Hosszú karok éjszakája

2015.04.26. 19:00

cooperborito.jpg

A tavalyi draft megajándékozott minket olyan elkapókkal, akik már az első évükben is kiemelkedőt mutattak, de a 2015-ös felhozatal is simán felveszi a versenyt a 2014-essel. A draft első éjszakáján akár négy minőségi elkapó is elkelhet majd. 

1. Amari Cooper, Alabama

cooper.jpg

Az idei draftosztály Odell Bekcham Jr-jának kiáltották ki, aki kivételes tehetsége miatt mehet el elsőként ez elkapók között. Az NFL-re készebb, kiforrottabb játékosnak tűnik az Alabama offense-ből érkezve, mint a pozíciójában őt követők. Aki látta a Crimson Tide-ban az elmúlt években, jól tudja, mit jelentett Cooper a csapatnak, meccset eldöntő faktor volt többször is. 185 centi magas, 92 kg termetével viszonylag könnyedén vette fel a harcot az egyetemi bajnokságban bárkivel, az NFL-hez talán kicsit több majd kell ennél fizikálisan.

Ugyanakkor kiváló sebességgel rendelkezik, hogy megnyerje a vágtákat, akár nagy hátrányból is. Időnként kicsit elragadtatja magát, és emiatt veszíthet labdákat, ettől függetlenül biztos kezű wide receiver, és jó route runner. A combine-os 40 yardos 4,42-es idejével jobban teljesített, mint azt többen várták volna. Utolsó alabamás idényében 1727 yardit kapdosott össze, tizenhat touchdownt szerzett, és a Heisman döntősei között volt, az Alabamánál és a SEC-ben is rekordokat döntögetett. Ritka nagy tehetség, az elsők között választják majd ki. 

2. Kevin White, West Virginia

white.jpg

Elég csak rápillantani, és megnézni pár elkapását. Tökéletes felépítésű, nagy, erős elkapó, mondhatni protipikus, óriási kihívás a védőknek felvenni vele a versenyt fizikálisan, és ehhez ráadásul még meglepően jó gyorsaság is párosul, a combine-on 4,35-tel robbantott. Elkapás után is tud majd hozzátenni a játékokhoz, ezért is látják sokan úgy, hogy a mérleg felé billen Cooperrel szemben.

De azért még van rajta mit csiszolni, igazából csak a legutóbbi szezonban robbant be az egyetemi bajnokságban, ellenben olyan adottságokkal rendelkezik, melyekről az NFL-es csapatok álmodozni szoktak, úgyhogy kicsit work in progress, de lehet látni, hogy nagy dolgokra lehet képes a profik között. A West Virginiában 109 elkapásból 1447 yard és 10 touchdown állt a neve mellett a legutóbbi idényben. Szintén elsőkörös lesz. 

3. Devante Parker, Louisville

parker.jpg

Az idény első hét meccsét ki kellett hagynia sérülése miatt, úgyhogy nem a számai miatt kerül ide. Vagy várjunk, mégis? Miután visszatért, elkapott 43 passzt, 855 yarddal és öt touchdownnal zárt a szezont, de az összes egyetemi éve alatt elég durva átlagai voltak elkapásonként. A magasságával nincs gond, lehetne egy kicsit erősebb, úgyhogy nem ő fogja elnyomni a keményebb védőket az NFL-ben, de tökéletesen mozgáskoordinációval rendelkezik. A kezei között biztonságban van a labda, miután hosszú karjaival keselyűként levadászta, ezért is lehet hálás célpont az irányítók számára. Sebessége rendben van, korábbi sérülései miatt megkérdőjelezhető egy kicsit, hogyan bírja majd a kiképzést a profik között. A következő szinten egy-egy elkapásba már sokkal keményebben bele kell majd mennie. Várhatóan az első körben megy majd el ő is. 


4. Jaelen Strong, Arizona State

strong.jpg

Ahogy a neve is mondja. Szép, nagydarab ember, hosszú, erős karokkal, a levegőben félelmetes ellenfél a védők számára, középiskolában szerzett kosárlabdás tapasztalatai is segítik, ugyanakkor nincsenek olyan félelmetes számai kontakt után. Nem a sebessége miatt fog kitűnni, de a méretéhez képest még az is teljesen oké. A red zone-ban jó fegyver lehet majd a profik között, az a fajta célpont, aki felé akkor is lehet passzolni, ha védő van rajta. Utolsó egyetemi évének legemlékezetesebb pillanata a USC elleni meccs legvége, amikor egy hail maryvel megnyerték a mérkőzést, az övé volt a mindent eldöntő elkapás. A csuklójával gondok vannak, de állítólag nem kell majd műteni. A drafton a második napon már elkelhet, de még beférhet az elsőbe is.  

 

5. Dorial Green-Beckham, Oklahoma

gdbcombine1.jpg

Már megint egy Beckham, csak egy kicsit más háttérrel, mint OBJ. A Missouritól elzavarták, miután kétszer letartóztatták marihuána birtoklása miatt, majd 2014 tavaszán betört egy lakásba, és egy női tanulótársát lelökte egy lépcsőn. Ezután a következő idényt már az Oklahomában kezdte volna meg, ha a szabályzatok ezt engedik, így végigülte a szezont. Az előélete miatt sok csapat tartózkodhat tőle. Pedig félelmetesen jó fizikális adottságokkal rendelkezik (196 centi és 108 kiló), hosszú karjai vannak, izmos, sokan Julio Joneshoz hasonlítják emiatt. Viszont időnként komoly gondjai vannak azzal, hogy lerázza magáról az embereket, és hát nyilván az sem tett jót, hogy a múlt idényben nem játszott. A combine-on jó számai voltak, ám a hírek szerint az interjúkon már nem teljesített valami fényesen, úgyhogy jó esetben a második körben mehet el. Talán jobban járt volna, ha a következő idényt lehúzza még az Oklahomában.  

 

futottak még: Breshad Perriman (UFC), Nelson Agholor (USC), Phillip Dorsett (Miami), Devin Smith (Ohio State)