, amíg le nem zárul a hivatalos eljárás.

A Peterson-üggyel párhuzamosan kedden egy másik szenátor, Maria Cantwell is az NFL kapcsán került a hírekbe, ugyanis kijelentette, hogy az év végén szorgalmazni fogja, törvényjavaslattal vegyék el a Washington Redskins adókedvezményeit, amiért a csapat nem hajlandó megváltoztatni a rasszistának tartott nevét (a redskin magyarul rézbőrűt jelent).

A Redskins ügyében korábban az elnök, Barack Obama is szót emelt, ám a tulajdonos Dan Snyder továbbra sem hajlandó a névváltoztatásra, főként a csapat 81 éves történelmére és hagyományaira hivatkozva.