34 éves, háborús veterán, és az NFL az álma

2015.04.12. 09:06

A 34 éves Nate Boyer már megjárta Irakot, és Afganisztánt kétszer az amerikai hadsereg speciális egységével, a zöldsapkásokkal. 29 éves koráig egy percet sem amerikaifocizott, most arra vágyik, hogy bejusson az NFL-be. Filmbe illő történet az övé.

Nate Boyer, akárcsak rengeteg más amerikai fiatal, leginkább csak tengődött, de két évvel azután, hogy leérettségizett, 2001. szeptember 11-i terrortámadás hatására úgy döntött, hogy valamit kezdeni fog az életével. 

Boyer Irakban
Boyer Irakban

A New York-i támadás után másokat kezdett segíteni. Mivel sem végzettsége, sem egészségügyi képesítése nem volt, azt hazudta, hogy orvos, hogy eljusson egy afrikai menekülttáborba. Két hónapig maradt önkéntesként, és amikor lejárt a vízuma, haza kellett mennie.

Ezt csinálja a long snapper

A rúgójátékoknál ő dobja hátra vagy a punternek, vagy a holdernek a labdát a lehető leggyorsabban és legpontosabban. A snap után persze blokkolnia is kell.

Ahogy hazaért, jelentkezett a hadsereg különleges alakulatába: 145 társából csak ő és 10 másik tudta végigcsinálni a kiképzést. Persze úgy nem volt nehéz, hogy minden szabadidejében csak magát sanyargatta. Ha épp olyanja volt, egy mérföldön át nyomta a kitöréses gyakorlatokat, de 11 perc alatt futotta a két mérföldet (3,2 km), és két perc alatt 145 fekvőtámaszt tudott lenyomni.

A különleges alakulattal járt Japánban, Dél-Koreában, Bulgáriában, Görögországban, Izraelben, Németországban és Spanyolországban is, mielőtt 2008-ban Irakba, majd később kétszer is Afganisztánba küldték. Az első útja során az afgán egység kapitányát közvetlenül mellette lőtték le, a golyó kevesebb mint 10 centire az arcától ment el.

A két afgán misszió előtt, és az Irakból való hazatérése előtt jelentkezett 2009-ben a Texas egyetemre, és mivel mindig is bánta, hogy nem próbálta ki az amerikaifutballt, a katonai táborban gyakorolni kezdett, hátha bekerülhet a focicsapatba.

Azok, akik nem ösztöndíjjal kerülnek a csapatba, vagy edzői ajánlással, vagy egy videóval, esetleg mindkettővel szoktak jelentkezni. A 29 éves Boyernek egyik sem volt, de amikor kiderült, hogy a zöldsapkásoktól jött, a vezetőedzőnek felcsillant a szeme.

Először egy mezt és egy amerikai zászlót kapott Boyer, hogy vezesse ki az öltözőből a csapatot, neki azonban ennyi nem volt elég, ő játszani akart. A long snapper posztot kapta és azt a tanácsot, hogy gyúrjon még egy kis izmot magára. Két év után beverekedte magát a csapatba, ahol három szezont lehúzott snapperként: több mint 500 labdából egy sem ment rossz helyre, ilyen mutatóval pedig az NFL-ben is az elitben lenne.

Boyer január, vagyis az egyetemi pályafutásának befejezése óta több ketrecharcossal és NFL-játékossal Kaliforniában készül, ahol már 12 kiló izmot magára szedett. Boyer állítása szerint sokkal jobb fizikai állapotban van, mint bármilyen más 34 éves férfi. Az edzőközpontot a Fox Sports szakértője, Jay Glazer alapította, és a holtszezonban maga edzi az NFL-játékosokat MMA-s gyakorlatokkal.

Ezt nem is nehéz elhinni, de csak ez, illetve az, hogy a Texasnál hibátlanul dolgozott, még nem lesz elég neki. Az NFL-ben már a 25-26 éves újoncokkal is komoly gondja van a csapatoknak, hát még egy 34 évessel mennyi lenne.

30 fölött esélyed sincs

Nem Boyer az egyetlen veterán, aki az NFL-lel próbálkozik. 2010-ben Brandon Crawford, egy korábbi tengerészgyalogos 33 évesen kapott lehetőséget a New York Giantstől, de egy rövid nyári edzőtábornál tovább nem jutott.

A legidősebb újonc az NFL történetében Robert Gill volt, aki 29 évesen lett az Arizona Cardinals elkapója. A rekorderek között van még a Youtube-sztárból rúgójátékossá lett norvég Havard Rugland, illetve a börtönbüntetése után az Atlantától esélyt kapó linebacker, Brian Banks is. 30 fölötti újonc viszont még sosem került a ligába.

Főleg úgy, hogy egy átlagos long snapper (a 2014-es szezon alapján) 189 centi magas 111,5 kilós, Boyer viszont csak 180 centis és 100 kilós. És túl sok hely sincs a ligában, minden csapat csak egy snappert tart, és ha csak nem hibázik, elég ritkán cserélik le. Igaz, Boyernek elég egy csapat, ami lehetőséget ad neki egy nyári edzőtáborban a nagyjából 650, nyáron a draft után szerződésre váró szabadügynökkel küzdve.

Küzdeni pedig tud.

„Nem azt akarja minden NFL-edző, hogy harcosokat neveljen? Ez nem is lehetne egyszerűbb, ha egy igazi harcos van a csapatodban” - mondja róla Glazer, akivel január óta edz a kaliforniai edzőközpontban.