Akkor mostantól mindenki szétszívhatja az agyát az NFL-ben?

2014.09.19. 07:31

nflweed_1.jpg

Az NFL héten elfogadott új drogszabályzata a legjobbkor jött néhány eltiltottnak, de az is érdekes a jövőre nézve, mik lesznek a határok a liga legnépszerűbb rekreációs szerével, a marihuánával kapcsolatban. Korábban lehetett arra számítani, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA által elfogadott olimpiai határérték felé közelít majd az új, szankciókat jelentő kimutatható mennyiség. Ez nem így lett.

Meglepő lehet, de a játékosok szakszervezete akarta ezt. Úgy néz ki a dolog, hogy az eddigi 0,15 nanogram/mililiteres értéket felemelték 0,35 nl/mg-ra, azaz több mint kétszeresére - ezzel például nem bukott volna meg Josh Gordon. A WADA-nál ez a határérték 150 ng/ml, úgyhogy kivételesen engedékenynek így sem mondható az új szabály, de hozzá kell tenni, hogy az olimpiákra is érvényes határértéket is csak 2013 nyarán emelték fel 150-re 15-ről.

A PFT szakszervezet vezetéségétől származó infói szerint az NFL-ben azért nem akarták ennél is komolyabban megemelni, mert a játékosok túlságosan elengedték volna magukat, és azt gondoltak volna, végre szabadon szétszívhatja mindenki az agyát, következmények nélkül. 

Persze a kultúrán alapvetően már úgysem lehetne változtatni, egyes felmérések szerint a játékosok ötven-hatvan százaléka füvezik. Vannak, akik fájdalomcsillapításra használják a marihuánát, mások csak rekreációs célból, és nem tudnak leállni vele.

Ez a mostani szabály leginkább arra jó, hogy az NFL-esek ne tudjanak azzal a kifogással jönni, ha megbuknak egy teszten, hogy a környezetükben szívott be valaki, és ők csak belélegezték a füstöt. A többlépcsős büntetési rendszer úgy néz ki, ha valaki megbukik, akkor elsőre kettő, másodjára négymeccses eltiltás jár, ahhoz pedig eléggé rendszeresen meg kell bukni, mondjuk négy meccs múlva ismét, hogy valaki súlyosabb szankciókban részesüljön. Az egyéves eltiltáshoz persze így is el lehet jutni. 

A növekedési hormonokkal kapcsolatos teszteknél fontos az új szabályzatban, hogy meccsnapon senkitől sem vesznek majd vérmintát, csak az előszezonban és a szezonban egyszer, és teljesen randomizált lesz a kiválasztás. Tömeges lebukások itt sem várhatók, a londoni olimpia mezőnyében csak ketten akadtak fenn a rostán két éve.