Mindenki ettől félt: a villámlábú irányító végre megindult

2015.12.07. 14:52

A Tennessee Titansben újoncirányító Marcus Mariota a szezon legnagyobb futásával robbantott a Jacksonville Jaguars elleni vasárnapi meccsen, 87 yardos futott touchdownja az egyik legnagyobb, amit irányító valaha csinált az NFL történetében.

„Amikor eljutottam a félpályáig, nem voltam benne biztos, hogy meg tudom csinálni, körbenéztem, hogy mi a helyzet" - mesélte a győztes meccs után az idei drafton Jameis Winston mögött másodikként elvitt játékos.  

Az óriásfutást két elkapójának is köszönheti: amikor megindult, előbb a hegyomlásnyi újonc, Dorial Green-Beckham osztott ki egy blokkot, de ennél is fontosabb volt, amit a tizenhármasban játszó Kendall Wright csinált az endzone előtt, ahol Mariota már nem számított arra, hogy beérik. 

Akik Mariotát az egyetemi bajnokságban játszani látták , tisztában vannak vele, hogy életveszély, ha megiramodik. Az első futott touchdownjára november közepéig kellett várni az NFL-ben, igaz ebben a hatodik héten összeszedett sérülése is közrejátszott. Nemrég a Tennessee Titanst átmenetileg irányító Mike Mularkey viszont jelezte, amint újonca egészsége rendben lesz, többet akarják majd futtatni.

„Ha egy játék nem a terv szerint alakul, akkor ki kell lépnie a zsebből, sok másik irányító remek dolgokat csinál ilyenkor. Ezt láthatjuk majd tőle is a következő hetekben" - mondta november végén Mularkey. 

Két héttel később a Jaguars ellen pontosan ez történt: Mariota 87 yardos futott touchdownba menekült, ami a szezon végén tuti ott lesz a legemlékezetesebb jelenetek között. 

Az egyetemi bajnokságban, az Oregonnál eltöltött

három év alatt 2237 yardot futott.

Ő lett a negyedik olyan irányító, aki legalább tízezer yardot passzolt és kétezer yardot futott, ezt előtte csak Dan LeFevour, Robert Griffin III és Colin Kaepernick csinálta meg.

Nézzünk még néhány jelenetet az egyetemi karrierjéből, ahol kijön, mennyire veszélyes fegyver a sebessége. 

Az Oregon újoncaként 2012-ben még Chip Kelly edzősége alatt az Arizona State ellen villant nagyot, akkor egy 86 yardos futással lőtt ki, miután látta, hogy nyomás alá kerülhet, és meg sem állt az endzone-ig. 

Amúgy háromcsillagos irányítóként került az Oregonhoz, az ország 19. legjobb dual-threat irányítójaként jegyezték, vagyis olyan játékosként, aki passzai mellett futásaival is tud veszélyeztetni. 

A 2013-as idény elején a Virginia ellen megvillantott 71 yardos futását is érdemes megnézni, itt látszik igazán, hogy mennyire brutális a kezdősebessége. Ha megnyílik előtte a terület, akkor szinte lehetetlen megfogni.  

Aztán jött a 2014-es idénye, amivel megnyerte a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman-trófeát. Ő lett az első oregonos aki megkapta, és abszolút megérdemelten, hiszen az alapszakaszban hatalmasat játszott: 4454 yardot passzolt, kiosztott 42 touchdown-passzt, mellette csak négy interceptionje volt, miközben a földön 770 yardot és 15 touchdownt futott. 

A gyorsaságát az NFL Combine-on is bizonyította, 4,52-es idővel futotta a 40 yardot, ezzel az irányítóknál ő volt a leggyorsabb. Ha Mularkey-ék tényleg többet akarnak kihozni a futójátékából, amire amúgy a Titans offense-ének szüksége is lenne, akkor még néhány látványos nyargalásra van esély tőle az alapszakasz végéig, bár azért ekkorára talán nem, valószínűleg élete legnagyobb futását mutatta be az NFL-ben vasárnap este. 

A vasárnapi 87 yardja a harmadik legnagyobb TD-futás az NFL történetében egy irányítótól. A rekordot Terrelle Pryor 93 yardosa tartja, még 2013-ban a Raiders quarterbackjeként egy Steelers elleni meccsen tartotta meg a labdát, és rohant vele végig. 

A második leghosszabb a 49ersnél parkolópályára került Colin Kaepernické. Ő a San Diego Chargers ellen lőtt ki, miután megúszott egy szerelési kísérletet, ezután olyannyira begyorsult, hogy esélytelen volt megállítani. 

És még egy szám a végére Mariotáról: a vasárnapi teljesítményével ő lett a negyedik irányító az NFL történetében, aki egy meccsen legalább 250 yardot passzolt és 100 yardot futott, előtte ezt csak Russell Wilson, Cam Newton és Michael Vick csinálta meg.

Az már csak ráadás, hogy kiosztott még három touchdown-passzt is a 42-39-re megnyert meccsen, és ez az amúgy elég rossz Titanst legalább izgalmasabbá teszi kicsit.