12-ből 11 labdával trükközhetett a Patriots

2015.01.21. 09:43

A New England Patriots által használt 12 meccslabdából 11-et túl puhának talált az NFL előzetes vizsgálata, tudta meg az ESPN egyik legjobban értesült szakértője, Chris Mortensen, ugyankkor a liga hivatalosan még nem tájékoztatott semmiről.

A Mortensen birtokába került információk szerint a 11 kérdéses labda ráadásul nem is kicsit volt a határérték alatt, ugyanis a szabályok szerint megjelölt 12,5-13,5 PSI (font per négyzethüvelyk) helyett csak 10,5 PSI nyomás volt a labdákban.

Az NFL egyelőre még nem adott ki semmilyen közleményt, de úgy tudni, hogy legkésőbb 2-3 napon belül le akarják zárni a vizsgálatot – legalábbis az alelnök Greg Aiello ezt mondta kedden a ProFootballTalknak.

Az viszont egyelőre kérdéses, hogy egyáltalán hogyan és mikor váltak puhává a labdák, amiket a kezdőrúgás előtt 2 óra 15 perccel a bírók megvizsgáltak, és hogy az NFL tudja-e bizonyítani, hogy ki eresztette le őket. Mint ahogy azt sem tudni, hogy ha bebizonyosodik, hogy valóban a Patriots machinált a labdákkal, milyen büntetést kapathatnak majd – a minimum 25 ezer dolláros büntetés lenne, de akár draftjogokat is elvehetnek tőlük.

A rendellenességet a Patriots vasárnapi ellenfele, az Indianapolis Colts jelentette még az AFC konferenciadöntő szünetében, majd a mérkőzés után foglalták le további vizsgálatokra a labdákat. A kérdéses meccset 45-7-re nyerte a New England, a különbséget aligha a labdák jelentették a két csapat között.

A labdabotrányba a korábban a Patriots taktikája miatt kiakadó Baltimore Ravens is beszállt, szerintük a Colts előtti, ellenük játszott mérkőzésen is trükközött a labdákkal a New England – akkor a rúgólabdákat nem fújták fel elég keményre, hogy azok ne szálljanak olyan messszire és befolyásolni tudják a támadások kezdőpozícióinak alakulását. Ezt viszont 1,5 héttel a mérkőzés után már szinte lehetetlen lesz bizonyítani és az NFL-hez (egyelőre) nem is érkezett hivatalos panasz.