Itt a vége: befejezi az NFL 39 éves élő legendája

2015.12.22. 17:55

Az Oakland Raiders safetyje, Charles Woodson 39 évesen is képes volt úgy játszani, mint a nála évekkel fiatalabbak. Most viszont tizennyolc NFL-ben töltött szezon után bejelentette, hogy visszavonul, csütörtökön fog utoljára hazai közönség előtt játszani a Raidersben.

Abban a csapatban, ami 1998-ban az első kör negyedik helyén draftolta le, miután a Michigan Wolverinesnél az egyetemi évek alatt megnyerte a legjobb játékosnak járó Heisman-trófeát. Védőjátékos azóta sem kapta meg a díjat. Azon a drafton egyébként olyan játékosok keltek még el, mint Peyton Manning, Hines Ward vagy Randy Moss. 

Woodson első körben hét évet húzott le a Raidersben, már az első évében a legjobb újonc védőjátékosnak választották, és ott volt a 2003-ban a Tampa ellen elvesztett Super Bowlban, ahol egy interceptionje volt. Aztán a következő idényekben elég sokat hátráltatták a sérülések, végül elhagyta a Raiderst, és a Green Bay Packersben folytatta, ahol már az első évében nyolc interceptiont jegyzett, de karrierje legjobbját 2009-ben játszotta. Megválasztották az év legjobb védőjének, kilenc interceptionje volt a szezonban, és három touchdownt szerzett. Ja, és ekkor már harminchárom éves volt.

Ez a legkeményebb Woodsonnal kapcsolatban, hogy igazán harmincéves kora után kapcsolt rá: 

65 interceptionnél jár karrierje során, és ebből 48-at azután jegyzett, hogy elmúlt harminc. 

Még az idén is hatszor halászta le az ellenfél irányítóinak passzait, tényleg elnyűhetetlennek tűnt. Ennek bizonyítéka, amit az idény előtt is mondott, hogy hosszú NFL-es évei alatt egyszer sem hagyott ki szezon előtti edzést, nem így tervezte, csak egyszerűen így alakult. Amikor visszatért a Raidersbe 2013-ban, úgy nyomta végig a szezont, hogy összesen csak hét játéknál nem volt ott a pályán. 

2015 elején hosszabbítottak vele még egy szezonra, és az idén összejött neki az, ami soha korábban: Peyton Manning egyik passzát szedte le a két csapat októberi meccsén, mindig is vágyott erre. Woodson úgy fejezi be a karrierjét, hogy a liga történetében az ötödik legjobb interceptionökben 65-tel, hacsak a hátralévő két meccsen nem csinál hármat, mert akkor holtversenyben negyedik lesz Dick Lane-nel.

A Packersszel Super Bowlt nyert 2011-ben, bár a második félidőre sérülés miatt kidőlt, amit nehezen emésztett meg. Kilencszer volt Pro Bowlon, és garantált a Hall of Fame is. Bár szerinte a teste még bírná egy ideig az NFL-t, de a döntést már novemberben meghozta.

"A Detroit elleni meccs reggelén tudtam. Felébredtem reggel, és valamilyen oknál fogva éreztem, hogy ennyi volt. Elég furcsa volt, az az igazság, de tudtam, hogy eljött az ideje". 

Még nem tudni, hogy a pálya közelében marad-e a visszavonulása után, ha nem, akkor is lesz mivel dolgoznia, mivel Kaliforniában van egy saját borászata.