Törött lábbal a Super Bowlban? Sima ügy!

2015.12.08. 17:10

Jack Youngblood a világért sem mulasztotta volna el élete meccsét, úgyhogy törött lábbal is vállalta a kockázatot a Super Bowl XIV-en. Folytatjuk Super Bowl 50-sorozatunkat.

Jack Youngblood, a Los Angeles Rams defensive endjét nem véletlenül keresztelte el a legendás edző John Madden a foci John Wayne-jének. A Pro Football Hall Of Fame-be is beválasztott Youngblood ugyanis 14 éves karrierje során rengeteg sérülést szenvedett, mégis mindössze egyetlen meccset hagyott ki, de általában totál szétesve is vállalta a játékot.

Super Bowl XIV

1980. január 20.

Pittsburgh Steelers-Los Angeles Rams 31-19

MVP: Terry Bradshaw, irányító, Steelers

Helyszín: Rose Bowl Stadium, Pasadena, Kalifornia

Nézőszám: 103 985

Tévés nézőszám: 76,2 millió (CBS)

30 másodperc reklám ára: 222 ezer dollár

Az 1979-es rájátszás ebből a szempontból történelmi Youngblood karrierjét nézve. A Los Angeles Rams nyögvenyelősen, 9-7-tel zárta az alapszakaszt, de ezzel az eredménnyel is meg tudták nyerni az NFC-t, majd óriási meglepetésre megverték a Dallas Cowboyst a rájátszás első körében. A meccsen Youngblood egy playnél rosszul ért földet, és eltörte a bokáját, de egy gyors fáslizás után annak ellenére is a pályán volt, hogy minden lépés fájdalmat okozott neki.

Úgy tört el a szárkapoccsontom, mint egy ceruza, a hangja meg olyan volt, mint a puskalövés. Levittek a röngtenszobába, és a Clarence, az egyik orvosunk jött a felvételt lboogtatva. Jack, ez eltört! Én megmondtam. Most pedig fáslizd be azt a szart – feleltem neki. 

A Rams váratlan győzelmét épp Youngblood sackje biztosította be: a meccs végén kulcsfontosságú pillanatban tudta földre vinni Roger Staubach Cowboys-irányítót, így a dallasiak elestek a fordítás lehetőségétől.

A Rams ezek után 9-0-ra nullázta a Tampa Bay Buccaneerst, ahol mindössze három mezőnygólt tudtak rúgni, majd teljesen esélytelenként vágtak neki a vegasi bukiknál tíz és félpontos favoritként kezelt Pittsburgh Steelers elleni Super Bowlnak. A fogadók azonban egészen a meccs végéig téphették a hajukat az izgalomtól, hiszen a lesajnált Rams három negyeden keresztül tartotta a lépést a Steelersszel: mindössze 84 yardot engedélyezve a rettegett pittsburghi futóknak, három interceptiont szerezve Terry Bradshaw irányítótól, miközben hétszer cserélt gazdát a vezetés.

Bradshaw to John Stallworth 73 yard Touchdown Super Bowl XIV

A Rams szerencséje a negyedik negyedben fogyott el: miután Lynn Swann, a csapat sztárelkapója sérülés miatt kispadra került, a Steelers addig jobbára másodhegedűsként kezelt második számú receivere, John Stallworth először egy 73 yardos TD-passzal köszönt be a Los Angeles-iek end zone-jába, majd ismét az ő elkapása kellett ahhoz, hogy Franco Harris az egyyardos vonalról indulva bebiztosítsa a 31-19-es végeredményt az első nagy Steelers-dinasztia utolsó Super Bowl-győzelmében.

És hogy mi történt Jack Youngblooddal a meccs után? Nos, a jó Jack ahelyett, hogy otthon maradt volna lábadozni, elment az akkor még a Super Bowl után megrendezett gálameccsére, a Pro-Bowlra játszani egyet. Természetesen törött lábbal.