Őskáosz, vagy dögunalom - jönnek a konferenciadöntők!

2015.12.05. 12:31

Célegyenesbe fordul az egyetemi amerikaifutball-bajnokság: a konferenciadöntők hétvégéje jön, ez az utolsó és egyben legfontosabb lépés a négycsapatos rájátszás felé. Ha bejön a papírforma, nem lesz kérdés, melyik négy csapat megy elődöntőzni szilveszter éjjel, viszont ha egy-két döntőn meglepetés lesz, akkor aztán tényleg a káosz közepében találjuk majd magunkat. Szombat este minden eldől, nézzük sorban a programot. 

18.00: AAC-döntő, Houston Cougars-Temple Owls

Nagyon úgy néz ki, hogy Tom Herman a pazar 11-1-es bemutatkozó év után marad a Houstonnál, úgyhogy a jövő biztosnak tűnik, már csak egy konferenciagyőzelem kéne, hogy tökéletes legyen az idény. Nem is tűnik megoldhatatlannak a feladat. 

A houstoniak támadójátékának kulcsa Greg Ward Jr. irányító, és mivel a Temple-nek már okoztak gondot a dual-threat quarterbackek az idén, nagyon oda kell majd figyelniük Wardra, de ehhez megvannak a védelemben a fegyvereik.

A kérdés inkább az, hogy a Temple támadójátéka tudja-e majd tartani a lépést a Houstonéval, mert az pörögni fog, abban egészen biztosak lehetünk. Ezért a running back Jahad Thomas teheti a legtöbbet az Owls részéről, ő az idén 1188 futott yarddal és 17 touchdownnal tette hozzá a magáét csapata 10-2-es szezonjához.  A győztes egy nagyobb bowlra is jegyet válthat, szóval megéri teperni.

22.00: SEC-döntő, Alabama Crimson Tide-Florida Gators

Sokat elmond az erőviszonyokról, hogy az Alabama tizennyolc pontos favorit volt már péntek este, és igazából az éjszaka sokkja lenne, ha az amúgy bőven az elvárások fölött teljesítő Gators meg tudná állítani Derrick Henryéket.  

A Heisman-esélyes futó, Henry brutális üzemmódra kapcsolt a szezon végére, ugyanakkor a Gators csak a nagyon izmos és a konferenciában második legerősebb védelmében bízhat (futás elleni védekezésben hetedikek az országban), mert a pontszerzés a második számú irányítóval nem nagyon ment nekik mostanság, és ráadásul a Crimson Tide védelmével hasonlóval még nem nagyon találkoztak az idén. Mellettük a speciális egységgel, esetleg egy-két trükkös játékkal nehezíthetik meg az Alabama életét, vagy azzal, hogy a drafton elsőkörös picknek ígérkező Vernon Hargreaves leszedi Jake Coker néhány passzát.

Derrick Henry
Derrick Henry

De ettől még az Alabama az egyértelmű favorit, és egy győzelemmel biztosan mennének a rájátszásba. Ha mégis a Gators nyer? Akkor benne van, hogy az SEC bizony kimarad. De ehhez bombameglepetés kell. 

01.45 Pac-12-döntő, USC Trojans-Stanford Cardinal

Abszolút káosz kellene a Stanfordnak, hogy bekerüljenek a rájátszásba, na meg az, hogy a szeptemberi 41-31-nél meggyőzőbben verjék a Trojanst. A Cardinals azóta egyszer kapott ki, az Oregontól, és végig stabilan 30 pont fölött teljesítettek offense-ben, igaz, a védelmük csak háromszor volt lehengerlő, ami nem túl jó adat.

A USC Clay Helton kinevezése óta rengeteget fut, ezzel stabilizálták a játékukat, de olyan teljesítményt, mint a túloldalon Christian McCaffrey csinál, nem tudtak összehozni. Ő az FBS történetének harmadik játékosa lett, aki 3000 all-purpose yardot szedett össze egy szezonban, nem lesz tehát könnyű megállítani.

A tét a USC számára kisebb, ők "csak" a bajnoki címért mennek, míg a Stanford egy kiütésben és két meglepetésben bízik, hátha bekerülhetnek az elődöntőbe.

02.00 Big Ten-döntő, Michigan State Spartans - Iowa Hawkeyes

Az Iowa-szurkolókon kívül mindenki a világ viccének tartja idén a Hawkeyes 11-0-s szezonját, ám mivel a Big Ten-bajnok biztosan ott lesz a playoffban, már senki sem röhög. Az igazság viszont az, hogy fogalmunk sincs, mennyire erős valójában Kirk Ferentz csapata. Két rangsorolt ellenfelük volt, a Wisconsin és a Northwestern, előbbi ellen szenvedve nyertek, utóbbit viszont alaposan elverték. Papíron a Michigan State az erősebb, csakhogy a Hawkeyes védelme iszonyű kemény, a támadóik pedig nagyon ritkán hibáznak - három interceptionjük és nyolc fumble-jük van, miközben a védelmük 25 labdát szerzett.

A Spartasnak jó hír, hogy újra Connor Cook irányít majd, pedig a cseréjével, Tyler O'Connorral is verték az Ohio State-et. Ebben persze a védelmüknek is óriási szerepe volt, és ilyen kemény védelemmel még nem találkozott az Iowa idén. Arra nem számítunk, hogy a Michigan State 15-20 ponttal nyerne, de be fogják húzni a bajnoki címet.

02.00: ACC-döntő, Clemson Tigers-North Carolina Tar Heels

Az első számú kiemelt Clemson veretlen tudott maradni, és az utolsó nagy lépést a North Carolina ellen kell megtenni, különben nem lesz rájátszás, mert a menetrendjük azért nem volt olyan combos. 

Ehhez megvan a legjobb fegyverük: Deshaun Watson, az ország egyik legjobb irányítója, aki sérülés nélkül le tudta hozni a szezont, és szinte végig pazarul teljesített. 3223 yardot passzolt össze, és a földön is veszélyes, a csapat második legjobb futója 756 yarddal. Ezt az adottságát valószínűleg ki is fogja használni, mert a North Carolina futás elleni védekezése elég gyenge, még a százban sincsenek. 

Na de nagyjából hasonló a helyzet a Tar Heels-irányító Marquise Williamsszel is, remekül tud futni, és mellette az alapszakaszt 1280 yarddal záró futó, Elijah Hood is életveszély, ők ketten azért még megkavarhatják a dolgokat. Ám ehhez azért a Clemson betonvédelmének is lesz egy-két szava. 

DeShaun Watson
DeShaun Watson

Szórakoztató adok-kapoknak néz ki a meccs, pontokban sem lesz hiány valószínűleg, ám az igazi káosz csak akkor lesz, ha a North Carolina valahogy nyerni tud. Mert akkor akár még a rájátszásban is számításba vehetik őket, de ez már a többi döntőtől is függ.