Észbontó 95 yardos TD a Super Bowl utáni legfontosabb meccsen

2016.01.12. 06:39

Az elmúlt évek legjobb egyetemi döntőjét játszotta az Alabama Crimson Tide és a Clemson Tigers: 85 pont esett a mérkőzésen, amin háromszor fordult az állás. A végét viszont az Alabama bírta jobban, amely hét év alatt a negyedik címét gyűjtötte, amivel az egyetemi bajnokság történetének egyik legjobb csapata lett.

A győzelemhez vezető egyik kulcsmozzanat pedig az Alabama második számú futójátékosához, a visszahordóként is tevékenykedő Kenyan Drake-hez kötődött. A 2015-ös szezon legjobb egyetemi játékosának járó Heisman Trófeával kitüntetett Derrick Henry ugyan elképesztő teljesítménnyel vitte a hátán csapatát – 36 futásból 158 yardja és három touchdownja volt –, a fordulópontot mégis a cseréje, Drake hozta.

A negyedik negyed hajrájában éppen csak, hogy szépített 31-27-re a Clemson, amikor Drake a kirúgásból 95 yardos visszahordott touchdownt szerzett. A hatalmas sprint végén vagy öt yardról vetődött be a célterületre, hogy a mérkőzés addigi legnagyobb előnyét szerezze csapatának.

Drake hatalmas ugrása a célterület sarkát jelölő pilonba épített kamerából talán még jobban látszik.

Bár a döntőt az Alabama kezdte jobban, a félidőre 14-14-es döntetlennel mentek a csapatok, a harmadik negyed végén pedig a Clemson állt jobban. A Tigers védelme viszont elvesztette az egyik legjobb játékosát, Mackensie Alexandert, aki nélkül nem tudták tartani a Crimson Tide tight endjét, OJ Howardot, aki a harmadik és a negyedik negyedben is szerzett egy 50 yardosnál nagyobb touchdownt.

A Clemson hőse egyértelműen az egyetemi mezőny legjobb irányítójának tartott Deshaun Watson volt, aki 405 yardot és 4 TD-t szerzett a 128 fős egyetemi első osztály legjobb védelme ellen, de ez is kevésnek bizonyult, az Alabama 45-40-re nyert úgy, hogy a Clemson 12 másodperccel a vége előtt zárkózott fel 45-33-ról.

Az Alabama ezzel hét év alatt a negyedik bajnoki címét nyerte, a csapat vezetőedzője, Nick Saban pedig már az ötödik bajnoki címénél jár, és már csak egy kell neki, hogy utolérje minden idők legsikeresebb edzőjét, Bear Bryantet, aki szintén az Alabamát irányítva nyert hat bajnoki címet az 1960-70-es években-