A hidegháború mellett tőlük rettegett Amerika

2015.08.29. 09:57

Rekordok terén is feledhetetlenre sikerült a 2014-es egyetemi amerikaifutball-szezon, megdőlt a meccsen belüli passz- és futócsúcs, utóbbi ráadásul kétszer is, egy kis egyetem elkapója karrierrekordot döntött, és Gerod Holliman 14 interceptionjével 46 éves csúcsot állított be. Vannak viszont olyan rekrodok az egyetemi fociban, amiket jó eséllyel soha, senki nem tud majd megdönteni. Ezek közül szedtük össze az igazán elképesztőket.

0

1995 a Nebraskának akkora király támadófala volt, hogy az egész szezonban egyetlen sacket sem engedtek az ellenfeleknek. Persze ehhez azért kellett az is, hogy Tommie Frazier vezetésével egy eléggé futásorientált option offense-ük legyen, amivel egy teljes idény alatt csak 200-szor (!!!) passzoltak. Összehasonlításképp, Drew Breesnek volt olyan meccse a Purdue-nál, ahol csak egy meccsen 83-szer passzolt.

Abban az évben persze a Nebreska bajnok lett, a 11 meccsen kezdő ötösből (Chris Dishman, Aaron Taylor, Aaron Graham, Steve Ott és Eric Anderson) viszont csak Dishman és Taylor lettek profik.

6

Az 1990 környéki Houston Cougars támadósora annyira űroffense volt, hogy nehéz rájuk rendes jelzőket találni. 1991-ben David Klingler különösen jó évet zárt, november 17-én pedig még annál is jobban kijött neki a lépés, amikor az Eastern Washington ellen 84-21-re megnyert meccsen 11 touchdownt passzolt. Augusztus végén a Louisiana Tech ellen talán még ennél is durvábban játszott, amikor egyetlen negyed alatt 6 passzolt TD-t hozott össze. Utóbbi azért is nagyon komoly teljesítmény, mert ritkán van egy csapatnak egy negyeden belül hat támadása, hát még hat olyan, ami mind passzolt TD-vel ér véget. Klingler hat szezont húzott le az NFL-ben, ahova az első körben került, de sem a Cincinnati Bengalsnél, sem az Oakland Raidersnél nem váltotta meg a világot.

Visszatérve magára a csapat támadójátékára: két évvel korábban meccsenként 624,9 yardos átlaguk volt, amihez hasonlót csak a 2013-as Baylor tudott produkálni, rajtuk kívül csapat még nem járt 600-as átlag fölött egy szezonban. A köztes szezonban, 1990-ben is komoly tempóban ment az offense, Klingler az Arizona State elleni decemberi meccsen 716 yardot passzolt, de ez a rekord már a múlté.

9

Amilyen jó napja volt Klinglernek 1991-ben, olyan rossz volt a Florida-irányító John Reavesnek 1969-ben, amikor sikerült kilenc interceptiont dobnia az Auburn védelme ellen négy negyed alatt. Az hamar kiderült, hogy Reavesnek aznap nem megy a játék, de mivel nem volt cseréje, nem tehettek mást a Gatorsnél, fent kellett hagyniuk.  Az sem sokat segített neki, hogy összesen 66-szor kellett passzolnia. Sonny Ferguson három interceptiont fogott, rajta kívül Bobby Strickland, Buddy McLinton és Larry Willingham szerzett még kettőt-kettőt.

A QB három évet töltött az SEC-ben, mindegyikben övé volt a legtöbb passzolt yard és kísérlet is, viszont azóta is ő tartja az interception-csúcsot a konferenciában 59-cel. A profiknál kilenc szezon kapott, de 17 TD mellett 34 interceptionje volt…

47

1953-tól kezdve két dolog tartotta rettegésben Amerikát: a kezdődő hidegháború, illetve az Oklahoma Sooners, amely 1953-57 között sorban 47 meccset nyert. A csapatot a legendás Bud Wilkinson edzette akkoriban, akivel két bajnoki címet is nyertek. Azóta összesen kétszer jutott csapat sorban 30 győzelem fölé, 2000-02 között a Miami és 2003-05 között a USC, de ezek a sorok is messze elmaradnak a 47-től.

Eközben a Sooners sorban három veretlen szezont is produkált, az ellenfeleiket pedig 1621-276-ra verték (ez meccsenként 34-6-os átlag!), a negyvenhét meccsből pedig 35-ön nem engedték 10 pontig sem az ellenfeleiket.

1956-ban viszont, amikor a Colorado Buffaloes ellen játszottak idegenben, nem álltak túl jól. A szünetben 19-6 volt a Coloradónak, úgyhogy a vezetőedző Bud Wilkinson nem mindennapi módszerhez folyamodott, hogy feltüzelje csapatát: levette a félidőben a mezeket játékosaival a novemberi hidegben, és bő 20 percre hagyta őket fagyoskodni az öltözőben, azzal a mondattal a fejükben, hogy nem méltóak, hogy viseljék a felszerelést. Amikor visszatért, csak annyit tett hozzá, hogy a stadionban 46 ezer nézőből senki nem gondolja, hogy nyerhetnek, de ő hisz bennük. A Soonersnek pedig alig pár perc elég volt a harmadik negyedben, hogy 20-19-re megfordítsák a meccset, aztán 27-19-re nyerjenek.

