15-20 agyrázkódás után befejezte, ha meghal, vizsgálják az agyát

2015.03.04. 13:23

Egy 27 évesen visszavonult Seattle Seahawks-elkapó és a New York Giantsban még aktív, 32 éves punter ajánlotta fel az agyát az orvostudománynak kutatásokra. 

Az ok ugyanaz, amiért néhány éve négyezer játékos beperelte az NFL-t: rengeteg visszavonult amerikaifutballista maradandó agykárosodással fejezte be pályafutását. Az agyrázkódások miatt sokan szenvednek álmatlanságtól, beszéd- és memóriazavaroktól, depressziótól. 

Ezért döntött a New York Giantsszel három éve bajnok punter, Steve Weatherford és a Seattle Seahawksból huszonhét évesen visszavonult Sidney Rice a felajánlás mellett. 

A Super Bowl-győztes Rice pont azért fejezte be a sportot tavaly, mert attól tartott, hogy maradandó károsodást szenved a sok ütközés miatt. A tavaly visszavonult elkapó Rashard Mendenhall hasonló okokból hagyott fel a sporttal, de egyre több egyetemi amerikaifutballistáról is lehet hallani, akik az egészségüket akarják megóvni, és inkább visszavonulnak. 

Weatherford elmondta, több volt csapattársa és barátja is az agyrázkódások miatt kialakuló depresszióval küzd, ezért is találja fontosnak, hogy foglalkozzanak a kérdéssel. Rice úgy becsülte, hogy karrierje során 15-20 agyrázkódása lehetett, és nagyon sajnálja, hogy nem tájékoztatták jobban ennek veszélyeiről, amikor a profik közé került. 

A veszélyt a nyolcvanas-kilencvenes években a liga sem vette komolyan, akkoriban úgy becsülték, hogy három-négy meccsre jut egy agyrázkódás. Aztán amikor a kilencvenes évek végén több kutató elkezdett foglalkozni az amerikaifutball veszélyeivel, leginkább az agyrázkódással, már az NFL is kénytelen volt foglalkozni a problémával. Az utóbbi években több szabályváltoztatással igyekeztek védeni a játékosok épségét.