A Broncos szupervédelme Super Bowl-győzelmet ért

2016.02.08. 04:36
A Denver Broncos védelme felfalta a Carolina Pantherst az 50. Super Bowlban, és rengeteget tett azért, hogy 24-10-re nyerjenek. Ezzel az NFL-legenda Peyton Manning karrierje második bajnoki címével vonulhat vissza.

A Carolina Panthers története második Super Bowlját játszotta hétfő hajnalban, az ellenfél a Denver Broncos volt, melyben valószínűleg pályafutása utolsó meccsét játszotta az NFL-legenda Peyton Manning.

A denveriek védelme ugyanabban a félelmetes formában jött a döntőre, amit a New England Patriots elleni főcsoportdöntőben mutatott: eleinte csak megállították a Carolina Panthers támadását, majd egy játéknál kitépték a labdát Cam Newton irányító kezéből, és egy touchdownt csináltak belőle, ezzel és a korábban szerzett mezőnygóllal már 10-0-ra mentek a meccs elején. Hozzá kell tenni viszont, hogy ezelőtt a Pantherstől egy szabályosnak tűnő elkapást vettek el a challenge után. 

A Carolina Panthers támadójátéka a második negyedben kezdett életjeleket mutatni: Cam Newtonnak két futása volt, majd egy pazar játéknál a tight endjét, Greg Olsent találta meg, aztán a támadást Jonathan Stewart futott TD-jével fejezték be.

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

És összekapta magát a védelem is, mert sorra megállították a Broncos támadásait, nem sokon múlt, hogy meglegyen az első interception. A Denvernél Peyton Manningnek és a támadóegységnek nagyon nem ment, így a Broncos speciális egységén volt a sor, hogy villanjon: egy Panthers-punt után, a Super Bowlok történetének leghosszabb visszahordását vitték be: 61 yardot. De hiába jutottak el ismét a redzone-ba, a támadást csak egy mezőnygólra tudták beváltani, de a 13-7-tel továbbra is a Denver volt előnyben. 

A vezetés ellenére a Broncos legnagyobb problémája egy idő után az lett, hogy sorra szedték össze a szükségtelen büntetéseket a védelemben, miközben a támadójáték behúzta a kéziféket. A másik oldalon sem brillíroztak: Panthers egy futójátéknál vesztett labdát, amire egy Peyton Manning interception volt a válasz. A védelmek domináltak a szünetig, és maradt a hatpontos Denver-előny. 

A szünet után a Panthers-támadójátékát egy 42 yardos Tedd Ginn-elkapás igyekezett berobbantani, de a Broncos linebackerei továbbra is kifogástalan munkát végeztek, amikor Newtont kellett nyomasztani. Ráadásul a Carolina a támadás végén mezőnygólt hibázott: Graham Gano 43 yardos próbálkozása a kapufáról jött ki. A denveriek egy újabb mezőnygóllal válaszoltak, amivel már 16-7-re vezettek. 

Valamit muszáj lett volna csinálnia támadásban a Panthersnek, legalább egy mezőnygólt szerezni, de hiába hozta össze Corey Brown a meccs leglátványosabb elkapását, mert a lendületes támadás akkor ért véget, amikor Cam Newton eladta a labdát. Ez már a harmadik labdavesztése volt az egész idényben domináló Panthers-támadóegységnek. Az utolsó negyedet úgy kezdték meg a csapatok, hogy a Panthersnek sok esélye nem mutatkozott arra, hogy kilencpontos hátrányból feláll, legalábbis gyökeres változás kellett volna. 

Pedig az utolsó negyedet jól indították: Peyton Manning kezéből kiverte a labdát Kony Ealy, aki korábban az interceptiont is jegyezte, és már három sacknél járt. A támadásból nagyon hosszú ideig tartó eredménytelenséget tört meg a Panthers: egy sikeres mezőnygóllal hat pontra zárkóztak. A meccs ott dőlt el, hogy az egész mérkőzésen megállíthatatlan Broncos-linebacker, Von Miller négy perccel a vége előtt kiverte Cam Newton kezéből a labdát, amit aztán a denveri védők szereztek meg. 

Hogy ne essen meg az a csúfság a Broncossal, hogy támadóegység által szerzett touchdown nélkül nyerjen Super Bowlt, a running back C.J. Anderson még befutott az endzone-ba a labdával, és a kétpontos kísérlet is bejött. 24-10-re mentek el, és ez lett a végeredmény is.

A Denver Broncos harmadjára, Peyton Manning másodjára lett bajnok, ráadásul két különböző csapattal, pedig élete egyik leggyengébb szezonját játszotta. Ennek a meccsnek sem ő volt a hőse, hanem a fáradhatatlan denveri védelem, amely a Patriots ellen megnyert főcsoportdöntő után a Super Bowlban is félelmeteset játszott, és folyamatosan nyomás alatt tartotta Cam Newtont. A meccsen összesen hatszor sackelték az irányítót, továbbá kiharcoltak három labdaszerzést. A Panthers vereségében benne volt az is, hogy az elkapók több labdát is elszórtak. 

A győztes csapatban a legnagyobbat a linebacker Von Miller játszotta, őt választották a döntő legértékesebb játékosának is, kulcsfontosságú labdaszerzésekben, sackekben volt benne a szerelései mellett.