Nincs új Polamalu a nap alatt

2015.04.28. 11:19

A tight endekéhez hasonlóan safetykben sem dúskál az idei draftosztály, de azoknak a csapatoknak, ahol kétségbeesetten kell valakit találniuk a pozícióra, azért van miből meríteni.

1. Landon Collins, Alabama

combine_collins.JPG

Valószínűleg Collins lesz az az Alabama védő, aki idén elsőkörös lesz; ugyan sokak szerint a tehetsége alapján nem ekkora prospect, de ebben a safetyszegény draft classben valaki jó eséllyel már beruház rá az első nap.

Erős, brutális, magabiztos strong safety, aki inkább a tackle boxban teljesít jól, mintsem emberfogásban. Kicsit még inkonzisztensen játszik: az Ole Miss elleni vereség alkalmával csúful megégett,  és az Iron Bowlon is rendesen megszívatta az auburnös Sammie Coates. Ugyanakkor egy összeszedetten és fókuszáltan játszó, igazi vezéregyéniségről beszélünk, aki, ha levetkőzi ezeket a hibákat, meghatározó NFL-játékos lehet.

2. Damarious Randall, ASU

combine_randall.JPGÁtlag fölötti sebesség, gyors irányváltási képesség, ráadásul olyan hozzáállás, amit nem lehet tanítani, ugyanis Randall egyszerre játszik izomból és agyból: kőkeményen harcol, elszántan ütközik és minden playből mániákusan igyekszik a legtöbbet kihozni, ugyanakkor érti is a játékot, jól olvassa az irányító szándékait és tökéletes időzítéssel üti el a passzokat, vagy támadja a labdás játékost. Hajlamos azonban túlagresszorkodni a játékot, és a fineszesebb irányítók meg tudják vezetni némi fake playjel, és ami ennél is nagyobb baj, hogy nem elég izmos és tömör felépítésű ahhoz, hogy igazán tökéletes prospectről beszéljünk.

3. Jaquiski Tartt, Samford

combine_tartt.JPG

Egykori kosaras, aki csak a középiskola utolsó évében kezdett focizni. Ideális felépítésű, széles vállú, hosszú karú izomember, aki már most felkeltette a figyelmet, pedig mindössze néhány éve focizik. Keményen és agresszíven ütközik, izomból megy neki az ellenfél játékosainak, ám pontosságán még csiszolni kell. Az NFL-hez képest lassú: az elit wide receiverek és tight endek simán legyorsulják, de jó keze van, és pompás időzítéssel halássza le az ellenfél labdáit.

4. Derron Smith, Fresno State*

Robbanékony játékos, aki jó érzékkel olvassa az irányítók és az elkapók szándékait, ráadásul bődületes labdaérzéke van, kiválóan időzít, és interception után is megbízhatóan termeli a yardokat, ráadásul punt returnerként is használták. A technikáján azonban bőven van mit csiszolni, ugyanis sokszor nem megfelelő szögben támad, és nem is elég erős, ráadásul eléggé alulméretezett is, ebből kifolyólag könnyen elnyomják és lerázzák, ezt pedig az NFL-ben nem fogják szeretni.

5. Quinten Rollins, Miami (Ohio)

combine_rollins.JPG
A sötét ló, aki a legnagyobb sleeper is lehet ebben a safetyfelhozatalban, így mindenképp érdemes vele néhány szó erejéig foglalkozni. 2014-ben az év védőjátékosának választották az öcsikonferenciának számító MAC-ben, hét interceptiont szerzett, mindezt úgy, hogy közben a kosárcsapatban is kezdő volt. Ohióban cornerként játszatták, de a szakértők szerint az NFL-ben inkább free safetyként érdemes vele számolni: egy ismeretlen AFC-edző szerint Rollins második körös safety, de negyedik körös cornerback lenne. Iskolapéldája a nyers, kiforratlan, de kiváló képességekkel rendelkező játékosnak: ráfér még némi izom, és biztosan nem fog azonnal kezdeni, egy megfelelő edzői stáb kezében viszont csiszolatlan gyémánt lehet.

Futottak még: James Sample (Ohio State), James Sample (Louisville), Adrian Amos (Penn State)

*Derron Smith egészségügyi okokból nem vett részt a combine-on