Növekedési hormonnal doppingolhatott az NFL-legenda Peyton Manning

2015.12.27. 12:06

Hatalmas doppingbotrány robbanhat ki az NFL-ben, legalábbis az al-Dzsazíra hírtelevízió vasárnap este bemutatásra kerülő, The Dark Side (A Sötét Oldal) című dokumentumfilmje állítólag több, igen nagy nevű játékost is doppingolással vádol meg, írja a Huffington Post, amely megkapta előre a videót. Az érintettek között lehet a 2006-os bajnok, jelenleg a Denver Broncosban játszó irányító, Peyton Manning, aki ügynökén keresztül tagadta a vádakat.

A filmben megszólaló gyógyszerész, Charlie Sly szerint Manning a 2011-es nyakműtétje utáni rehabilitáció részeként szedett növekedési hormont, a készítményeket viszont nem ő maga, hanem a felesége, Ashley kapta, méghozzá "állandóan", ahogy Sly fogalmaz a videóban.

Kövessen minket Facebookon

Peyton Manning a Huffington Postban megjelent cikk után nem sokkal ügynökén keresztül, majd saját maga is tagadta a vádakat: állítása szerint ugyan minden kezelést a dokumentumfilmben megjelölt Guyer Institute közreműködésével, akkori csapata, az Indianapolis Colts tudta mellett kapott, és nem használt tiltott szereket, ugyanakkor azt, hogy felesége, Ashley milyen kezeléseket kaphatott, vagy használt-e ilyen szereket nem részletezte, sőt, csak annyit írt, hogy az Ashley által kapott kezelések a magánügyének számítanak.

A személyes közleményében annyit tett hozzá, hogy minden olyan állítás, miszerint doppingolt volna, az kitaláció, és sosem tenne ilyet.

Egy másik, a filmben szintén megszólaltatott gyógyszerész szerint rendkívül könnyű átjátszani az NFL doppingellenőrzéseit, és a postán kiküldött gyógyszerekkel bárkiből szupersportolót lehet faragni villámgyorsan.

A dokumentumfilm Manning mellett állítólag több NFL- és MLB-játékost is megnevez majd, de olimpikonok is lehetnek a doppinggyanúba keveredett sortolók között. A baseballozók közül Ryan Howard és Ryan Zimmerman neve szivárgott ki, míg az amerikaifutballisták közül Clay Matthews, Mike Neal, Julius Peppers, James Harrison és Dustin Keller lehet érintett a Delta-2 nevű szer használatában, de Mike Tyson neve is felbukkan a dokumentumok között.

Peyton Manning egy komoly nyakműtét miatt hagyta ki a teljes 2011-es szezont, az idegi eredetű panaszai miatt akkori csapata, az Indianapolis Colts fel is bontotta szerződését, majd a Denver Broncoshoz került, amellyel 2013-ban bejutott a Super Bowlba.

Az NFL a 2011-es kollektív szerződésben tiltotta be a növekedési hormon (HGH) használatát, azt viszont csak 2014-ben kezdte el ellenőrizni, nem sok sikerrel: a 2014-es szezonban 890 levett mintából egy sem volt pozitív.

A dokumentumfilmet közben az al-Dzsazíra fel is töltötte a Youtube-re, itt tudja megnézni az angol verziót.