Mexikóban ünnepelte a Super Bowlt, pedig még le sem játszották

2016.01.15. 19:57

Az egykori Raiders-támadófalember Barret Robbins története talán a legszomorúbb, ami a Super Bowlokhoz kötődik. A 191 centis, aktív karrierje alatt 145 kilós óriás posztja egyik legjobbja volt, ám a félrekezelt bipoláris zavara, és egy amiatt elkövetett hiba derékba törte a karrierjét. Egy feleslegesen átmulatott nappal folytatjuk a Super Bowl 50-et felvezető sorozatunkat.

Barret Robbins, az Oakland Raiders óriási méretű centere 1995-ben került az NFL-be, második évében pedig már kezdőjátékosként számítottak rá a támadófal közepén, ami nem kis dolog viszont, hiszen az 1960-ban alapított csapatban addig csak négyen kezdtek centerposzton.

Super Bowl XXXVII

2003. január 26.

Oakland Raiders-Tampa Bay Buccaneers 21-48

MVP: Dexter Jackson, safety, Buccaneers

Helyszín: Qualcomm Stadium, San Diego, Kalifornia

Nézőszám: 67 603

Tévés nézőszám: 88,6 millió (ABC)

30 másodperc reklám ára: 2,1 millió dollár

Az, hogy Robbins az egyetemi bajnokság után ilyen szintig jutott, hatalmas dolog volt, ugyanis még a TCU-n tanult, amikor megállapították, hogy depresszióban szenved. Csakhogy ez nem így volt, valójában bipoláris zavara volt, amivel félrekezelték. Robbins mentális betegsége okozott neki kisebb-nagyobb problémákat pályafutása során, 1996-ban például zavart állapotban találták meg a csapat által használt szállodában egy idegenbeli meccs előtt, 2001-ben pedig egy teljes hétre eltűnt, miközben a Raiders a főcsoportdöntőre készült.

2003 januárjában, a Super Bowl előtt viszont ennél is súlyosabban tört rá egy ilyen mániákus epizód, ami miatt végül a döntőről is lemaradt. A meccs előtti péntek este 10-kor, bőven a 11 órás takarodó előtt elbúcsúzott feleségétől a csapat San Diegó-i szállodája előtt, reggel viszont, amikor a szobájában keresték, már nem volt meg, és egészen szombat este 8-ig elő sem került.

A bipoláris zavar

A bipoláris zavar, vagy más néven a mániás depresszió kétpólusú, hangulati betegséget jelent. Az egyén életében lehangolt és feldobott epizódok követik egymást. Gyakran évekig csak depressziós időszakok jelentkeznek, míg egyszer csak megjelenik az ellentéte. Mániás periódusok váltják egymást.

Mint később kiderül, Robbins egész egyszerűen átugrott San Diegóból a határ másik oldalára, és óriási ünneplésbe kezdett Tijuanába, a zavar közben ugyanis szentül hitte, hogy már lejátszották a két nap múlva esedékes Super Bowlt, sőt, meg is nyerték azt.

Mire előkerült, természetesen óriási balhé volt a Raiders csapatán belül, az eltűnését pedig csak súlyosbította, hogy az Oakland a döntő előtti napokban teljesen átvariálta a felkészülését, és az addigi futójátékra építő támadósémát passzjátékra váltotta, ebben pedig óriási szerep hárult volna az új blokkolási sémák miatt a centerre. Amikor felbukkant, csak annyit közöltek vele, hogy látni sem akarják, és takarodjon a csapat közeléből. A helyét Adam Treu vette át a támadófal közepén, a Tampa Bay Buccaneers viszont 48-21-re verte őket.

Azóta megpróbálok átaludni minden Super Bowlt, mert nagyon depressziós leszek azokon a vasárnapokon. Csak arra tudok gondolni, hogy mekkora hibát követtem el

– mondta a mára a média elől szinte teljesen elzárkózó Robbins évekkel később.

Órákkal a Super Bowl előtt kórházban között ki zavart viselkedése miatt, csak ott derült ki, hogy valójában bipoláris zavara van. A diagnózis és az azt követő kezelés elég volt, hogy ne rúgják ki a Raiderstől, ahol 2003-ban újra kezdőjátékos lett, ám amikor kiderült, hogy benne volt a 2000-es évek legnagyobb doppingbotrányában, az utolsó esélyét is eljátszotta. A Raiders 2004 nyarán felbontotta a szerződését, és többé nem játszott az NFL-ben.

A problémái viszont ezzel nem értek véget. 2004 karácsonyán megütött egy biztonsági őrt, aki nem akarta beengedni egy bárba, majd január 15-én egy Miamiban történt dulakodás során csak három lövéssel tudták megfékezni a rendőrök, ami után két hónapig kómában volt. Az eset után gyilkossági kísérlet miatt vádat is emeltek ellene. Akkor még megúszta öt év felfüggesztettel, ám amikor 2010-ben kokaint találtak nála egy közúti ellenőrzésnél, öt év börtönre ítélték, ahonnan 2012-ben jó magaviselettel szabadult.

Vannak amerikafocisták, akik inni járnak össze, mások szivarozgatni, egyesek pedig drogozni. Nos, én együtt csináltam mindet - árulta el Robbins egy 2012-es interjúban, korábban pedig azt is kifejtette, hogy mielőtt megállapították volna, hogy bipoláris zavara van, alkohollal, kokainnal, marihuánával és szteroidokkal próbált meg úrrá lenni az érzelmi ingadozásain.