Elszabadult szörnyetegek

2015.04.29. 09:51

dantefowler.jpg

Csúcslinebackerekből bő és minőségi a keret, de van olyan játékos is, aki, ha kicsúszna a top5-ből, nagyon meglepődnénk. 

1. Dante Fowler Jr., Florida

Az ifjabbik Dante Fowlert jósolják a draft egyik kihagyhatatlan játékosának, és nem is véletlenül: A Florida Gatorsnél szinte jobb és bal defensive endet, defensive tackle-t és OLB-t is játszott: az NFL-ben leginkább az utóbbi lesz az ő posztja.

A szakértők szerint 3-4-es védelemben érezné magát legjobban (mondjuk a Pittsburgh Steelersnél verhetik a fejüket a falba, hogy csak huszonkettedikként húznak: akkor már biztos, hogy nem lesz benn): gyorslábú, robbanékony, agresszív védő, majdnem tökéletes testfelépítéssel, akit eginkább Terrell Suggshoz hasonlítanak: akárhová is kerüljön, az ellenfél irányítói rettegni fognak tőle. 

2. Vic Beasley, Clemson

Beasleyt Fowlerhez hasonlóan értékes játékosnak jósolják a szakértők: elképesztően gyorsan meginduló játékos, aki kiválóan lát a pályán, és személyiségproblémái sincsenek: ő azok közé tartozik, akik már diplomával a zsebükben indulnak neki az NFL-karrierüknek. Ugyan hajszálnyival kisebb termetű, mint amilyen erre a posztra kívánatos lenne, mégis erősebbnek tűnik a méreténél, hiszen a széles vállú, hosszú karú, brutálisan összerakott felsőtestű felépítésével meggyőzően terrorizálja az irányítókat. A futás ellen viszont gyakran szenved, és egyszerűen nincs meg a termete ahhoz, hogy megbízhatóan elnyomja a tackle-öket, vagy a nagyobb darab, blokkoló tight endeket. 

3. Eli Harold, Virginia

Elképesztő sebesség, és ami még fontosabb, folyamatosan képes gyorsulni, és amíg nem fújják le a playt, minden energiájával a labdás játékost kergeti, ráadásul az irányváltások is olajozottan mennek neki. Jól fókuszál, és meglepő ötletességgel játszik, viszont magas, hórihorgas termete többeket elriaszthat: az NFL-ben mindenképp kell még magára pár kiló izmot pakolnia, akkor viszont megeshet, hogy ez a sebesség rovására megy majd. A kéztechnikáján is van mit fejleszteni, és meglehetősen hiperaktív: ugyan szenvedélyesen játszik, de ez gyakran hibákhoz vezet. 

4. Eric Kendricks, UCLA

A bátyja, Mychal Kendricks már az NFL-ben focizik (három éve vitte el az Eagles a második körben), most pedig a kis Eric ideje közeleg. Robbanékony, agresszív játékos, pass rusherként és coverage-ben is jól teljesít, azonban kicsit kicsi a posztjához képest, és a karja sem elég hosszú. Agresszív játékstílusa az NFL-ben ellene fog dolgozni, uigyanakkor a pályán igazi vezér: végzős évében csapatkapitánnyá is megválasztották. Nem akkora tehetség, mint a többiek, de amit tud, azt megbízhatóan tudja, úgyhogy valaki még jól is járhat vele. 

f

5. Shaq Thompson, Washington

Elképesztően gyors, robbanékony védő: agilis és nagyon gyorsan olvassa a játékot. Villámként rohan rá a labdás játékosra, de alulméretezettsége miatt nulla (!!) kierőszakolt fumble-t tudott felmutatni eddigi karrierje során. Annyira alacsony és vékony, hogy többen is arra spekulálnak, hogy safety lesz belőle, amihez a sebessége megvan, de középiskolás korában játszott utoljára ezen a poszton. Az NFL-ben játszó tackle-ök megennék reggelire, ha nem lenne ilyen gyors, de így is szenvedni fog, és passzsiettetésben sincs kellő tapasztalata. A Huskies futóként is használta, és ott is jól teljesített: természetes labdaérzéke és példaértékű hozzáállása valószínűleg fel fogja kelteni valaki figyelmét. 

Futottak még: Bednarick McKinney (Mississippi State), Paul Dawson (TCU), Denzel Perrymen (The U)