178

Már megint Houstonhoz kell mennünk egy rekord miatt: a jelenleg a Texas A&M-nél dolgozó Kevin Sumlin ugyanis előtte, egészen pontosan 2007-11 között Case Keenumból és a Cougarsból hozta ki a lehetetlent, amivel az irányító felnőtt Andre Ware és David Klingler mellé. Keenum akkoriban nagyon durván playstation-módban játszott, 19217 passzolt yarddal fejezte be ötéves egyetemi karrierjét, ami alatt összesen 178 touchdownt szerzett: 155-öt passzolva, 23-at pedig futva. Csak hogy érezzük, mekkora rekord ez: a második helyen álló Dan Lefevournek összesen nincs annyi TD-je (149), mint amennyit Keenum passzolt.

222

A régi idők fociját idézi az 1916-os Georgia Tech-Cumberland Gap mérkőzés, ami minden idők legnagyobb különbségét hozta, örökre. Mostanában már akkor fogjuk a fejünket, ha egy Baylor 70 pont környékére jut, a GA Tech viszont akkoriban egy negyed alatt pakolt össze közel ennyit.

Persze könnyű dolguk volt, mert a Yellow Jacketsnél nem nagyon volt jobb csapat akkoriban, az ellenfél pedig egy nagyon kis tennessee-i egyetemről érkezett, aminek abban az évben nem is volt hivatalosan focicsapata. Szerződésük viszont volt a meccsre, amitől a Georgia Tech csak 3 ezer dollár ellenében állt volna el, úgyhogy a Cumberland inkább kiállt 13 emberrel (hárman lekésték a vonatot, amivel utaztak), de így kaptak 500 dollárt a mérkőzésért.

Fotó: wikimedia

A John Heisman által edzett hazai csapat a félidőben, két 63-0-s negyed után már 126-0-ra ment, de később sem nagyon engedtek ki, pedig a második félidőt 15 percesre rövidítették. Állítólag azért nem volt megállás, mert Heisman bosszút akart állni, amiért egy évvel korábban a Cumberland Gap 22-0-ra verte őket baseballban.

A legviccesebb, hogy egyik csapat sem szerzett first downt: a Tech minden labdabirtoklásból pontot szerzett úgy, hogy végig csak futottak, és általában a harmadik kísérletig sem jutottak el; a Cumberland viszont negatív 28 yarddal és 15 eladott labdával járt.

238,9

Barry Sanders igazi futballisten, ahogy a Lionsban táncolt a labdával a kezében, az feledhetetlen, de amit még egyetemistaként alkotott, az még komolyabb: 1988-ban, amikor Heismant is kapott, meccsenként átlagosan 238,9 yardot futott.

Eddig összesen 20 Div I.-es játékosnak sikerült 2000 futott yardig jutni egy szezonban (tavaly Melvin Gordon mindössze 41 yardra volt Sanders csúcsától), csakhogy manapság már több meccse van a játékosoknak arra, hogy ezt teljesítsék, ezért szinte garantált, hogy még ha meg is dől Sanders 2628 yardos csúcsa, ezt a meccsenkénti átlagot senki nem fogja megközelíteni.

734

Nagyon friss rekord Connor Hallidaytől, aki tavaly október 4-én passzolt 734 yardot egyetlen meccsen. A Washington State QB-jának a California Golden Bears ellen 60-59-re elvesztett mérkőzésen jött össze a csúcs, amivel David Klingler 716 yardos rekordját döntötte meg. Halliday számára viszont a folytatás nem alakult jól, alig egy hónappal később lábát törte a USC ellen, ami után visszavonult, nem ment az NFL-be.

1021

És már megint a Houston, de nem Klingler és nem is Keenum, tehát nem lehet más, mint Andre Ware. A QB 1989-ben, a Heisman-győztes szezonjában kapta el a pont a halálbüntetésből visszatérő SMU-t, és annyira megrázta őket, hogy már a félidőben 517 passzolt yardja volt. A végére a Cougars 771 passzolt és 250 futott yardot szerzett, vagyis 1021-gyel zárta a meccset, ami máig igen komoly rekord – még Halliday tavalyi rekordos meccsén is csak 812 yardig jutott a Wazzu. Abban az évben a Cougars meccsenkénti 624,9-es total offense-átlaggal zárt.

1318

Minden rekord közül talán az az egyik legfurcsább – teljes joggal –, ami a punter Charlie Calhoun nevéhez kötődik. Ő egy 1939-es Texas Tech-Centenary meccsen csinált örökre megismételhetetlent, de nemcsak a teljesítménye, maga a meccs is elképesztően fura volt, hiszen a két csapat összesen 33 támadójátékot indított.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Texas Tech-punter Calhoun egymaga 36-szor puntolt, a meccsen pedig összesen 77 rúgás volt, egyből láthatjuk, hogy valami nem volt oké. Méghozzá az, hogy akkora esőben játszották a meccset, hogy a csapatok 67-szer már first downra puntoltak, mert eszükbe sem jutott rendesen támadni. Calhoun viszont nagyon élvezhette, hogy végre volt dolga, a 36 rúgásával 1318 yardot puntolt össze, a novemberi meccsen, ami egy remek 0-0-val ért véget, összesen 30 megszerzett yard után.

A meccsen egyébként 13 NCAA-rekrod dőlt meg, ami önmagában is rekord, mert soha ennyi csúcsot nem állítottak fel egy mérkőzésen.

Egy meccs, 1318 puntolt yard. Egy embertől. A legelborultabb rekordokkal folytatjuk az egyetemi szezon beharangozását, akadnak meredek számok. Nézzétek csak.

Posted by 120 yard on 2015. augusztus 29.