Olyan lesz, mintha a nappalijából tévézne 160 ezer emberrel

2016.01.30. 10:35

Amikor 2013-ban bejelentették, hogy a Tennessee állambeli Bristol százhatvan ezres NASCAR-pályáján egyetemi amerikaifutball meccset rendeznek majd 2016 őszén, lehetett sejteni, hogy monumentális rendezvény lesz. Ezt a most megjelent látványtervek is megerősítették. 

Az NFL-nél jóval nagyobb nézőszámokkal operáló egyetemi bajnokságban eddig a rekordot egy 2013-as Michigan-Notre Dame tartja: akkor 115 ezer néző volt a Big House-ban, ahol amúgy három évtizede minden hazai meccsen legalább százezer szurkoló tombol. Ha sikerül megtölteni a Battle of Bristolként beharangozott szeptemberi meccsen a NASCAR-pályát, akkor ez lesz minden idők leglátogatottabb amerikaifutball-meccse.

A bristoli helyszín miatt csak azért aggódtak többen, hogy a hatalmas oválpálya lelátóiról nem lehet majd rendesen látni a mérkőzést, mivel a helyek elég messze lesznek a játéktértől. Január közepén, kipróbálták a rendezők, hogyan tudnak egy amerikaifutball-pályát elhelyezni az arénában, és jól látszott, hogy a nézők azért tényleg messze lesznek. 

Azonban a létesítmény üzemeltetői már korábban bejelentették, hogy 2016-ra elkészül az a gigantikus kivetítő amit az oválpálya közepére lógatnak majd be, szóval valami hasonló megoldás lesz, mint például az NBA-meccseken. Csak ez egy kicsit nagyobb kivetítővel, amit Kolosszusnak neveznek a 700 tonnás súlya és méretei miatt.

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

A szerkezetet kilenc méter magasra és húsz méter szélesre tervezik, mind a négy oldalán lesz egy kivetítő, és a tervezők szerint olyasmi lesz az élmény, mintha otthon nézné valaki a meccset a nappalijából. Csak ott lesz még vele százhatvanezer ember. És hogy a hangerő is eljusson majd az oválpálya minden részére, arról 540 000 wattos hangrendszer gondoskodik. Mindez így néz majd ki a pénteken megjelent látványterv szerint:

Az első dolog, ami mindenkinek az eszébe juthat: nem fog ez leszakadni? A 700 tonnás kivetítőszörnyeteget négy torony tartja majd olyan erős kábelekkel, melyek harminc százalékkal vastagabbak, mint a San Franciscó-i Golden Gate-híd tartókábelei. A szervezők is elismerték, hogy a Kolosszus megfelelő rögzítése a legnagyobb kihívás a rendezvénnyel kapcsolatban. A kivetítőket remekül tudják majd használni NASCAR-versenyeken és más eseményeken is, viszont kifejezetten az őszi amerikaifutball-meccs miatt kezdtek el ilyen megoldásban gondolkodni.

Maximum a puntok útjába állhat majd a kivetítő az őszi meccsen, ahol egyébként a Tennessee Volunteers lesz az esélyesebb csapat: a nemrég véget ért szezon második fele jól sikerült nekik, és a következő idényre érhet össze a csapatuk úgy, hogy akár a csoportjukban, az SEC Eastben is esélyesek lehetnek a győzelemre. Az ACC-ben szereplő Virginia Tech Hookies új edzővel kezdi majd meg az idényt, miután Frank Beamer edző három évtized után távozott egy gyengén sikerült szezon után. A két iskola egyébként 4,5 millió dollárt kasszírozhat csak ebből a rangadóból.